Legutóbbi frissítés 2018. március 28. 22:52
Szaniszló Csaba

Levélben ajánlom! bezár

Ez nem beteg, ez haldoklik

Fotó: GETTYIMAGES

2015 novemberében azt gondoltuk, mi vagyunk Európa faszagyerekei. Böde az egyik, a válogatott az összes norvégot földhöz verte, és mentünk elfoglalni Franciaországot.
Az Eb-n aztán meggyőződtünk róla, hogy tényleg azok vagyunk így, együtt, mert megvertük az osztrákokat, középső ujjat mutattunk a magyar átoknak Izland ellen, hármat rúgtunk a portugáloknak, és pár napra magyar lett Bordeaux, Marseille és Lyon is.
Fotó: GETTYIMAGES

Aztán egyszer csak nem volt Király, Gera és Juhász, Dzsudzsák másodszor is a pénzt választotta a foci helyett, és ekkor legalább egy csendes hang mindannyiunknak megsúgta, hogy baj lesz – egyáltalán nem vagyok büszke rá, hogy azok között voltam, akik ettől már jóval korábban féltek.
Baj lett. Jött Feröer, Luxemburg és Andorra, most meg itt van Kazahsztán és Skócia, ráadásul mindkettő itthon, és nem azt kell mondani, hogy a második már tisztes vereség volt, hanem azt, hogy a győzelemre egyik meccsen sem volt semmi esélyünk. A magyar válogatott esetében nekem mindig két elvárásom van: álljunk helyt a nálunk egyértelműen jobbak ellen, és verjük meg a nálunk gyengébbet. Ez a realitás, ez volt a realitás az elmúlt években, és általában össze is jött. Eddig.

Fotó: GETTYIMAGES

Nem emlékszem olyan időszakra, amikor sorozatban ennyire gyenge mutatóval álltunk volna ilyen szerény képességű csapatok ellen, olyanra még végképp nem, hogy sorozatban kaptunk volna ki tőlük.
Talán 2007 volt az utolsó rendkívül kínos év, amikor 7 vereségünk volt, köztük Moldovától egy hármas és Cipruson egy vereség – mindkettő idegenben.
11 éve nem látott mélységben vagyunk, és ez óriási baj, a VÁLOGATOTT ugyanis a magyar labdarúgás utolsó szalmaszála, az utolsó olyan szó, amibe a magyar focidrukker még kapaszkodni tud, amelyikért még megtelik a Groupama Aréna, és talán majd a Puskás is.
Egy válogatott teljesítménye becsapós: nehezen omlik össze, akkor is képes elfogadhatót nyújtani, amikor az ország labdarúgása már szétesőben van. Mindössze három-négy különleges tehetség, néhány Király, Dárdai, Gera, Illés, Lisztes vagy Huszti, és körülöttük pár átlagos labdarúgó elég, hogy a botrányos teljesítményt elkerüljük. Kisebb döccenőktől eltekintve ez volt a helyzet az elmúlt 30 évben, ezért szorultunk bele abba a középszerűségbe, amit még bevett a gyomrunk. Kiugró tehetségeink voltak, de az átlagnál tehetségesebb játékosokat zsákszám kitermelő rendszerünk nem.
Ezért történt az, hogy jöhetett ide holland, magyar vagy német edző, nagy különbség nem volt a csapat teljesítményében. Nem volt kikből válogatni, tulajdonképpen mindegy volt, kik játszanak, ha a legjobbak mindig jöttek, ha rájuk lehetett számítani, akkor Gera bekotorta vagy Király kivédte, a többiek pedig mentek utánuk.

A baj most nem Leekensszel van. A baj az, hogy remélhetőleg csak egy időre, de elfogytak a kivételes tehetségek. Nincs herthás Dárdai, stuttgarti Lisztes, WBA-s Gera, PSV-s Dzsudzsák, ezért amíg hasonlók újra megjelennek, addig a rendszerre kellene támaszkodni. Az meg nincs.
A magyar válogatott számára a 2020-as Eb-részvétel irreális célkitűzés, lebonyolítási rendszer, budapesti meccsek ide vagy oda. Amíg azon stresszelünk, hogy valahogy, fogcsikorgatva ez mégis sikerüljön, addig tévúton járunk. Mielőtt még az utolsó szalmaszálat is elengedi a magyar drukker, robbantani kell, olyasvalaki kell ide, akinek elhisszük, hogy képes lehet az egész magyar futballt szétrombolni, majd újjáépíteni.

