Marad-e K.O.-király Joshua? • SportTV

Marad-e K.O.-király Joshua?

2016. 12. 10. 09:25    
Olvasási idő: 3 perc

A szombat esti manchesteri Joshua–Molina szupermeccs előtt lássuk a ringcsoda.blog.hu szakmai beharangozóját!

Vannak esetek, amikor egy ökölvívó annyira népszerű, hogy ő maga igyekszik a megítélésének megfelelni, mert az mindig egy lépéssel előtte jár. Anthony Joshua helyzete a mai nehézsúlyban pontosan ilyen.

A kategória másfél évtizede szomjaz egy fiatal, agresszív, szenvedélyes harcost, aki végigsöpör a ranglistákon, és egyesítve a szervezetek címeit meghódítja a világot. Anthony Joshua (képünkön a vb-övvel) kétségtelenül a legalkalmasabbnak tűnő fiatal bunyós erre a szerepre.

Alig három éves profi karrierje során mind a tizenhét ellenfelét lebombázta, és máris birtokolja a négy szervezet egyikének övét. A korábbi olimpiai bajnok Joshua magas, masszív felépítésű, ám mégis atletikus, hihetetlen fizikai- és ütőerővel megáldott versenyző, aki mentálisan is elég érettnek tűnik ahhoz, hogy a következő szintre lépjen.

A brit-, és európai mezőnyt könnyedén átlépte a világbajnoki cím felé vezető útja során. Ennek ellenére kicsit korainak tűnt, amikor a bunyós promótere, Eddie Hearn idén áprilisban a frissen avanzsált IBF-bajnok Charles Martint szemelte ki Anthony számára.

Joshua két menetben legyalogolta a tehetetlen amerikai ökölvívót, ellenállhatatlan teljesítményével pedig határtalanul elszabadította az emberek fantáziáját a benne rejlő potenciált illetően.

Épp ennek a mellékhatása jelentkezett akkor, amikor az angol bunyós első címvédő mérkőzésén a kevésbé tapasztalt Dominic Breazeale töltötte be a kihívói szerepet. A türelmetlen szurkolók komolyabb megmérettetés elé állították volna a veretlen bajnokot, ám a mérkőzés megmutatta, hogy Joshuának van még fejlődni valója. A korai menetek intenzitásába belefáradt címvédő nehézkes, alacsony munkatempójú és izzadságszagú felvonásokat élt meg, mire végül sikerült befejeznie a mérkőzést bátran küzdő, ám reménytelenül szétvert ellenfelével szemben.

A bokszvilág ezt követően ismét a legnagyobb kaliberű potenciális szupermérkőzések irányába orientálta volna pártfogoltját, míg Eddie Hearn előrehaladott tárgyalásokat folytatott egy, a divízió korábbi egyeduralkodója, Vladimir Klicsko elleni összecsapással kapcsolatban.

Így amikor végül bejelentették, hogy a várva várt derbit megelőzően a brit KO-gépezet decemberben még Eric Molinával szemben teszi kockára az IBF övet, a magas elvárások újfent savanykás mellékízt idéztek elő a szurkolókban.

Ám vajon hol tart ma a nehézsúlyú mezőnyben Anthony Joshua? Egy címvédő, aki még soha nem bokszolt A kategóriás ellenféllel. Az öve és a benne rejlő potenciál az, ami miatt már a legmagasabb csúcsokon vizionálja őt a szurkolók többsége, miközben éppen ezekről a csúcsokról tekintve rá ő egy feltörekvő reménység egy könnyen megszerzett övvel a derekán.

Tiszta sor, hogy ki a mérkőzés esélyese. Hogy nem Molina, az biztos. Joshua sokkal többet tud az ökölvívásról, ez kétségtelen. Fiatalabb és éhesebb, akinek a csillaga épp magasan tart a horizont felé. Az amerikainak normális esetben nem lenne túl sok keresni valója bajnoki meccsen, ennek ellenére egy veszélyes bunyós, aki ellen sokat tapasztalhat a címvédő.

Molina mindkét kezével nagyot üt, ami meccsben tudja tartani őt egészen a végsőkig. Minden jó nevű ellenfelének tesztelte az állát. Chris Arreola és Deontay Wilder átmentek a teszten. Mindketten megállították Ericet. Tomasz Adamek a palánk másik oldalán ragadt.

Wilder atletikussága ellenére is belenézett néhányszor Molina kemény horgaiba. Utóbbi távolról is hatékonyan tudja érvényre juttatni legjobb ütéseit, a szombati mérkőzésén azonban nem kell attól tartania, hogy elmozog előle az ellenfele.

Épp ez adja a mérkőzés fűszerezettségét. Az offenzív-orientált Joshua eddig kevéssé törődött a védekezéssel. Szombaton azonban minden bizonnyal szüksége lesz rá. Molina mindaddig veszélyes, amíg függőleges testhelyzetben van. A címvédőnek okosan és éretten kell bunyóznia, hogy elkerülje a bajt.

Nem, Eric Molina távolról sem Wladimir Klitschko. De ahhoz, hogy a világ végül lásson egy Joshua vs Klicsko meccset – lehetőség szerint a szurkolók túlnyomó többsége által preferált végeredménnyel tálalva –, ahhoz előbb szükség van Dominic Breazeale-okra és Eric Molinákra. Nem a szurkolóknak, hanem a bokszolónak.

Anthony Joshuának szüksége van arra, hogy amikor a szorító felé igyekszik fiatal pályafutása legkomolyabb mérkőzésének estéjén, a megítélése ne az eredményhirdetésnél várja türelmetlenül őt, hanem a lépéseinek ütemével összehangolva haladjon pontosan mellette…

(ringcsoda.blog.hu)