Újabb „történelmi örök rangadó” • SportTV

Újabb „történelmi örök rangadó”

2017. 02. 16. 08:49    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyszerű meccsek ígérkeznek a darts PL harmadik estéjére, ám közülük is kiemelkedik a mezőny két legrégebbi PDC-játékosának összecsapása, a sportágban klasszikusnak számító Phil Taylor–Raymond van Barneveld összecsapás.

A leedsi First Direct Arenában a két ősi rivális a harmadik párban lép színpadra. Az első mérkőzés egy skót „házi rangadó”, a kétszeres világbajnok Gary Anderson és a mezőnyből külsejével is mindig kirívó Peter Wright találkozója. Egyszersmind a világ második és harmadik játékosának mérkőzése is. Wright a hét végén megnyerte a brit bajnokság egyik selejtezőjét, így 9 nap alatt már a harmadik alkalommal győzött ebből a fajtából és összesítésben az első helyen kvailifikálta magát a Coral UK Open tévés fináléjára.

A másik pár viszont angol derbi, a több mint tíz éve rivalizáló Adrian Lewis és James Wade csatája, 2007-ben a World Matchplay elődöntőjében meccseltek először, Wade nyert, majd a trófeát is elvitte. „Fiatal titánok voltunk akkoriban. Azóta sok nagy meccset vívtunk egymással. Már a második évben bekerült a legjobb 16-ba, Wade is, s azóta folyamatosan ott vagyunk, egy évtizede. Tudni kell, James sosem adja fel, tud csúnyán is győzni? Kicsit frusztrált vagyok, amikor a tökéletességre törekedve játszom ellene. Dobok öt tíz nyilast egy meccsen és végül kikapok egy 18 nyilassal – ez szinte hihetetlen. Meg kellene találni az összhangot az eredményesség és a szórakoztató játék között. Tavaly dobtam egy kilencnyilast Leedsben, remélhetőleg idén is meg tudom mutatni magam az ottani közönségnek” – vallott ellenfeléről és játékilozófiájáról a korábbi világbajnok Lewis.

A középső mérkőzés a darts „Clásicója” a két ősi rivális között. Taylor és Barneveld egyaránt veretlen még az idei PL-ben, s már a 78.(!) összecsapásukra készülődnek. Mind összesítésben, mind a Premier League-ben nagy Taylor fölénye, ám az utóbbi időkben a holland többször is megtréfálta a darts „Peléjét”. 25 PL-meccsükből 27-et The Power nyert ugyan, de az három évben a PL-ben 6 meccsükből csak egyet nyert, 1 döntetlen mellett a holland négyszer bizonyult jobbnak, ráadásul december 30-án a vb-negyeddöntőben is elütötte a továbbjutástól az angolt. „Barney különleges ellenfél, én élvezem a játékát. A rivalizálásunk olyan, mint egykoron Eric Bristow-é és John Lowe-é. A leedsi este is különleges lesz, olyan, amelyre emlékezni fognak” – így Taylor.

A negyedik párban a két egymást látványosan utáló hollandé. Jelle Klaasen egy otromba a megjegyzésével évekkel ezelőtt kivívta a Michael van Gerwen haragját – MVG azóta kezet se fog honfitársával. A világelső jelenleg is bombaformában van – a hétvégi UK Open-selejtezőn pénteken Wiganban egy meccsen két 9 nyilast is dobott – a 3. fordulóban Ryan Murray ellen 6–2-re megnyert meccs 4. és 8. legjében. Hasonlóra korábban csupán Phil Taylor volt képes! (Nem mellesleg Van Gerwen meg is nyerte az aznapi versenyt, a döntőben 6–3-ra megverve Gary Andersont.) A nap záró találkozója, Dave Chisnall és Kim Huybrechts mérkőzése egyszersmind a nyertlenek ütközete is. Ha csak nem remiznek egymással, egyikük egy kezdő győzelmet aratva talán megindulhat felfelé.

A játéknap programja:

Gary Anderson–Peter Wright (örökmérleg: 18–1–11 , a PL-ben: 3–1–1)
Adrian Lewis–James Wade (öm.: 19–3–27, PL: 5–3–5)
Phil Taylor–Raymond van Barneveld (öm.: 56–4–17, PL: 17–4–4)
Michael van Gerwen–Jelle Klaasen (öm.: 14–0–7, PL: –)
Dave Chisnall–Kim Huybrechts (öm.: 11–0–4, PL: 1–0–0)

Sport1 20:00 Darts Premier League, 3. forduló (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)