Fotó: mlsz.hu

Egy darabig azt hittem, egy állhatatos, keményfejű és tekintélyes külföldivel mindez sikerülhet, de ha megnézem, mi történt Storckkal, aki egy bravúros Eb-részvételt tudott felmutatni, majd egy év múlva repült is, hajlamos vagyok elfogadni az érvelést, hogy jöhet ide bármilyen menő szakember, előbb-utóbb felzabálja a közeg. Valahogy úgy van ez a Magyarországra szerződő külföldi zsenikkel, hogy képtelenek tartós sikereket elérni és beilleszkedni – ideje felvetnünk a gyanút, hogy nem bennük van a hiba...
De lenne itt valaki, aki mégis megoldást jelenthet. Akinél keményebb feje csak a majd róla készített szobornak lesz, és aki, ha jobban megnézem, még nagyobb hibája a rendszernek, mint azok a játékosok, akik csodával határos módon képesek voltak egy legalább közepesen komoly európai pályafutásra, és aki magyar, tehát pontosan tudja, milyen közegbe érkezik.
Aki távolról is imádja a hazáját, bebizonyította, mire képes a válogatottal, ismeri a közeget, és aki előtt nem áll meg senki, aki nem végzi tisztességgel a munkáját, aki Európa egyik élbajnokságának legrégebb óta egy helyben dolgozó vezetőedzője.
Ha én lennék az MLSZ elnöke, felemelném a telefont és azt mondanám: "Gyere, Pali, és mondd, mi kell, mert szükségünk van rád! És ne mondd, hogy beszéljünk akkor, amikor majd végeztél Berlinben, mert három év múlva már lehet, hogy hiába jössz..."

Szaniszló Csaba 2018.03.28 22:52
10komment

Hozzászólás (10) Hozzászólok!

kobe8 2018. 05. 03., 11:15

A cikk első háromnegyede jó, az utolsó bekezdés afféle "vörös farok".
Nem hiszem, hogy egy új edző csodát tudna tenni csak azért mert ismeri a közeget, pontosabban ugyanazt a "csodát" tudná elérni amit a válogatott két éve elért az EB-n.
A közeget kell megreformálni, anélkül vajmi kevés egy-egy ember idehozatala.

hcsilla 2018. 04. 12., 10:05

Dárdai nem fog jönni, már így is legenda és minőségi Bundesliga-edző, minek jönne?

A közeg (amely felzabálja a külföldieket) fenntartásából a Sport1 is aktívan kiveszi a részét, amikor olyan ál-szakértői gárdát foglalkoztat, akiknek általános és szakmai IQ-hiánya csak a magyar foci szellemi deficitjéhez mérhető. Mindegyikükről nyilvánvaló, hogy meccset csak a Sport TV stúdiójában néz, a közvetítésekre nem készül, semmit el nem olvas, többek között azért, mert nem beszél idegen nyelvet. Pl. így fordulhat elő, hogy az egyébként rátermett műsorvezető és kommentátor Petur András (akit roppant képzett szakértő kollégái egyfajta csendes vállveregető lenézéssel kezelnek) szinte akaratlanul, 1-2 logikus kérdéssel sarokba szorítja Várhidi Pétert, aki szerint európai középcsapat vagyunk, de nem kell ide igazán (játék)rendszer, hanem jó jjátékosok kellenek, de azok meg most nincsenek. Aztán Petur kérdésére, hogy akkor mitől vagyunk európai középcsapat, elakad a szava.

És ez csak egy a Sport TV foci szakértői csapatának fényes szakértelmét bizonyító baklövések tömkelegéből.


MIndez azért is fura, mert köztudott, hogy a Sport TV jó néhány kommentátora (köztük jelen bejegyzés szerzője) igazi fanatikusa közvetített sportágának, az eseményekre rengeteget készül és tudásszintje megüti a hardcore-drukkerekét.

Ezzel szemben a Sport TV-s foci szakértői gárdájának hozzáadott értéke nemhogy nulla, de egyenesen negatív. Az üres közhelyek ismétlése, a legalapvetőbb tárgyi ismerethiány igen erős átkapcsolási kényszert okoz, aminek magára valamit is adó focidrukker max. néhány percig, akkor is csak a mazochizmus és az önpusztító kalandvágy furcsa keverékéből adódóan tud ellenállni.

Összefoglalva: fura a Sport TV blogján a magyar fociközeg visszahúzó erejéről olvasni, mikor a csatorna maga a lehető legtöbbet teszi ezen közeg fenntartásáért a foci szakértői gárda retrográd és kritikátlan kiválasztásával és alkalmazásával.

