Oda a Spurs szezonja? • SportTV

Oda a Spurs szezonja?

2018. 10. 10. 09:53    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyon nem úgy alakulnak a San Antonio Spurs háza táján a dolgok, ahogyan azt eltervezték. Lezárult egy korszak a csapat életében, és két fontos láncszem kidőlt a szezon előtt. Lonnie Walker IV remélhetőleg csak pár hétre, de DeJounte Murray hosszabb időre. Kezdőirányító nélkül összejöhet a 22. playoff-szereplés?

A San Antonio Spurs NBA-csapatából visszavonult Manu Ginobili, Tony Parker a Charlotte Hornets-hez írt alá, Kawhi Leonard kierőszakolta az elcserélését, és az üzletben vele tartott Danny Green is. A 2014-es bajnokcsapatból így már csak Patty Mills van a keretben, illetve Marco Belinelli a nyáron visszatért Texasba. Egyértelműen lezárult egy korszak a csapat életében, és új utakat kell keresnie. Persze ne feledjük, hogy a keretben van két aktív All-Star (Aldridge és DeRozan), egy korábbi All-Star (Gasol), és egy egykori franchise player (Rudy Gay).

Gregg Popovich és a Spurs arról volt mindig is híres, hogy jól draftol, és akár a drafton hátrébb sorolt pick-ekkel is csiszolatlan gyémántokat tudott fogni, Leonardot 15., Parkert 28., Ginobilit 57. helyen választották ki. Sőt, ami még fontosabb, ha valaki nem lesz azonnal szupersztár, adnak neki időt a fejlődésre, mert Ginobili a harmadik, Leonard és Parker pedig az ötödik szezonjára lett All-Star. Ez utóbbi csalás a részünkről, mert ha azt vesszük, Parker azonnal kezdőirányító lett, Ginobili második szezonjában már dobogós a Legjobb Hatodik Ember szavazáson, Leonard pedig stabil kezdő a második, és a döntő legjobbja és az All-Defensive második csapat tagja a harmadik évében. De ha megnézzük a pályájuk ívét, helytálló a kijelentés.

De miért írjuk ezt le? Dejounte Murray és Lonnie Walker IV miatt. Előbbi elszakította az első-keresztszalagját, így vélhetően legalább hat hónapot, de könnyen lehet, hogy az egész szezont kénytelen lesz kihagyni. Utóbbinak szintén a térde, a meniszkusza sérült meg (általános kifejezéssel élve porcleválása van), ő csak 6-8 hetet fog majd kihagyni, ha jól halad majd a rehabja. Ez utóbbi nem olyan súlyos, de pont az NBA-pályafutásának legelején történt, amikor megízlelte volna, milyen az élet a ligában. Remélhetőleg visszatér hamarosan, és nem veti majd vissza a fejlődésben a 2018-ban 18. helyen draftolt hátvédet. Szerintünk ő a rotáció fontos eleme lesz majd, és fontos 15-20 perceket kap majd visszatérése után.

Ezzel szemben Murray esete nagyobb gond, a 2017-18-as szezonban Tony Parker és Gregg Popovich eldöntötte, hogy Murray kezébe adja a karmesteri pálcát, 86 meccsből (alapszakasz+playoff) 53-on kezdő volt, és bekerült a legjobb védők második csapatába.

Sokan azt várták, neki most jön el az áttörés éve, de ez történt:

Szögezzük le, mindig a játékosnak a legrosszabb, ha ilyen sérüléssel és rehabbal kell megküzdenie. Nem is csoda, hogy twitteren már meg is köszönte azok támogatását, akik gondoltak rá.

Mi is azt tesszük, mielőbbi felépülést kívánunk neki, és bízunk benne, hogy láthatunk még ilyeneket tőle:

A csapat szempontjai: Ha épp most ugrott volna Kawhi Leonard szintjére, vagy ha csak mostantól lett volna egy kiegyensúlyozott, stabil kezdőirányító, már akkor is rossz hír ez a Spursnek. Nem bővelkednek irányítóból, és pont mostantól nem lesz ott mellette/mögötte Parker, hogy segítsen. Így ha nem szereznek gyorsan valakit, két irányító lesz a keretben, Patty Mills, aki inkább pontszerző típus, mint klasszikus playmaker, és a másodéves Derrick White, aki tavaly a rotációban sem volt, összesen 20 NBA-meccset játszott első szezonjában.

Persze Popovich bízhat abban, hogy a keretben rengeteg rutinos, dörzsölt, okos játékos van, akik részfeladatot átvehetnek az irányítóktól, elég csak a fentebb felsorolt négyest (Aldridge, DeRozan, Gay és Gasol) nézni, és mellettük ott van Belinelli, akit Popovich az egyik legokosabb játékosnak tart, ráadásul Mills is megélt már számtalan csatát, és a cserék is mindig tudnak nagyot húzni.

Ja, és persze Popovich magában is meg tud oldani rengeteg problémát, és talán összejön a 22. playoff zsinórban. Talán, de nehéz lesz…