A világelső is beszáll • SportTV

A világelső is beszáll

2017. 10. 02. 23:29    
Olvasási idő: 4 perc

A két ázsiai fővárosi 500-as tornából a tokióin láthattuk már az első kiemeltet, Marin Cilicet. Kedden Pekingben is beszáll az első, aki nemcsak a kínai nagy torna kiemelési sorrendjében, hanem a világ teniszezőinek a rangsorában is vezet, a világelső, immár 16-szoros Grand Slam-győztes Rafael Nadal.

TOKIÓ

Cilicet tehát már láttuk jó formában bemutatkozni, a második kiemelt Dominic Thiem helyi idő szerint későn este zárómeccset játszik, a napot viszont a 3. Milos Raonic (a világranglistán a 12.) kezdi Viktor Troicki (vlr.: 55.) ellen. A délszláv származású, montenegrói Podgoricán született kanadai egy „effektív” délszlávval, a második számú szerb játékossal csap össze. A 26 és a 31 esztendős teniszező elég sokszor mérkőzött már egymással 2012-es első összeakaszkodásuk óta, a kanadai 5–1-re vezet párharcukban. A legrangosabb tornán tavaly az ausztrál openen játszottak, a harmadik körben Raonic három sima játszmában nyert. Troicki eddigi egyetlen sikere a pekingi 500-ason született tavalyelőtt, két 6:4-es szettben győzött. Legutóbb az idén Isztambulban mérkőztek, salakon, az elődöntőben a kanadai volt a jobb 6:2, 6:3-mal.
A második párra is jut kiemelt, a 6. Sam Querrey (vlr.: 15.) meccsel egy másik tapasztalt játékossal, a nála egy évvel idősebb, 30 esztendős Richard Gasquet-vel (vlr.: 30.). A két, meglehetősen különböző stílusú teniszező három eddigi csatájából az első kettőt salakon vívták, 1000-es tornán: 2008-ban Monacóban az amerikai, 2013-ban Rómában a francia nyert három, illetve két szettben. A különbséget a tavalyi, pekingi 500-as torna első fordulós meccse jelenti köztük, azt Gasquet döntő szettben nyerte meg.
A harmadik meccs hazai kedvencé, Szugita Juicsié (vlr.: 40.), aki a francia Benoit Paire (37.) ellen lép pályára. A két játékos nemcsak a világranglistán, korban is közel áll egymáshoz, a japán egy év 3 hónappal idősebb a franciánál. Korábban a Touron nem mérkőztek egymással, öt éve egy guadaloupe-i challenger versenyen viszont kemény, fedett pályán Szugita győzött, három szettben.
A nap utolsó meccsét is honi teniszező, a szabad kártyás Daniel Taro (vlr.: 116.) játssza egy másik ázsiai játékos, a tajvani Lu Jen-hszun (vlr.: 63.) ellen. A tiz ével idősebb, 34 esztendős Lu amúlt héten elődöntős volt Csengtuban, a New Yorkban élő Danielre meg az idei US Openről emlékszünk, ahol az első fordulóban szettet vett el a végső győztes Rafa Nadaltól. A két ázsiai teniszező első ízben találkozik a profi körversenyen.

