Cilic és Nadal „amerikai lecke” előtt • SportTV

Cilic és Nadal „amerikai lecke” előtt

2017. 10. 06. 05:01    
Olvasási idő: 2 perc

Tokióban és Pekingben is a negyeddöntőt játsszák pénteken. Mindkét első kiemeltnek anerikai ellenfél jutott: Marin Cilicnek a sokoldalú Ryan Harrisonnal, Rafa Nadalnak a szervakirály John Isnerrel kell megküzdenie.

TOKIÓ

A japán fővárosból alighanem egy töredék mérkőzéssel kezdünk az éjszakai élő NFL-mérkőzésközvetítés miatt. A találkozó két résztvevője az amerikai kontinenst képviseli, a 8. kiemelt argentin Diego Schwartzman (a világranglistán 29.) játszik az amerikai Steve Johnsonnal (vlr.: 46.). A dél-amerikai az amerikai Young és az ausztrál Tomic ellen játszmát sem vesztett eddig, Johnson viszont már egy nagy bravúrral dicsekedhet, az első fordulóban döntő szettben verte a 2. kiemelt Thiemet. A két teniszező még nem játszott egymással a Touron.
Ezután nyugat-európai rangadó következik, a tapasztalt Richard Gasquet (vlr.: 31.) és a 4. kiemelt belga David Goffin (vlr.: 11.) között. Ők ugyancsak nem játszottak egymással, a 30 éves francia szettveszteség nélkül jutott a 8-ig, de mindkét második játszmáját rövidítésben nyerte meg. Goffinnek is kellett egy megnyert tie-break, hogy legyőzze az ausztrál Ebdent a második körben.
A harmadik párban lép fel az első kiemelt Marin Cilic (vlr.: 4.) az amerikai Ryan Harrison (vlr.: 51.) ellen. Az ő közös múltjuk viszont gazdag, ötször is megmérkőztek egymással 250-estől Grand Slam-tornáig 2011-es első találkozásuk óta. Az öt meccsből kettő volt háromszettes, a 2011-es US Openen a horvát, a tavalyi acapulcói 500-as tornán az amerikai nyert ennyi játékrészben. Idén egyszer találkoztak, Rómában Cilic simán, 6:2, 6:3-ra győzött.
A negyeddöntő utolsó összecsapásának a szabad kártyás hazai Szugita Juicsi (vlr.: 40.) és francia Adrian Mannarino (vlr.: 31.) a két szereplője. A Touron belül és kívül is 1-1-re állnak. Tavaly Antalyában Szugita nyert két játszmában (a második rövidítéses volt), idén Wimbledonban egy pazar ötszettest játszottak, amelyben Mannarino vezetett 1:0-ra, a japán 2:1-re fordított, végül mégis a francia kerekedett felül. Selejtezőt játszottak Monte-Carlóban az idén, Mannarino-győzelemmel, hat éve a nottinghami challengerversenyen viszont Szugita volt a jobb.

PEKING

Pekingben rangadóval kezdődik a nap: a 3. kiemelt Grigor Dimitrovnak (vlr.: 7.) az 5.-ként rangsorolt spanyol Roberto Bautista Agut (vlr.: 13.) ellen kell bizonyítania remek formáját. Négy eddigi mérkőzésük közül kettő profi körverseny főtábláján, kettő azon kívül zajlott, s mindkét színtéren 1-1-re állnak: 2013-ban ugyanitt, Pekingben a spanyol két sima szettben nyert, a következő év elején, az ausztrál openen a bolgár egy négyszettessel vágott vissza. Korábban 2008-ban egy spanyol futureversenyen – Dimitrov 17, Bautista 20 éves volt akkor – a spanyol három szettben győzött, 2011-ben az orléansi challenger torna elődöntőjében Dimitrov a döntő szett rövidítésében kerekedett felül.
Nagyjából fél 9 tájban jön a világelső Rafa Nadal a szervaspecialista John Isner (vlr.: 17.) ellen. Szuoer szervák ide vagy oda, eddigi mind a féltucat mérkőzésüket a spanyol zseni nyerte. A legnagyobb mérkőzésüket Nadal győzelmi terepén a Roland Garroson játszották még a 2011-es torna első körében: a manacori klasszis ötjátszmás meccsen, 4 óra 1 perces küzdelemben diadalmaskodott.
Időben harmadikként a Berdychet verő orosz Andrej Rubljov (vlr.: 39.) mérkőzik meg az orosz származású, de németként induló Sascha Zverevvel (vlr.: 4.). Eddigi egyetlen mérkőzésüket a profik között tavaly játszották Monacóban salakon, Sascha roppant simán győzött 6:1, 6:3-ra.
A negyeddöntő zárásaként a briliáns képességű Nick Kyrgios (vlr.: 19.) játszik a belga Steve Darcisszal (vlr.: 73.). Eddigi egyetlen meccsük egy ötszettes Dk-csata volt az idén az első körben: Kyrgios nagy meccsen nyert, de csapata mégis meg sem állt a kiesésig, Belgium pedig döntőt játszik majd Franciaországgal.

ATP 500-as tenisztornák, negyeddöntő. Tokió, kb. 5:45-től (kommentátor: Ágai Kis András és Méhes Gábor, szakkommentátor: Machán Róbert); Peking 6:30-tól (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)