Juhász Gábor 2018. 03. 29., 20:42

Csabi,

- tervszerűség
- következetesség
- hosszú távú gondolkodás
- szakmai döntések
- sportág iránti alázat

Lehetne még sorolni, alapvető elemei nincsenek meg a sportág működésének nálunk, és persze a jelenlegi nem nevezhető működésnek, ahogy a címben is írod.
Írjuk.
Sokan, sok jót írunk, gondolunk. 30 éve.
Nincsenek viszont tettek, nincs profi és megalkuvás nélküli működés. 30 éve.
Gyökeres megújulás szükséges. 30 éve.
Egy Dárdai Pali legalább kellene. De ő nem elég, ehhez mindenki kell, aki legalább alázattal áll a futballhoz.

breezer 2018. 03. 29., 20:30

Szerintem nem lehet elvárni érzelmi zsarolással vagy bárhogy hogy Dárdai rosszul érezze magát, azért mert inkább a hertát irányítja a magyar válogatott helyett. 100%ig azt választanám én is, teljesen érthető döntés. Igazándiból barmi kellemetlenül érezném magam ha én lennék az , aki majd erre őt felkéri....

kokuszpok 2018. 03. 29., 16:35

javasolnam BognarGyurit kapitanynak, amig azzal van elfoglalva, vegre hanggal egyutt nezheto lenne egy BL meccs a szunetben is.

Sheldon 2018. 03. 29., 12:06

És az már csak zárójelben megjegyezendő, hogy ha van egy tehetséges gyerek, az edző nem játszatja, ha a szülő nem fizet. Nem is keveset: 30 - 100E ft között.

ps 2018. 03. 29., 11:53

Amikor Lothar Matthäus-t idehozták anno, akkor mindenki repdesett az örömtől,hogy itt az Aranylabdás, és meghozta azt a mentalitást, amire mindig is szükséges volt ennek a hitehagyott magyar csapatnak. Azt kevesen látták meg, hogy ő igazából egy nem túl jó edző, az imázs mindenekfelett. Több évet is vesztettünk korábban, emlékezzünk csak az atlantai csapatra, akiket szétzavartak 1996-ban.

Nem értem, hogy ez a két barátságos mérkőzés eredménye miért lepi meg a sportsajtót és a közvéleményt? Nem igaz, hogy csak fejétől bűzlik a hal, a magyar labdarúgás sikertelenségét kollektív felelősségnek érzem. Kezdjük a játékosokkal. Közel húsz éve nézek hazai bajnokikat, és az utóbbi fél évben már munkaköröm miatt is követnem kell őket élőben. Egyrészt a hazai csapatoknál tényleg kevés a magyar játékos, de ezenfelül érdemes lett volna (úgy 4-5 éve) felismerni, hogy az akadémiai rendszer két okból is bukta. Egyrészt nem mindenki kapja meg a lehetőséget (lehet citálni ellenpéldákat csak nem sok van), másrészt a modern lehetőségek biztosítása mellett korszellemnek megfelelően „elkényezetjük” a játékosokat, akiket nem sarkallja senki a jobb teljesítményre. Miroslav Klose tegnapi nyilatkozatát ajánlom mindenkinek a fiatal labdarúgókról. Ha kitermelünk pár száz srácot, az mind egyfajta stílusban (?), a kötelező alibimegoldásokat csúcsra járatva szerepel a posztján (csak semmi váratlan, akkor nem én hibázom). Sokat emlegetett probléma a grundok eltűnése, és a mai napig nem világos, hogy itthon miért nincs scouting egyes megyékre, akik nem feltétlenül a nagycsapatok műhelyeiből válogatnak. Az NB1-ben a holtidő (bedobás, hátul passzolgatás, taccs, pontrúgás, fault, stb) egyre több, a játék pedig egyre eladhatatlanabb. Egyénisége sincs a magyar futballnak, aki voltak, azok már leköszönőben.

A szövetségi kapitány kérdése a sláger minden vereség után. De mit kezdjen egy edző akármilyen kitűnő taktikával, ha Dombi 2.0-ák (Hangya) illetve az 50-es években még nagy erény, mára már a profi futballban inkább szánalmas „csodálatos balláb+semmi” jelzővel kiemelt csk a legjobb játékos? Nem akarom bántani, földim, de Balázs elhazudott karrierjével mi(szurkolók, újságírók) is elhazudtuk a válogatott utóbbi 6-7 évét, és senki nem tud csodát tenni egy ilyen kerettel. Storck igen, de ő ugye Palitól vette át a stafétabotot, aki gerincet (is) adott a gárdának.

