Összecsap a világ- és az Európa-bajnok • SportTV

Összecsap a világ- és az Európa-bajnok

Sport TV avatar Sport TV 2020. 10. 11. 07:03     perc

Nem kevesebb mint 20 találkozó jut a vasárnapi versenynapra a Nemzetek Ligájában. Mi ebből négy élő és egy felvett mérkőzést mutatunk önöknek és még hétfőre is marad két meccs, felvéltelről. A programből kiemelkedik a négy év előtti Eb-döntő visszavágója, amly egyben a jöbő év budapesti Eb-csoportmeccs előzetese” is ; azaz a francia–portugál összecsapás.

Az immáe 100-szoros válogatott OLivier Girióoud.nak az Eb-döntőn nem sikerült a kapuba találnia. Sokért nem adná, ha vasárnp este sikerülne elétni 43. gólját a nemzeti mezben… (Fotó: Getty Images)

ÍRORSZÁG–WALES (B/4. csoport) 

Ahhoz képest, hogy csak egy tengerszoros választja el őket, tulajdonképpen „tengeri szomszédok”, a két ország labdarúgó-válogatottja csupán 17 alkalommal találkozott. A mérlegük roppant szoros, 7 walesi győzelem mellett 6 ír siker és 4 döntetlen található az eredménysorban amely mellett mindkét csapatnál 18 gól sorakozik. A legutóbbi NL-ben viszont egy csoportban szerepeltek, mindkét meccsen walesi győzelem született, Dublinban 1–0-ra, Cardiffban 4–1-re nyertek Bale-ék, s ezzel fordították át tulajdonképpen az örökmérleget.
A mostani kiírásban két 1–0-val kezdtek a „sárkányok”, igaz, mindkét meccsen a 80. percben még 0–0 volt az állás. Aztán Moore Helsinkiben eldöntötte a meccset, Cardiffban viszont a csak a 94. percben (!) sikerült ugyanez, méghozzá 11-esből. Az írek is a 93. percben egyenlítettek Szófiában (szegény bolgárok, a hosszabbításban a 2. percben még mindkét meccsen pontszerzésre álltak…), otthon viszont kikaptak a finnektől. Az erőviszonyok alapján vagy döntetlen, vagy valamelyik fél egygólos győzelme várható a dublini Aviva Stadionban.

ANGLIA–BELGIUM (A/2. csoport)

Raheem SAterkóőling ünnepelhetett már NL-gólt a Wembleyben két éve a spanyolok ellen. Most is szeretne betalálnia hogy sikerüljön visszavágni a belgáknak a vb-n elszenvedett dupla vereségért (Fotó: Getty Images)

Van nem is olyan régi elszámolni valójuk, méghozzá a legutóbbi vb-ről, ahol kétszer is összecsaptak. Először a csoportkörben, mindketten továbbjutóként, lényegében a B-csapatok „amolyan kényszermeccsen” 1–0-ra nyertek a belgák. Három hétre rá már a bronz volt a tét. és a csalódottak csatájából, ahogy a 3. helyért folyó meccseket szokták titulálni, szintén Hazardék volt a jobbak, ekkor már 2–0-ra. Az a két győzelem a két együttes 99 éve tartó párharcának egyes források szerint a fele, mások szerint a kétharmada, a statisztikák ugyanis összesen 3 vagy négy németalföldi sikert jegyeznek 15 angol győzelem és 5 iksz mellett. Azaz a korábbi teljes angol uralmat új tendencia látszik felváltani.
A két csapat eltérően „melegített” a találkozóra, már ha az UEFA által kikényszerített, különleges összeállításokban lejátszott meccseket komolyan lehet venni. Az angolok mindenesetre jól dobták mély vízbe fiataljaikat, a walesiek elleni három gólt az újonc Calvert-Lewin, a másodszor válogatott Coady és a harmadszor válogatott mezt öltő Ings szerezte. A belgák viszont – eddig sosem látott, s valószínűleg sosem ismétlődő összetételben nem tudta megverni Brüsszelben Elefántcsontpartot – igaz, mindössze két perc volt hátra, amikor a Milan játékosa, Kessié 11-esből kiegyenlített.
Ami az NL-kezdetet illeti, abban a belgák voltak a jobbak: 2–0-ra nyertek Koppenhágában és 5–1-re tönkreverték Izlandot. Gareth Southgate tanítványai vitatható, utolsó perces 11-es góllal győztek 1–0-ra Reykjavíkban, majd három napra rá gól nélkül végeztek Dániában.
Ugyanakkor a Wembleyben a házigazdák az elmúlt öt évben csak kétszer kaptak ki, 2016-ban a hollandoktól felkészülési meccsen, tavalyelőtt szeptemberben pedig NL-találkozón a spanyoloktól, egyformán 2–1-re. A mostani ellenfél könnyen behúzhatja a harmadik strigulát ebbe a rovatba…

FRANCIAORSZÁG–PORTUGÁLIA (A/3. csoport)

Noha a portugál válogatott vezércsillaga, Cristiano Ronaldo  megsérült a négy évvel ezelőtti Eb-döntő elején, a társaknak sikerült megszereniük az Henri Deleunay-kupát. Az ötszörös aranylabdás most 90 oercen át küzdene csapatáért Saint Denis-ben, immár túljárva 100. válogatottbeli gólján is (Fotó: Getty Images) 

