Kiemeltek kisebbségben Rióban • SportTV

Kiemeltek kisebbségben Rióban

2017. 02. 24. 09:19    
Olvasási idő: 2 perc

Eljutott a negyeddöntőig a Rio Open ATP 500-as torna mezőnye. A legjobb nyolcban két-két spanyol és argentin mellett egy-egy brazil, ukrán, norvég és osztrák versenyző található. Ellentétben az előző heti, rotterdami 500-as tornával, ahol az első négy kiemelt egyaránt a negyeddöntőig jutott, itt ugyanez csak a 2.-nak (Thiem), a 4.-nek (Carreno Busta) és az 5.-nek (Ramos-Vinolas) sikerült.

Spanyol ajkúak találkoznak az Albert Ramos-Vinolas (5. kiemelt, vlr.: 25.) és az argentin Nicolas Kicker (vlr.: 125.) mérkőzésen. Egyikük sem veszített még a tornán, mi több Ramos-Vinolas a négy szettben összesen 7 játékot engedélyezett ellenfeleinek, a francia Robert-nek és a remek kezű, de zavaros fejű olasz Fognininek. Kickernek is volt egy 0-ra nyert szettje az olasz Cecchionato ellen, majd a második körben a címvédő Cuevast kiverő belga De Greefet két 6:3-as játszmával intézte el. A két versenyző nem játszott még egymással a Touron.

Az esélyessé előlépett Dominic Thiem (2. kiemelt, 8. a világranglistán) egyvalamiben hozzá hasonlatos ellenfél jutott. Mindketten azonos nemzetbeli ellenfeleken keresztül jutottak a nyolcba, az osztrák két szerbet (Tipszarevics, Lajovics), az argentin Diego Schwartzman (vlr.: 51.) két honfitársat (Olivo, Delbonis) búcsúztatott korábban. Eddigi két találkozójuk egyformán szoros volt, bár Thiem mindkétszer szettveszteség nélkül nyert, az argentin egyszer sem adta 5 játéknál alább. Először tavalyelőtt a miami 1000-esen 7:6(0), 7:5, tavaly ugyanitt Rióban a második körben kétszer 7:5 volt az eredmény az 23 éves osztrák javára.

Talán a nap meccsének ígérkezik a 4. kiemelt Pablo Carreno Busta (vlr.: 24. – képünkön) és az egyik itteni külföldi kedvenc, Alekszandr Dolgopolov (vlr.: 50.) összecsapása. A spanyol a brazil Joao Souzát és a veterán dominikai Estrella Burgost verte meg eddig a versenyen, a három éve Rióban döntős ukrán pedig a 6. kiemelt, korábban a világrangsorban 3. helyig elérő David Ferrert és az argentin Zeballost búcsúztatta. A két versenyző a múlt heti Buenos Aires-i verseny elődöntőjében mérkőzött meg eddig egyetlen egyszer a Touron. Dolgopolov 7:5, 6:2-re nyert az argentin fővárosban, majd meg is nyerte a versenyt, a döntőben az első kiemelt Nisikorit legyőzve.

A záró találkozón az ifjú, mindössze 18 éves Casper Ruud (vlr.: 208.), aki az idén kapcsolódott be a profi körversenybe, Chennaiban vereséggel kezdett, majd Rióban a brazil Dutra Silvát és kiélezett, rövidítéses döntő szettben a spanyol Carballes Baenát győzte le, a mezőny egyetlen megmaradt braziljával, a nála négy esztendővel idősebb Thiago Monteiróval (vlr.: 85.) mérkőzik. A hazai teniszező az első körben a portugál Eliast győzte le, majd háromszettes házi rangadót nyert Thomaz Belluccival szemben. Dacára a korkülönbségnek és a helyszínnek – Monteiro nem csupán brazil, hanem helyi, riói lakos is –, ne írjuk le eleve a fiatal norvégot, mert már eddig is bizonyította nyilvánvaló tehetségét és töretlen harci kedvét…

Sport2 19:00-től ATP 500-as tenisztorna, Rio de Janeiro, negyeddöntő (Ramos-Vinolas–Kicker, Schwartzman–Thiem – kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs, majd Carreno Busta–Dolgopolov, Thiago Monteiro–Ruud – kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Köves Gábor)