Katinka tovább küzd Sjöströmmel • SportTV

Katinka tovább küzd Sjöströmmel

2017. 10. 04. 05:17    
Olvasási idő: 3 perc

Három sportágból négy helyszínről közvetítünk élőben a sporttelevízió két csatornáján. Hajnaltól tenisszel kezdünk, folytatódik a két 500-as torna a két ázsiai fővárosban. Délután maradunk Ázsiában, a háromról kétversenyesre csökkent ázsiai versenyrész második színhelye egy újabb főváros, a katari Doha a rövid pályás úszó világkupában. Végül este egy finn kisvárosra váltunk, Kuopióban egy jó kis finn-norvég hokimeccsre van kilátás a Bajnokok Ligájában.

TENISZ, TOKIÓ

Az első két mérkőzés még az első forduló keretei közt zajlik, azaz a tét még csak a 16-ba jutás. Elsőre az ukrán élversenyző, a táblára speciális engedéllyel felkerülő Alekszandr Dolgopolov (a világranglistán: 44.) mérkőzik meg a negyedik legjobb orosszal, Daniil Medvegyevvel (vlr.: 64.). A két „földi” – mindkettejük bejegyzett lakóhelye Monte-Carlo, de aligha szoktak együtt kávézgatni abban a mintegy egy hónapban, amelyet „otthon” töltenek – még sosem játszott egymással a Touron. A második mérkőzés két résztvevője, Feliciano López (vlr.: 34.) és Daniel Goffin (vlr.: 11.) között tíz év a korkülönbség, ennyivel idősebb a veterán spanyol a versenyen 4. kiemelt belgánál. Eddig egyszer játszottak csak, tavaly Monte-Carlóban az 1000-es verseny második körében a belga 7:5, 6:0-ra győzött. A harmadik találkozón, már a nyolcaddöntőben az amerikai Ryan Harrison (vlr.: 52.) veszi fel a harcot az 5. kiemelt Kevin Andersonnal (vlr.: 16.) Eddigi két meccsüket egyformán két játszmában a dél-afrikai nyerte, de mind a 2013-as atlantai elődöntőben, mind a tavalyi stockholmi nyolcaddöntőben az egyik szettet csak rövidítésben tudta elvinni. A nap zárómeccse az első kiemelt Marin Cilicé (vlr.:4.), a horvát éljátékosnak aligha okozhat gondot a még versenyben lévő harmadik japán, a főtáblára szabad kártyával felkerülő, és ott már egy meccset megnyerő Ucsijama Jaszutaka (vlr.: 214.), akivel eddig még nem játszott.
Sport1 5:00-től: ATP 500, Tokió, első és második forduló (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Kisgyörgy Gergely)

TENISZ, PEKING

A kínai fővárosban már „egyenes a tábla”, azaz minden mérkőzés már nyolcaddöntő. Az első párban az arany kezű, de kissé zavaros fejű 8. kiemelt Nick Kyrgios (vlr.: 19.) és az idősebbik Zverev fivér, Mischa játszik (a két testvér egy ágon van, de csak az elődöntőben találkozhatnak, ha eljutnak odáig). Ők eddig csak egyszer játszottak, a német nyert még tavaly a sanghaji 1000-esen, két sima szettben. A második mérkőzést két a selejtezőből jövő játékos, Dusan Lajovics (78.) és Steve Darcis (vlr.: 73.) vívja. Az első körben mindketten spanyolt búcsúztattak, a szerb a veterán Verdascót, a belga viszont a verseny 4. kiemeltjét, Carreno Bustát. Egymással még nem mérkőztek a profi körversenyen. A ljubljanai születésű, de már brit színekben versenyző Aljaz Bedene (vlr.: 50.) viszont már négyszer is megmérkőzött Roberto Bautista Aguttal (vlr.: 23.), összesítésben 2–2-re állnak. Első két mérkőzésüket, tavalyelőtt Channaiban (az elődöntőben ) és Hamburgban (két rövidített szettben) Bedene, a két újabbat tavaly, Amerikában, a miami 1000-esen és Winston-Salemben a spanyol nyerte, az előbbit feladással, az utóbbit döntő játszmában.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A záró csata játékosai még többször találkoztak. A 3. kiemelt bolgár Grigor Dimitrov (vlr.: 8.) és a szabad kártyával induló Juan Martín del Potro (vlr.: 24. – képünkön) már féltucatszor találkozott, az argentin 5–1-re vezet párharcukban. Ráadásul a bolgár a legutolsó összecsapásukon bizonyult jobbnak, idén a cincinnati 1000-esen 6:3, 7:5-re, pedig előtte az öt meccsen csak két szettet sikerült csennie a főnixmadárként fel-feltámadó argentintól. Ez a találkozó nem csupán a nap, hanem a egész nyolcaddöntő legkiválóbb mérkőzésének ígérkezik.
Sport1 6:30-tól: ATP 500, Peking, második forduló (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)

ÚSZÁS

A rövid pályás világkupa második clustere kétversenyesre szűkült, a helyszínenkénti 4 indulási lehetőség Hongkonghoz hasonlóan Dohában is hatra növekedett. Első számú versenyzőnk, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a maximális hatot meg is nyerte a nyugat-ázsiai városállamban, remélhetőleg sikerrel jár a Közel-Keleten is. Persze ahhoz, hogy jelentősebben fel tudjon zárkózni a vezető Sarah Sjöströmre, a svéd bajnoknőnek is hibáznia kell. Eddig erre nem igen volt példa a jelen sorozaton. Az előzetes rajtlisták szerint Katinka a hát- és vegyes úszó számokban, Sarah gyorson és pillangón versenyez a katari fővárosban is. A versenyen egyébként Kenderesi Tamás (200 pillangó) és Földházi Dávid (100 hát, 100 vegyes, 400 vegyes) is elindul szerdán a magyar színek képviseletében.
Sport1 17:00 úszó rövid pályás világkupa, Doha, 1. nap (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, szakkommentátor: Zubor Attila)

JÉGKORONG

A BL B-csoportjába három északi csapat és a Kometa Brno kapott besorolást. A 12 pontos cseh együttes már továbbjutott, a második Malmö Redhawksnak (10) is komoly az esélye. A harmadik KalPa helyzete 4 ponttal nem könnyű ugyan, de nem is reménytelen. Ám ehhez mindkétszer le kell győznie az egypontos Stavanger Oilerst, amely terv első felét saját csarnokában, Kuopióban kell megvalósítania. A hazaiak legeredményesebb játékosa, Kai Kantola 3 góllal, 2 assziszttal, 5 ponttal a 14. helyen áll a liga táblázatán. Igyekeznie kell, hogy bevegye Henk Holm kapuját is, a svéd hálóőr ugyanis a BL 19. legjobb kapusa, 91.04%-os védési hatékonysággal. (Ugyanezen a listán Denis Kodla, a KalPa szlovák hálóőre csupán a 49., a lövések 83.33%-át hárítva.)
Sport1 18:00 jégkorong BL, KalPa Kuopio–Stavanger Oilers B-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Balogh Tibor)