A sajtó, a szurkolók, a közvélemény. Storck a győztes selejtőz után az EB-n mennybe ment, majd a kínos vereségeket követően Auf wiedersehen, Herr Storck. A kiharcolt eredményeket elfelejtve mindenki örült, hogy eltakarodik innen a német, és jobb lesz a focink. Nem lett, és ez nem Storck hibája, és nem csupán a játékosoké, hogy idézzelek: „ideje felvetnünk a gyanút, hogy nem bennük van a hiba”. A Trollfocin át a Nemzeti Sporton keresztül, szinte az összes orgánum örült a kapitány távozásának, aki Dárdai visszatéréséig még jópár évig alternatíva lehetett volna. Viszont mi, akik lelkesedünk, élünk-halunk a fociért, nem tudunk csak végletekben gondolkodni (érezni?). Győzelem esetén felmagasztaljuk az egekig a csapatot, egy vereség esetén pedig a földbe döngölünk mindenkit. Amíg ez a fajta hozzáállás fennmarad (vagy még jobban meghonosodik), addig nem lesz nekünk senki elég jó, aki tehetne a változás érdekében.

Nem, ne jöjjön még Dárdai, Csabi. Ez a közeg és hangulat őt is felnégyelné a kudarcokat követően (ilyen kerettel, játékos hiányában nincs az az Otto Rehhagel aki többet tudna kihozni ebből a csapatból. Persze, ha visszatérne, talán kijuthatnánk egy világversenyre, de a jelenleg problémákat akkor sem oldaná meg ő egyedül. Ennek belülről, vagy újra kívülről kellene megindulnia. Persze, a mezei szurkolónak mindegy csak jöjjön, hagyja ott a karrierjét, és vezesse lobogónkat a csatában. Aztán ha elbukik, el lehet átkozni őt is, mint a korábbiakat. Ugye, azt is megírnád egy blogposztban, igaz? Hát persze. 

Geri 2018. 03. 29., 10:37

Tök mindegy, ki van itt...
Amíg a pénzeszsák, a politika és a jelenlegi "szakemberek" (tisztelet az 1-2 kivételnek...) irányítanak, addig itt semmi pozitív változás nem lesz, semmilyen fronton. Amíg pl. egy nagy múltú Rába ETO-t haza bírnak vágni az érdekek, minden másra tekintet nélkül, amíg egy "akadémiai" csapat kezdőjében szinte nem találsz magyar fiatalt, (és még sorolhatnám..) addig mire is számítunk a magyar "labdarúgás"-ban?
Ha egyszer majd lesz 20-25 olyan magyar játékos, akik a nyugat-európai bajnokságok bármelyikében (sajnos ott tartunk, hogy már az osztrák is elég lehet ebből a szempontból szerintem...) edződik folyamatosan fiatal korától kezdve, akkor belőlük lehet TALÁN egy valamire való válogatottat építeni, mert az itthoni "football factory" mindenre alkalmatlan "focistákat" köp ki magából!
Ehhez hozzá tartozik minden. Az edzésmunka, a mentalitás, az erőnlét és ez utóbbihoz kapcsolódva, az orvosi stáb is!
Miért égünk Feröer, Luxemburg, Andorra, Kazahsztán vagy Skócia ellen? Sok tényezős a válasz és benne van a kapitány is, a játékosok is, a közeg is, az orvosok is, meg minden és nem is lehet egyértelmű választ adni erre, de mindenki érzi, aki látja ezeket a meccseket, hogy nem valami, hanem semmi nincs rendben...
De egy biztos: nem születik kevesebb tehetséges focista, mint 40-50 éve, vagy nem kevesebb, mint Izlandon, Dániában, Horvátországban vagy Svájcban (ők mind ott lesznek a VB-n...), sőt! Itt mi rontunk el valamit/mindent, de nagyon!
És amíg ugyanazok az emberek irányítanak, akik eddig elrontottak mindent, addig hagyjuk az elvárásokat! Max reménykedhetünk, de leginkább abban, hogy az aktuális ellenfelünk éppen sz*r napot fog ki ellenünk... :(

tomi 2018. 03. 29., 01:01

pali nem jöjjön, inkább építse fel magát teljesen, ami benne van, na az jöjjön is ki, mintsem ebbe a posványba legyen egy újabb 0

tamás 2018. 03. 29., 00:28

"előbb utóbb felzabálja a közeg" - ehhez nem járul hozza a Sport 1 a labdarúgó szakkomentátoraival, akik rendszeresen, jól dokumentálhatóan támadják a külföldi edzőket, a saját kádereiket tolva?

Szólj hozzá!