Federer: 1.(!), 3.(?) és 98.(?) • SportTV

Federer: 1.(!), 3.(?) és 98.(?)

2018. 06. 17. 10:29    
Olvasási idő: 2 perc

Roger Federer a Nick Kyrgios elleni tie-breakben megnyert elődöntőjével már biztosan újra világelső, de még van egy „aprócska” teendője: le kellene győznie Milos Raonicot is a fináléban a Mercedes-kupán Stuttgartban.

A kanadai szervavirtuóz kezdi utolérni két évvel ezelőtti önmagát: a neki adekvát füvön – 35. hely ide vagy oda a világranglistán, a „csak” 7. kiemelési hely a versenyen ide vagy oda – szettveszteség nélkül masírozott el a fináléig Mirza Basic, Fucsovics Marci, Tomás Berdych és Lucas Pouille testén át. Igaz, volt közben négy tie-breakje is – mind a négyet megnyerte.
Azaz ha úgy tetszik, még biztosabban jutott el a döntőig, mint a legnagyobb, Roger Federer, aki Mischa Zverev ellen a nyolcad- és Nick Kyrgios ellen az elődöntőben is leadott egy-egy játszmát, igaz a gyémántkezű ausztrállal szembeni sikerével visszaelőzte Rafa Nadalt a világrangsor élén. A stuttgarti lesz a helvét teniszzseni idei negyedik fináléja – az ausztrál openét és a rotterdami 500-asét megnyerte, az Indian Wells-i 1000-es tornáét elbukta, és egy újabb sikerrel már csak kettőre lenne a bűvös századik tornagyőzelemtől, amelyet eddig csak Jimmy Connorsnak (109) sikerült túllépnie.
A két versenyző 14. ATP-meccse előtt áll 2012-es első találkozásuk óta. Összesítésben Federer 10–3-ra vezet. A 13 eddigi meccsükből négyet Grand Slam-tornán vívtak. 2013-ban az ausztrál openen Fedi három szettben nyert, 2013-ben Wimbledonban ugyancsak, méghozzá háromszor 6:4-re. A füves pályás GS-en még kétszer összecsaptak. A tavalyelőtti elődöntő ötszettes Raonic-sikere a svájci egyik legfájdalmasabb veresége, amelyért tavaly a negyeddöntőben egy újabb háromjátszmás győzelemmel vágott vissza. A három wimbledoni csatán kívül füvön még egyszer játszottak, a 2012-es hallei negyeddöntőben a maestro döntő szett rövidítésben verte meg a kanadai ászgyárost. A kezdőütésben Raonic Stuttgartban is remekelt eddig, kérdés, a döntőben ugyanolyan hatékony lesz-e a világ egyik – ha nem a – legjobb fogadójátékosával szemben. Ha nem, az első (világranglistás hely) mellé meglesz a harmadik (idei tornasiker) és a 98. (ATP-versenygyőzelem) is!

(Sport TV)

Sport 2 13:00 ATP 250-es tenisztorna, Stuttgart, Federer–Raonic döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)