A 36 éves Federer legyőzte a 24 évest • SportTV

A 36 éves Federer legyőzte a 24 évest

2018. 03. 18. 13:31    
Olvasási idő: 2 perc

Az idén még veretlen Roger Federer pályafutása legjobb évkezdetét produkálja, az Indian Wells-i elődöntőben sorozatban a 17. győzelmét aratta 2018-ban.

Roger Federernek eddig a 2006-os idénye volt a legjobbja, akkor 92-5-ös mérleggel fejezte be az évet, bejutott mind a négy Grand Slam-torna döntőjébe, hármat meg is nyert közülük. Nem mellesleg abból a szezonból való a rajtrekordja is, amikor is sorozatban 16 győzelemmel indított.
Több mint egy évtizedig állta a csúcs az ostromot, ahogyan az alábbi ábrán lehet látni, Federer többször is közel került a megdöntéséhez, de egyszer sem járt sikerrel.

Fotó: atptour.com

Fotó: atptour.com

Egészen mostanáig, amikor is 36 évesen zsinórban aratott 17 győzelemmel új dimenziót nyitott. Az Indian Wells-i elődöntőben (amit 11 órakor kezdett, ilyen korán legutóbb 23 évesen, még hosszú hajjal lépett pályára…) Borna Coric ellen szett- és brékhátrányból jött vissza (5:7, 6:4, 6:4), hogy 141 perc után bejusson karrierje 146. ATP-torna-döntőjébe. Többek között ilyen pontnak köszönhetően:

Pete Sampras és Rod Laver szeme láttára játszott, úgy érezte magát, mintha most kelt volna fel, a meccs után pedig szokás szerint önkritikus volt: „El kellett volna veszítenem a mérkőzést. A harmadik szettben kétszer, a másodikban egyszer voltam brékhátrányban. Semmi kétség, ez volt a legnehezebb meccsem ebben az évben.” Federer mindössze negyedszer bukott játszmát ebben az esztendőben, miközben 40-et megnyert, holott az ellenfelek sora egészen szépen mutat. Bedene, Struff, Gasquet, Fucsovics, Berdych, Csung, Cilic (2 bukott szett az Australian Open döntőjében), Bemelmans, Kohlschreiber, Haase (1 vesztett játszma), Seppi, Dimitrov, Delbonis, Krajinovics, Chardy, Csung, Coric (1 vesztett játszma). És ezek csak az ATP-tornák, hiszen a Hopman-kupán is hibátlan maradt (Szugita, Hacsanov, Sock és A. Zverev ellen), valamint megnyerte a Sock elleni bemutató meccsét is. Az összes rivális közül a 113. helyezett Bemelmans az egyetlen, aki nincs a Top100-ban az ATP jelenlegi rangsorában.
Federert az elődöntőbeli sikere után meglátogatta Rod Laver, és ajándékba odaadta neki az egyik faütőjét („Boldog vagyok, hogy átadhatom Roger Federernek az én Dunlop Maxply ütőmet. A mai elődöntőbeli győzelme után a legnagyobbnak az 1962-ben és 1969-ben Grand Slamet elérő Rod Lavertől” – írta utóbb a Twitteren), és egy sztorival is meglepte. Az ausztrál legenda elmesélte, hogy egy-egy ilyen ütővel, változatlan húrozás mellett több tornát is végigjátszott. Manapság a svájcinál meg az sem ritka, hogy adogató és fogadó játék között cserél ütőt.
„Láttam, hogy Sampras és Laver is ott ül a lelátón. Néhányszor meccs közben eszébe jut az embernek, hogy vajon őt mit gondolnak. Érdekfeszítő, ha néhány sportoló is nézi a játékodat. Talán ez a legnagyobb ösztönző egy teniszező számára” – mondta utóbb erről Federer, aki a döntőben Juan Martin del Potróval találkozik. Végül azért még ide tennénk pár emlékezetes Federer-pontot a múltból, csak úgy, mutatóba.

(Sport TV)