UFC215 - Nunes-Sevcsenko a főmeccs • SportTV

UFC215 – Nunes-Sevcsenko a főmeccs

2017. 09. 08. 19:36    
Olvasási idő: 2 perc

Több komoly érvágást szenvedett el az edmontoni UFC 215, ám szombatról vasárnapra könnyen új női harmatsúlyú bajnokot avathatunk. A főkártya elvesztette a tervezett főmérkőzését: Demetrious Johnson rekordot jelentő 11. alkalommal próbált volna címet védeni, ám ellenfele Ray Borg a mai napon betegségre hivatkozva kiesett. Ezt csak tetézi, hogy korábban egy szintén meglehetősen nívós ütközetet kellett kihúznunk, miután az elképesztően tehetséges Francis Ngannou ellenfelét, a korábbi bajnok Junior Dos Santost a UFC doppingolással foglalkozó független ügynöksége (USADA) megjelölte. A kártya ettől függetlenül még tartogat jó mérkőzéseket, lássuk kikre kell figyelni:

Jeremy Stephens meglehetősen türelmetlenül és fejet vadászva küzdött legutóbb, ám jól tudjuk, hogy a 25 UFC ütközettel rendelkező veteránnál bármikor jöhet egy kegyetlen kiütés. Gilbert Melendez egykori Strikeforce könnyűsúlyú bajnokként egy súlycsoporttal lejjebb, pehelysúlyban próbálja meghosszabbítani karrierjét, ám utolsó öt meccséből mindössze egyet nyert csak, és korábban őt is elkapták már doppinggal. Stephens a félelmetes számú mérkőzése ellenére 5 évvel fiatalabb El Ninónál, akinál könnyen benne van, hogy egy fizetésért tér vissza, motiváltságát már a legutóbbi összecsapásán (több, mint egy éve) se lehetett felfedezni.

Tipp: Stephens, kiütéssel

Tyson Pedro nem csak, hogy veretlen mérleggel érkezik a nagyközönség elé, de mind a 6 győzelmét az első menetben szerezte meg. A borzasztóan szívós svéd Ilir Latifi is egy éves kihagyásból jön, ám érthető okokból, hiszen tavaly Hamburgban Ryan Bader egy kegyetlen térdessel az oktogon túlsó végébe küldte. Pedro magasság és karfesztáv előnye várhatóan érezhető lesz, ráadásul a földön is jóval technikásabb dolgokat mutatott, mint Latifi eddig bármikor. Bár a rutin a svédnél lesz, a fiatal ausztrál könnyen folytathatja győzelmi sorozatát.

Tipp: Pedro, feladásra kényszerítéssel

Remek lehetőséggel élhet Henry Cejudo és Wilson Reis, akik ültetőmeccsből a főkártyán találták magukat a kiesett ütközetek miatt. Demetrious Johnson utolsó három kihívójából kettőn ők voltak az áldozatok, amíg a korábbi aranyérmes olimpikon birkózó Cejudót kiütéssel, addig a világhírű jiu-jitsujáról híres Reist egy karfeszítéssel intézte el Mighty Mouse. A stílusok ütközetében egyébként abszolút benne van, hogy a két légsúlyú állóharcban próbálja legyőzni egymást, ahol Cejudo már Joseph Benavidez ellen is meglepően kompakt teljesítményt nyújtott.

Tipp: Cejudo, pontozással

Rafael Dos Anjos győzelemmel abszolválta váltósúlyú bemutatkozását, és az is kiderült, hogy az egykori könnyűsúlyú bajnok lett volna a vészbeugró a 214-en, ha Demian Maia valamilyen okból nem tudta volna vállalni a küzdelmet. Dos Anjos ütőereje és technikás földharca a 170 fontosok között is elit lesz, ám csak lábakból és kezekből álló Neil Magny meglehetősen kellemetlen ellenfél neki. Az alapból meglehetősen aktív Magny nyakműtét miatt volt kényetelen 9 hónapot kihagyni, ám nem szabad elfelejteni, hogy előtte utolsó 12 meccséből 10-et megnyert, ahol Hector Lombard, Johny Hendricks vagy épp Kelvin Gastelum akadt horgára.

Tipp: Dos Anjos, pontozással

A főmérkőzést egyszer már beharangozhattuk, hiszen Amanda Nunes és Valentina Shevchenko mérkőzése eredetileg a UFC 213-ra volt tervezve. A bajnok Nunesnek Ronda Rousey elleni címvédése után másodszorra Valentina Shevchenko ellen kell helytállnia, akivel a UFC 196-on összehozta már a sors. Akkor a mindössze második UFC mérkőzését vívó Shevchenko csúnyán elvesztette az első menetet, de a harmadikat olyan magabiztosan hozta, hogy sokak azóta is megkérdőjelezik Nunes kardióját. Ez a összecsapás öt menetig mehet, így a késői felvonásokban a muay thai múlttal és az egész divízióban rettegett válaszütéseivel könnyen frusztrálttá teheti a nyomásra és agresszióra építő Nunest. Shevchenko Julianna Pena ellen azt is bebizonyította, a földön sem szabad leírni. Nunes hihetetlen ütőereje ismét korai befejezést hozhat, ám ahogy telik az idő, úgy nőnek folyamatosan a kirgiz-perui esélyei. Mindkét hölgy elképesztően megérdemli a címet, hiszen tisztán láthatóan a divízió két legjobbja csap össze – már jóval tapasztaltabban, mint tették azt az első alkalommal.

Tipp: Shevchenko, pontozással