MVG címvédő hadjáratba kezd • SportTV

MVG címvédő hadjáratba kezd

2017. 12. 14. 07:27    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtök este megkezdődik a 19 napon át tartó (lesz szünnap is) dartsvilágbajnokság a londoni Alexander Palace-ban, amelyet minden idők legnagyobb vb-jeként harangoznak be a sportágban.

Hogy szakmailag a legemlékezetesebb lesz-e, az majd elválik, financiálisan egyértelműen a legnagyobb. Az összdíjazás eddigi rekordként 1,8 millió fontra emelkedett. A győztes ebből 400 ezret kap a számlájára (a tavalyi 350-nel szemben), a második 175 ezret, a két elődöntős 85-öt, a negyeddöntősök 40-et, de még a selejtező veszteseinek is jut fejenként 4500 font. A mezőny 72 tagú, a 8 selejtezőt az egyes programok elején rendezik, azok győztese a nap utolsó meccsén még egyszer színpadra lép.
két név forog a legtöbbet az összes előzetesben, az egyik a sportág múltja, a másik a jelene. Ezen a vb-n lép utoljára pódiumra a sportág No 1-ja, a 14-szeres PDC- és kétszeres BDO-világbajnok Phil Taylor. „The Power” az egész esztendőt a búcsúzkodással töltötte, és most derűsen néz élete utolsó profi dartsversenye elé. „Ez egy fantasztikus év volt, roppantul élveztem, és most szeretnék egy jó világbajnokságot produkálni. Természetesen a győzelem az optimális lehetőségem, de én most odamegyek, és megpróbálom a legjobbamat adni. Nem volt semmi nyomás az évben rajtam, nem kellett a ranglistámért aggódni, így egy kicsivel jobban éreztem magam.”
A darts búcsúzó legendája az első fordulóban a honfitárs Chris Dobey-val csap össze,, akit eddig kétszer győzött le két meccsükön, tavalyelőtt Gibraltárban, tavaly Írországban. Taylor első mérkőzésére csak pénteken kerül sor, a címvédő és a jelenkor legnagyobb bajnoka, Michael van Gerwen azonban már a nyitónapon megkezdi a versenyzést.
Mighty Mike szintén honfitárssal meccsel elsőre, a Lakeside-világbajnok (így hívják a BDO vb-jét) Christian Kisttel. „Tavaly különleges vébém volt, most szeretném azt az érzést újra átélni. Ez a legnagyobb dartstorna a világon, ezért jelent olyan sokat ezt megnyerni. Nagy lesz a nyomás rajtam, de ezt már megszoktam, együtt tudok élni vele. Mindenki jól játszik, így nekem a saját játékomra kell koncentrálnom. Most Christianra kell figyelnem, az ellene játszandó meccsemre, mert korábban többször bizonyította, hogy kiváló játékos. Ebben az évben voltak problémái, ezért nem tudom, hogy fog játszani, nekem azonban magamra kell elsősorban figyelnem, ami azt jelenti, hogy a lehető legkevesebbet kell hibáznom.”
Az első napon még fellép a veterán klasszis, Steve Beaton, az 1996-os Lakeside-világbajnok, aki már 17. PDC-vb-jén szerepel, ellenfele az ír újonc William O’Connor lesz. Az esti programban még az idei UK Open-döntős walesi Gerwyn Price mérkőzik meg a warwickshire-i fiatal Ted Evettsszel, a világranglista-32. James Wilson pedig a lengyel Krzysztof Ratajski ellen mutathatja meg klasszisát.
Az első forduló mérkőzései három nyert szettig tartanak.

A JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Steve BEATON (angol, 25. kiemelt)–Willie O’CONNOR (ír). Örök mérlegük: 8 mérkőzés, 5 Beaton-, 3 O’Connor-győzelem. Legutóbbi mérkőzés: Beaton–O’Connor 6–3, 2017. május 21., Players Championship, Milton Keynes, Pro Tour, a 128 között.
James WILSON (angol, 32.)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel). Örök mérlegük: még nem játszottak egymással.
Michael van GERWEN (holland, 1.)–Christian KIST (holland). Örök mérlegük: 3 mérkőzés, 2 Van Gerwen-, 1 Kist-győzelem. Legutóbbi mérkőzés: Van Gerwen–Kist 6–1, 2006. szeptember 31., Players Championship, Írország, Pro Tour, döntő.
Gerwyn PRICE (walesi, 16.)–Ted EVETTS (angol). Örök mérlegük: még nem játszottak egymással.

DARTVILÁGBAJNOKSÁG, 1. játéknap. Sport2 20:00, az 1. forduló mérkőzései: Beaton–O’Connor, Wilson–Ratajski, Van Gerwen–Kist, Price–Evetts (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)