Nehéz ennél „ütősebb” párosítást kitalálni: a regnáló világbajnok mérkőzik a címvédő Európa-bajnokkal. Nem mellesleg ez a legutóbbi Eb-döntő „újrajátszása” és ugyanez a két együttes a tervek szerint jövő június 23-án a Puskás Arénában is összecsap az F-csoport 3. játéknapján.
Bár sokan úgy vélik, az NL csak nyűg az igazi nagycsapatoknak, de ez a csata igazi presztízsütközet lesz éppen azon a pályán, amelyen a kékek „modern kori” varázsa megtört. 1984-ben megnyerték a hazai Eb-t, 1998-ban a hazai vb-t és a döntőbe jutottak a 2016-os francia rendezésű kontinensbajnokságon is. Csak éppen a portugálok nem hagyták magukat és túllépve a 2004-es átkon, amikor a nekik rendezett torna aranya kicsúszott a kezükből, ezúttal ők csenték el a franciák aranyát.
A múlt erős francia túlsúlyról árulkodik: negyedszáz eddigi összecsapásukból a kékek háromszor annyin győztek (18 – 6), mint a luzitánok, egyetlen döntetlen mellett. Ritka kétpólusú párharc. Most a győzelem egyszersmind a csoportelsőséggel is jár – legalábbis ideiglenesen. Az eddigi két meccsüket egyformán megnyerték a horvátokkal és a svédekkel szemben, Elvileg a döntetlen a jobb gólkülönbségű házigazdáknak kedvez (6–1 az 5–2-vel szemben), de valahogy az az érzésünk, ennek a szuperderbinek most ismét lesz győztese. Csak azt nehéz megtippelni, a világ- vagy az Európa-bajnok lesz az…

LENGYELORSZÁG–OLASZORSZÁG    

Robert Lewandowski most már hivatalosan is Európa 2020. évi legjobbjaként csaphat össze ismét régi riválisával, Leonardo Bonuccival (Fotó: Getty Images)

A futballhistória számos nagy lengyel-olasz csatát jegyez, kapásból csak két vb-meccset hív elő az emlékezet. Az 1974-es csoportmeccset, amelyben Deyna, Lato és társai 3–2-re legyőzték az előző torna ezüstérmeseként érkező Riverát és társait, meg a 8 évvel későbbi visszavágó, amelyen az egy mérkőzéssel később világbajnok Paolo Rossi és társai 2–0-ra legyőzték a leendő juvés csapattárs Zibi Bonieket és társaságát. Ez persze csak két tétel a 15-ból, annyiszor csaptak össze eddig, erős olasz dominancia mellett (6 győzelem, 3 lengyel sikerrel szemben, 7 döntetlennel).
A legutóbbi NL-ben is csoporttársak voltak, akkor a bolognai 1–1 után Chorzówban egy 92. perces Biraghi-góllal gőzütt a squadra azzurra. Ebben a kirásban a lengyelek kiptak Amszterdamban (0–1), de megverték Zenicában a bosnnyákokat (2–1). Az olaszok viszont otthon nem bírtak Dzekóékkal (persze a Lazio veteránja szerezte a délszlávok gólját az 1–1-es találkozón), viszont három ponttal tértek haza a Johan Cruyff Arenából (1–0). Persze, hogy azért gólokat sem felejtettek el lőni, azt szerdán a moldovaiak kárára igazolták Firenzében (6–0). Persze, a lnygelek is rógtak egy ötöst a szintén már Eb-résztvevő finneknek – méghozzá Lewandowski nélkül. Talán éppen Európa legjobbjának bevetése lehet a győztes erő, bár ami azt illeti, az olaszok már 17 meccs óta őrzik veretlenségüket.

 

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 8. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00      Írország–Wales (B-liga, 4. csoport – Sport2 16:00 csúszt. felv.)

15:00      Kazahsztán–Albánia (C-liga, 4. csoport)
18:00      Bosznia-Hercegovina–Hollandia (A-liga, 1. csoport)

18:00      Anglia–Belgium (A-liga, 2. csoport – Sport2 17:45, ÉLŐ)
18:00      Horvátország–Svédország (A-liga, 3. csoport – Sport2 22:45, felv.)

18:00      Finnország–Bulgária (B-liga, 4. csoport)

18:00      Norvégia–Románia (B-liga, 1. csoport)
18:00      Észtország–Észak-Macedónia (C-liga, 2. csoport)

18:00      Örményország–Grúzia (C-liga, 2. csoport)
18:00      Litvánia–Fehéroroszország (C-liga, 4. csoport)

20:45      Lengyelország–Olaszország (A-liga, 1. csoport – Sport2 20:30, ÉLŐ)

20:45      Izland–Dánia (A-liga, 2. csoport – hétfő, Sport1 20:00, felv.)

20:45      Franciaország–Portugália (A-liga, 3. csoport – SPORT1 20:30, ÉLŐ)
20:45      Észak-Írország–Ausztria (B-liga, 1. csoport)
20:45      Izrael–Csehország (B-liga, 2. csoport)

20:45      Skócia–Szlovákia (B-liga, 2. csoport)
20:45      Oroszország–Törökország (B-liga, 3. csoport)
20:45      Szerbia–Magyarország (B-liga, 3. csoport – hétfő, Sport1 18:00, felv.)
20:45      Görögország–Moldova (C-liga, 3. csoport)
20:45      Koszovó–Szlovénia (C-liga, 3. csoport)

NEMZETEK LIGÁJA, 3. forduló. Sport2 16:00 Írország–Wales (felv., kommentátor: Engyel  István); Sport2 17:45 Anglia–Belgium (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 20:30 Franciaország–Portugália (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel és Puhl Sándor); Sport2 20:30 Lengyelország–Olaszország (kommentátor: Fülöp László); Sport2 22:45  Horvátország–Svédország (felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel és Puhl Sándor)