Újabb világbajnok, Gary is a színen • SportTV

Újabb világbajnok, Gary is a színen

2017. 12. 16. 12:36    
Olvasási idő: 2 perc

Szombat hétvégi nap lévén, két szakaszban is élvezhetnek 4-4 mérkőzést a sportág hívei a világbajnokságról a londoni Ally Pallyben.

A délután a Brendan Dolan–Alan Ljubic selejtezővel kezdődik. Az északír versenyző már hetedszer próbálkozik vb-n, eddig mind a hat alkalommal a második fordulóig jutott. Horvát ellenfele a kelet-európai selejtezőtorna megnyerésével jutott idáig.
Az első 1. fordulós meccset a 14. kiemelt holland Benito van de Pas vívja az angol Steve West ellen. Pasnak ez a negyedik világbajnoksága, az előző hármon egyaránt a nyolcaddöntőig jutott, a World Grand Prix-n és a Players Championship döntő tornáján negyeddöntőzött. Ellenfele másodszor szerepel az Ally Pallyben, tavaly mér az első körben elvérzett. Ezután Mervyn King játszik Zoran Lehrbacherrel. Az 51 esztendős angol dartsos nem manapság jár pályafutása zenitjén, pedig már elődöntőt is játszott a vb-n, igaz, 8 évvel ezelőtt (!). Az osztrák harmadszor jár vb-n, jelenleg a PDC-világranglista 74. helyezettje. A délutáni időszakot régi ismerős zárja, Robert Thornton játszik a selejtező győztesével. A skótnak nem volt igazán jó éve, mindössze a Masters negyeddöntőjéig jutott, de így is a 28. kiemeltként vághat a tornának.

Az esti időszak selejtezőjében Jeff Smith és Luke Humphries csap össze. A 42 éves kanadai volt már ezüstérmes a BDO-vb-n 2016-ban, a PDC-tornákon 2011 és 2013 közt szerepelt, majd idén újra az erősebb szervezet versenyein játszik. Angol ellenfele 20 évvel fiatalabb nála, az idén már nyert egy Challenge Tour-versenyt, először indulhat a vb selejtezőjében. A kanadai-angol csata után angol-holland párharc következik. Joe Cullen másodszor vb-résztvevő, tavaly a 2. körben esett ki, az idén a World Matchplayn nyolcaddöntős volt. Mélyföldi riválisa, Jermaine Wattimana harmadszor szerepel a vb-n, eddig még nem jutott túl az első fordulón, jelenleg 39. a PDC-világrangsorban. Ahogy időben haladunk előre, egyre rangosabb versenyzők lépnek a színpadra. Az est harmadik találkozóját a holland Jelle Klaasen, a viadal 12. kiemeltje játssza honfitársával, Jan Dekkerrel. S a végére jön a csattanó, a kétszeres világbajnok Gary Anderson, aki a selejtező győztesével mérkőzik a második körbe jutásért. Garynek amolyan „ezüstéve” volt az idei, három kisebb jelentőségű verseny (Dubai Masters, Perth Masters, a Players Championship második wigani viadala) megnyerése mellett az igazán fajsúlyos tornák döntőit elveszítette, a tavalyi vb-finálét és a Masters-zárómeccset Van Gerwen, a Champions League of Dartsét Suljovic ellen.

A JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Délután
Selejtező
Brendan DOLAN (észak-ír)–Alen LJUBIC (horvát).
Örök mérlegük: még nem játszottak egymással.
Benito van de PAS (holland, 14. kiemelt)–Steve WEST (angol). Örök mérlegük: 4 mérkőzés, 3 Pas-győzelem, 1 West-siker. Legutóbbi mérkőzés: S. West–Van de Pas 5–4, 2016. október 1., PDC Players Championship Pro Tour, Írország, a 32 között
Mervyn KING (angol)–Zoran LEHRBACHER (osztrák). Örök mérlegük: 2 mérkőzés, 2 King-győzelem. Legutóbbi mérkőzés: King–Lehrbacher 6–2, 2017. június 24., PDC Europe Tour, Osztrák open, a 32 között
Robert THORNTON (skót, 28.)–DOLAN vagy LJUBIC. A skót Dolan ellen 6–4-re vezet, legutóbbi mérkőzés: Thornton–Dolan 6–3, 2017. március 11., Players Championship, barnsley-i torna, a 128 között; Ljubiccsal még nem játszott.

Este
Selejtező
Jeff SMITH (kanadai)–Luke HUMPHRIES (angol).
Örök mérlegük: még nem játszottak egymással.
Joe CULLEN (angol)–Jermaine WATTIMANA (holland). Örök mérlegük: még nem játszottak egymással.
Jelle KLAASEN (holland, 12.)–Jan DEKKER (holland). Örök mérlegük: PDC-versenyen még nem játszottak egymással.
Gary ANDERSON (skót, 2.)–J. SMITH vagy HUMPHRIES. Egyikükkel sem játszott hivatalos PDC-mérkőzést.

DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, 3. játéknap. Sport2 13.30, selejtező: Dolan–Ljubic, 1. forduló: Van de Pas–West, M. King–Lehrbacher, Thornton–Dolan vagy Ljubic; Sport2 20:00, selejtező: J. Smith–Humphries. 1. forduló: Cullen–Wattimana, Klaasen–Dekker, G. Anderson–J. Smith vagy Hunphries (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)