PEKING

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Pekingben párhuzamosan női prémium WTA-torna is folyik, s az első napon az eső is nehezítette a szervezők, a játékosok, a nézők (és a televíziós szerkesztők…) dolgát. Mi is most az elméleti programot vázoljuk, ezen az időjárás szeszélye azért még jelentősen módosíthat. Már az első meccsen is beléphet a probléma, mert a tavalyi döntős, idei 3. kiemelt Grigor Dimitrov (vlr.: 8. – képünkön) a bosnyák Damir Dzumhurral (vlr.: 36.) a tető nélküli Lótusz Stadionban csap össze. A bolgár a rosszul alakuló US Open (a 2. körben kikapott az orosz Rubljovtól) óta nem versenyzett, Dzumhur viszont remek formában van, két hete megnyerte élete első tornáját Szentpétervárott, a múlt héten pedig elődöntőzött Sencsenben Fogninivel. Kérdés, a nagyobb játéktudás vagy a pillanatnyi lendület dönti el a találkozót. Tavaly játszották eddigi egyetlen meccsüket a profik közt, Delray Beachben szabad téren kemény pályán Dimitrov döntő szettben győzött.
A második meccsen, nem előbb mint magyar idő szerint fél 9-kor már a behúzható tetejű (azaz ”esőfüggetlen”) centerpályán, a Nemzeti Teniszstadionban hamisítatlan dél-amerikai rangadó következik az uruguayi Pablo Cuevas (vlr.: 32.) és az egyre jobb játékot produkáló Juan Martín del Potro (vlr.: 24.) között. A két sudamericano közül Del Potro a fiatalabb, a jobb játékos, a nagyobb eredményeket produkáló (US Open-győztes, olimpiai bajnok), ráadásul eddigi egyetlen meccsüket is ő nyerte. Igaz, nem ma játszották: 2011-ben Estorilban az elődöntőben 6:2, 7:6(6)-re verte meg az uruguayit.
E mérkőzés után közvetlenül, ugyanúgy a behúzható tetejű teniszstadionban jön a nagy kedvenc Rafa Nadal. Őt Pekingben (is) imádják, pedig elég régen aratta is két nagy sikerét: 2005-ben nyerte meg ezt a tornát, a China Opent, 2008-ban pedig olimpiai bajnok lett. A világelső itteni első ellenfele remek játékos, a következő, feltörekvő generáció egyik vezéralakja, a francia Lucas Pouille (vlr.: 23.) lesz. A gall fiú azon kevesek egyike a világon, akinek legalább ”ikszes” a mérlege Nadal ellen, igaz, nem túl nagy meccsszámból. Tavalyelőtt a manacori zseni a monte-carlói 1000-esen ugyan 6:2, 6:1-re leiskolázta Pouille-t, aki tavaly az US Openen csattanós választ adott. Ötszettes, drámai csatában, a döntő szettben rövidítésben nyert 8-6-ra, azaz 4 óta 7 perces csatában két labdával győzte le a spanyol teniszgigászt. Aligha kérdéses, ennek a meccsnek az emléke mindkét versenyzőben élénkel él majd Pekingben is.
A nap negyedik meccsét a 7. kiemelt cseh Tomás Berdych (vlr.: 20.) vívja az amerikai Jared Donaldsonnal (vlr.: 56.), akit a múlt héten láttunk elődöntőzni Csengtuban a későbbi győztes Gyenisz Isztominnal. A két teniszező még nem játszott egymással a World Touron.
A befejező egyest a dél-afrikai születésú, de brit színekben versenyző Kyle Edmund (vlr.: 47.) ellen játssza a második kiemelt német Alexander „Sascha” Zverev. Már egyszer korábban megmérkőztek, tavaly Nizzában mindketten nyertek egy-egy 7:5-ös szettet, majd Edmund sérülés miatt feladta a folytatást.

ATP 500-as tenisztornák, 1. forduló. Tokió, 5:00-tól (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Machán Róbert); Peking 6:30-tól (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)

A HV 71 a svéd 100%-ért

Öt svéd együttes van érdekelve a hoki Bajnokok Ligája ez idénybeli küzdelmeiben. A hatfordulós csoportküzdelmek során 4 játéknap után ketten vezetnek, ketten a 2. helyen állnak saját négycsapatos csoportjukban. Egyedül a jönköpingi HV71 3. a D-betűjelű csoportban a 9-9 pontos cseh Ocelán Trinec és német Adler Mannheim mögött 6 ponttal, megelőzve a pont nélkül álló dán Esbjerg Energyt. A két svád-cseh és német-dán párharc még hátravan, azaz ha a jönköpingiek legalább pontot szereznek a Trinec elleni párviadalban, szintén bejutnak a kieséses nyolcaddöntőbe. Az első mérkőzés Jönköpingben lesz, ahol a házigazdák korábban 4–1-re kikaptak a Mannheimtől, de 3–0-ra legyőzték az Esbjerget. A csapat gyenge pontja jelenleg a kapusteljesítmény, az eddig 2-2 meccset kapó Linus Söderström 82.86, Jonas Gunnarsson pedig 88.68 százalékkal véd eddig, ez a liga kapusai között a 38. és az 53. helyre rangsorolja őket, azaz minősíthetetlenül gyenge. Akármelyikük kap bizalmat Johan Lindbom vezetőedzőtól, nagyot kell javítania, hogy esély legyen a győzelemre. A csehek erőssége éppen a támadójáték, az együttes a liga 48 klubja közül az 5. legtöbb gólt lőtte (18), a kanadai listán Martin Ruzicka hármas holtversenyben 7 ponttal (4+3) a harmadik.
Jégkorong BL. Sport1 18:30 HV71 Jönköping–Ocelár Trinec D-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Orbán Attila)