Szuperrangadó csattanónak • SportTV

Szuperrangadó csattanónak

2017. 05. 04. 08:22    
Olvasási idő: 3 perc

A hajrája felé közeledik az idei darts Premier League-sorozat. A második kör utolsó előtti, 13. fordulóján Sheffieldben – akárcsak jövő héten – már csak négy mérkőzés kerül a programba. Lesz két skót-angol szupercsata is, a slusszpoén azonban a záró találkozó, Mr Darts Jelen Idő vs Mr Darts Minden Idők, azaz Michael van Gerwen Phil Taylor ellen.

Az első összecsapás Peter Wright és Adrian Lewis mérkőzése. A különleges stílusú skót az egyetlen, aki reaális veszélyt jelent Van Gerwen alapszakasz-győzelmére, amely nem mellesleg 25 ezer fontos győzelmi bónusszal is jár.
„Két meccsem van még hátra, és szeretnék négy ponttal nyomást gyakorolni Michaelre az élen” – mondta Wright. „Az elsőségre hajtok és keményen gyakorolok a gyakorlótáblán, hogy kész legyek az elhódítására. Egyelőre a következő feladatra figyelek. Adrian fantasztikus játékos, néhány hete a kilenc nyilassal mindenkinek megmutatta, hogy mire képes.”

Dave Chisnall az elmúlt öt mérkőzésén veretlen sorozatot mutatott be, két győzelemmel és három döntetlennel felzárkózott az élcsoport mögé és még halvány playoff-reményeket is táplálhat. Sheffieldben Raymond van Barneveld ellen kell játszania. „Csendben készülődtem a hajrá feladataira” – nyilatkozta Chizzy. „Úgy indultam neki a ligának, hogy megpróbálok a legjobbak közt végezni, most úgy gondolom, talán sikerülhet is. Raymond nagy játékos, de a sorsomat magam tartom a kezemben, nekem kell kiharcolnom a győzelmet.”

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

A kétszeres világbajnok Gary Anderson jelenleg a 3. a táblázaton, a 8., immár playoff-remények nélküli helyen álló James Wade-del meccsel. Gary előnye a 4. Taylor előtt egy, az ötödik Barney előtt két pont, azaz győzelmi kényszerben van, hogy megőrizze pozícióját az utolsó csoportkör-forduló előtt a legjobb négyben. A skót a múlt heti fordulóban legyőzte a félszázadik születésnapját ünneplő Van Barmeveldet, a hét végén pedig remek győzelmet aratott Wiganben a Players Championship vasárnapi versenyén. „A játékom oké volt, remekül érzem magam, jó a helyezésem a táblázaton. Nyilvánvalóan győzni akarok csütörtökön és véglegesíteni a helyemet a playoffban” – így a népszerű Gary. „A táblázat roppant szoros, minden pont döntő fontosságú. Nagyon várom az utolsó heteket. James még harcol, javitani fog játékán, de én is azt szeretném.” Érdekes, hogy a két játékos legutóbbi négy (!) PL-meccse egyaránt döntetlenül végződött.

Utolsó PL-szezonjában Phil Taylor is biztosíthatja helyét a playoffban, ha legyőzi Van Gerwent és a többi eredmény is neki megfelelően alakul. „Az első négybe kerülni a cél az egész szezonban, és remek lenne, ha be tudnék kerülni az elődöntőbe“ – mondta The Power. „Annak ellenére, hogy a negyedik vagyok, roppant szoros a verseny, így nagyon kell az eredmény Michael ellen. Szeretek játszani ellene, egy újabb jó meccs van a láthatáron.”
A listavezető és címvédő Van Gerwen kettős sikert ért el Lewis kiütésével (7–1) Birminghamben, egyrészt rekordkülönbségű sikert aratott, másrészt három pontnyira növelte előnyét, és még esetleges vereséggel is az élen maradna. Aztán kilencnyilast is dobva a hétvégén megnyerte a Players Championship szombati viadalát. „Nagyszerűen érzem magam, jó, hogy már bejutottam a legjobb négybe, de szeretném véglegesíteni az első helyemet és megőrizni formámat. Nem tudom, nyerek-e végül, de nagyon igyekszem Phil ellen. Sosem könnyű vele játszani, de biztos vagyok benne, hogy jó meccs lesz” – értékelte a helyzetet MVG.
Ami kettejük PL-mérlegét illeti, egyetlen más játékos ellen sem ennyire negatív Taylor mérlege, Van Gerwen ugyanis egy híján egy tucat mérkőzésükön 8-szor is legyőzte, míg a sportág legnagyobbja csupán egyetlen egyszer, 2014-ben az első körben tudta megverni a tar hollandust, 7–4-re.

Sport1 20:00 Darts Premier League, 13. forduló, Sheffield Arena (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)
A program:
Peter Wright–Adrian Lewis
(örök mérleg: 12–2–17, a Premier League-ben: 2–2–2, az 1. fordulóban: 7–2)
Raymond van Barneveld–Dave Chisnall
(öm: 11–1–6, PL: 3–1–2, első ford.: 2–7)
James Wade–Gary Anderson
(öm: 16–4–28, PL: 2–4–4, első ford.: 6–6)
Michael van Gerwen–Phil Taylor
(őm: 24–2–31, PL: 8–2–1, első ford.: 7–4)