Folytatódik a meglepetéssorozat? • SportTV

Folytatódik a meglepetéssorozat?

2017. 07. 23. 07:47    
Olvasási idő: 3 perc

Az első napon két (angol) kiemelt – Michael Smith és az exbajnok James Wade – is kiszállt az első körben a blackpooli World Matchplay világranglistás dartsversenyen, a másik kettő (skót) is csak nehéz meccsen jutott tovább. Vajon a Winter Gardens levegője ártott meg a favoritoknak, vagy csak az első nap átka fogta meg őket – kiderül a vasárnapi versenynapon, amikor egyedül két szakaszban is küzdenek a játékosok, délután és este 4-4 további mérkőzést rendeznek az első fordulóban.

A délutáni programban a 10. kiemelt Jelle Klaasen kezd az angol Justin Pipe ellen. A két játékos közül a holland áll jobban, de öt eddigi meccsükből hármat az angol nyert meg, a legutóbbit két éve Coventryben, egy Players Championship-fordulóban. A következő párban a skót Robert Thornton (14. kiemelt) a favorit, aki eddigi legjobbját a tavalyi nyolcaddöntős szerepléssel érte el a World Matchplayen. Ellenfele a spanyolok éljátékosa, Cristo Reyes lesz, eddigi három meccsükből Thornton 2-t nyert meg, a legutóbbit viszont Reyes a tavalyi Európa-bajnokságon 6–4-re. A győztes ellenfele Peter Wright lesz, azza felsejlik egy skót házirangadó a nyolcaddöntőben. A harmadik meccset Benito van de Pas (14.) vívja Daryl Gurneyvel. A holland eddig 3-szor indult el a versenyen, a legutóbbi három évben, de még egyszer sem nyert meccset. Az lszak-ír viszont a mumusai közé tartozik. Kettejük öt eddigi PDC-meccséből csak az elsőt nyerte meg még 2014-ban, az összes többit elveszítette, többek közt az egyetéen 10 nyert legig menőz is, tavalyelőtt 10–5-re a Players Championship finálé negyeddöntőjében 10–5-re. A délutáni szakasz záró meccsét „Mr Double 13”, azaz Mensur Suljovic (7.) játssza John Henderson ellen. Az osztrák – a verseny tavalyelőtti negyeddöntőse – mind a négy eddigi meccsüket megnyerte a skót ellen, a legutóbbi kettőt az idén, egyaránt 6–2-re. A meccs győztese a Klaasen–Pipe meccs továbbjutójával küzd meg a nyolcaddöntőben.

Este még a délutáninál is nagyobb nevek lépnek a pódiumra. Kezdetnek Dave Chisnall (5.) találkozik Mervyn Kinggel. Chizzy az elmúlt négy alkalommal egyaránt a negyeddöntőig jutott Blackpoolban, honfitársa elleni mérege pontosan egyensúlyban áll: 2011 óta vívott 16 meccsükből mindketten 8-szor nyertek. A legutóbbit viszont több mint másfél éve, 2015 novemberében vívták, azt Chisnall nyerte meg 5–3-ra. Este negyed 10 körül következik a „király”, azaz a 15-szörös bajnok Phil Taylor, aki a walesi Gerwyn Price ellen kezdi meg pályafutása utolsó World Matchplayét. „Jó emlékeim vannak innen, ez kedvenc tornáim egyike. Szeretem a Matchplayt, amelyen utoljára játszom. A közönség mindig remek Blackpoolban, én szeretem ezt a színhelyet. Semmiféle nyomást nem érzek. Ha nem nyerek, az sem lesz a világvége számomra. Szeretném élvezni a játékot” – nyilatkozta az ezúttal csak 8. kiemelt The Power, eddig egyetlen egyszer találkozott a walesivel. Tavalyelőtt májusban a Player Championship crawleyi versenyének negyeddöntőjében 6–2-re győzött. Ugyanakkor ne feledjük, Price az idei csapat vb-n is remekelt a döntős walesiek csapatában.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Taylor után a mezőny másik nagy öregje, Raymond van Barneveld (9.) következik, aki Joe Cullen ellen lép a színpadra. Barney számára nem hozott annyi sikert Blackpool, mint Taylornak, legjobb szereplése 2010-ben volt, amikor a döntőig menetelt, de ott kikapott Taylortól 18–12-re. Cullen ellen 4–4 a mérlege, de a fontosabb meccseket ő nyerte, az egyetlen 10 nyert legre menőt tavaly 10–2-re a Player Championships finálé nyolcaddöntőjében, a legutóbbit pedig ugyanazon verseny idén márciusi selejtezőjében Barnsleyben 6–0-ra. Ha most is ez történik, veteránrangadó következik a nyolcaddöntőben, talán az egyik utolsó Barney-Phil összecsapás. A nap utolsó mérkőzésén Kim Huybrechts (12.) játszik Allan Norris ellen. A belga játékos már 6. alkalommal szerepel Blackpoolban, de még sosem lépte át az első forduló akadályát. Az angol elleni 10 csatájából csak 4-et nyert meg eddig, az idei két csatájukon 1–1-re állnak. Az UK Open negyeddöntőjében Norris kiélezett csatában 10–9-re nyert, három hétre rá a német bajnokság nyolcaddöntőjében Huybrechts 6–4-gyel vágott vissza. A mérkőzés győztese a Chisnall–King párharc továbbjutójával küzd meg a negyeddöntőért.

A VASÁRNAPI PROGRAM

Délután (14:00)
Jelle Klaasen (10. kiemelt)–Justin Pipe (örök mérleg: 5 mérkőzés–2 győzelem–0 döntetlen–3 vereség)
Robert Thornton (14.)–Cristo Reyes (öm.: 3–2–0–1)
Benito van de Pas (15.)–Daryl Gurney (öm.: 5–1–0–4)
Mensur Suljovic (7.)–John Henderson (öm.: 4–4–0–0)

Este (20:30)
Dave Chisnall (5.)–Mervyn King (öm.: 16–8–0–8)
Phil Taylor (8.)–Gerwyn Price (öm.: 1–1–0–0)
Raymond van Barneveld (9.)–Joe Cullen (öm.: 8–4–0–4)
Kim Huybrechts (12.)–Allan Norris (öm.: 10–4–0–6)

Darts World Matchplay, Sport1 14:00 és 20:30, első forduló (kommentátor: Fülöp „180” László és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)