Rendhagyó randevú Rotterdamban • SportTV

Rendhagyó randevú Rotterdamban

2018. 04. 18. 11:29    
Olvasási idő: 3 perc

Noha szerda van, mégis darts PL-fordulót rendeznek. A magyarázat: az februári exeteri forduló az Angliát sújtó katasztrofális időjárás miatt elmaradt, s ennek pótlására most kerül sor. Méghozzá a sportág Anglia mellett másik kultikus országában, Hollandiában, a hírneves rotterdami Ahoy-sportcsarnokban, ahol csütörtökön a „normál” 12. fordulóra is sor kerül.

Az est két duplázója a jelenlegi világbajnok Rob Cross és a korábbi kétszeres vb-győztes Gary Anderson, akik a záró találkozót vívják egymással.
A skót a nyitó mérkőzésen is érdekelve van, a jelenleg a PL-ben jobbik angol, Michael Smith ellen. Utóbbi első televíziós győzelmét éppen Anderson ellen aratta, az első fordulóban Dublinban. Gary a második kört a honfitárs Wright elleni 7–2-es sikerrel kezdte, s most visszavágna barátjának, Michaelnek a februári vereségért. Smith harmadik vereségével (Crosstól kapott ki) ugyan csak holtversenyben második, de jó esélye van, hogy a legjobb négy között folytathassa a második kör végén. „Bully Boy”, ahogy az angol becézik, visszatérne a győzelem útjára. A hétvégén a német nyílt bajnokságon jól is ment neki, a döntőig menetelt, ám ott 3–0-s ás 6–3-as vezetés után 8–7-re veszített a német Max Hopp ellen.
Anderson a záró találkozón Cross ellen még egyszer pódiumra lép, és megpróbál visszavágni a két héttel ezelőtti, a döntés éjszakáján elszenvedett 7–5-ös vereségért.
Cross egyébként a második meccsen (értelemszerűen a duplázól játsszák mindig az első és a második mérkőzést, hogy legyen pihenőidejük a záró találkozóig) játszik Daryl Gurney ellen. A világbajnok legutóbbi hét(!) mérkőzését megnyerte a PL-ben, az összesített listák alapján a második legmagasabb kiszállóértékkel (49%) rendelkezik a vezető Van Gerwen mögött. Gurney veretlen a legutóbbi hat meccsen, reménykedik némi szerencsében, hogy megállíthassa Cross „nagy rohanását”. Szívesen felidézi magában a belfasti meccsüket, amelyen többek közt kilenc 180-as segítségével 7–5-re meg tudta verni újonctársát, a világbajnokot.
A középső mérkőzés két régi harcosé, Raymond van Barneveldé és Simon Whitlocké. Barneyt mindig hősként fogadják otthon. Most szöüksége i van egy kis”önbitzalombombára”, mert négy, sorozatban elszenvedett veresége azzal fenyegeti, hogy végleg lemarad a négy résztvevős playoffról. Az utolsó előtti helyen áll, három pontnyira a továbbjutó vonaltól, kizárólag győzelemmel maradhat versenyben az elődöntőért. A holland a legutóbbi két rotterdami meccsét megnyerte, folytatnia kell a szériát. Whitlock az első hat hetet a legjobb négy hely egyikén töltötte, ám most rossz szériában van: legutóbbi 6 meccséből csak egyetlenegyet tudott megnyerni.

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

A negyedik találkozón a címvédő-rangelső Michael van Gerwen mérkőzik meg Peter Wrigthtal. Ők ketten már 60 meccs felett járnak egmás ellen, a holland több mint négyszer annyi győzelmet aratott a skót ellen, mint ahányszor kikapott tőle. Két döntőjük is említést érdemel: tavaly a PL fináléban a holland meccsnyilakról fordítva győzött, és a legutónbbi meccsük is finálé volt két hete, a Német Nagydíjon. MVG csalódást keltően szerepelt züugyan a hét végi Europe Tour-versenyen, de a PL-ben kirobbanó formában versenyez. Kilenc győzelmével négy tiszta ponttal vezet a két angol előtt, már kvalifikálta magát az O2-ben sorra kerülő döntőre és hatalmas az esélye az alapszakasz-győzelemért járó 25 ezer fontos csekk átvételére. Wright reményei a playoffra igen csekélyek, csak ha megismételné Van Gerwen elleni győzelmét, akkor maradnának meg a (halvány) esélyei. Amúgy MVG egyetlen versége jelenleg a PL-sorozatban az az extravagáns skót elleni 5–7.
A záró meccs – mint már említettük – a két duplázóé: Cross öt, sorozatban elszenvedett vereség után éppen a PL-ben győzte le először Andersont két hete 7–5-re.

(Sport TV)

A 11. JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Michael SMITH–Gary ANDERSON (Öm.: 11 mérkőzés, 3 Smith-győzelem, 8 Anderson-gy. Legutóbbi mérkőzés: Smith–Anderson 7–5, 2018. febr. 1., Premier League, első csoportkör. A Premier League-ben: 2 mérk., 1-1 Smith- és Anderson-gy. Legutóbbi PL-mérk.: Smith–Anderson 7–5, 2018. febr. 1., első csoportkör)
Rob CROSS–Daryl GURNEY
(Örökmérleg: 4 m., 2-2 Cross- és Gurney-gy. Legutóbbi mérkőzés: Gurney–Cross 6–3, 2018. ápr. 2., Német Nagydíj, negyeddöntő. A PL-ben: 1 m., 1 Gurney-gy. Legutóbbi PL-mérk.: Gurney–Cross 7–5, 2018. márc. 29., első csoportkör)
Raymond van BARNEVELD–Simon WHITLOCK
(Öm.: 32 m., 17 Van Barneveld-győz., 1 dönt., 14 Whitlock-gy., Legutóbbi mérk.: Whitlock–Van Barneveld 7–4, 2018. febr. 15., Premier League, első csoportkör. A PL-ben: 10 mérk., 4 Van Barneveld-gy., 1 dönt., 5 Whitlock-gy. Legutóbb a PL-ben: Whitlock–Van Barneveld 7–4, 2018. febr. 15., első csoportkör)
Peter WRIGHT–Michael van GERWEN (Örökmérleg: 64 m., 12 Wright-gy., 2 dönt., 50 Van Gerwen-gy. Legutóbbi mérkőzés: Van Gerwen–Wright 8–5, 2018. ápr. 2., Német Nagydíj, döntő. A Premier League-ben: 9 m., 1 Wright-gy., 2 dönt., 6 Van Gerwen-gy. Legutóbbi PL-mérk.: Wright–Van Gerwen 7–5, 2018. febr. 8., első csoportkör)
Rob CROSS–Gary ANDERSON (Öm.: 6 m., 1 Cross-gy., 5 Anderson-gy. Legutóbbi mérk.: Cross–Anderson 7–5, 2018. ápr. 5., Premier League, első csoportkör. A PL-ben: 1 mérk., 1 Cross-gy. Legutóbbi PL-mérk.: Cross–Anderson 7–5, 2018. ápr. 5., első csoportkör.)

Sport 2 20:00: Darts Premier League, 11. forduló, Rotterdam Ahoy Arena (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)