Federer a 9.-ért és a 99.-ért • SportTV

Federer a 9.-ért és a 99.-ért

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 28. 11:08    
Olvasási idő: 2 perc

Döntőjéhez érkezett az idei utolsó két 500-as ATP torna. Bécsben Nisikori és Anderson hetedszer csap össze a Touron, Bázelben Roger Federer 14. döntőjében minden idők legalacsonyabban rangsorolt ellenfelével lép pályára 9. helyi és 99. ATP-tornagyőzelméért.

BÉCSBEN az 5. kiemelt Nisikori Kej vívja a finálét a 2. kiemelt  Kevin Andersonnal.  A japán jelenleg a 11., a dél-afrikai a 8.a világrangsorban. 2015-ös első profi főtáblás Tour-meccsük óta (öt évvel korábban Washingtonban játszottak előtte egy selejtezőt, Nisikori döntő játszmás sikerével) összesen féltucatszor csaptak össze, a japán összesítésben 4–2-re vezet. A hat meccs közül a legrangosabb kettő elődöntő volt, 2015-ben az acapulcói 250-esen Nisikori nyert három játszmában, az idei US Openen viszont Anderson győzött  szintén három szettben, de azt ugye ennyi nyertre is játszották. Ázsia legjobbjának ez lesz  a „jubileumi”, 25. tornadöntője, egyelőre 11-13 a győzelem-vereség mutatója, legutóbb két éve Memphisben nyert trófeát, idei két fináléját,  monte-carlói mesterversenyét és a tokiói 500-asét elveszítette.
Anderson kevesebb, 17 döntőben próbálkozhatott eddig, ezekből csupán 4-et(!) sikerült megnyernie. Idén már nyert egyszer New Yorkban, háromszor – Punében, Acapulcóban és Wimbledonban Djokovics ellen vesztesen vonult le a pályáról.

BÁZELBEN a helyi idol, Roger Federer most sajnálhatja igazán az idén elveszített három döntőjét. Indian Wellsben Del Potro, Hallében Coric, Cincinnatiban Djokovics bizonyult jobbnak nála, így most a „hazai” döntőjében „csak” a 99. tornagyőzelmére hajthat. Mostani ellenfele eddigi 14 itteni döntőjéből a legalacsonyabban rangsorolt lesz, mi több, 150 eddigi trófeaharcából még sosem játszott a világranglistán ennyire hátul lévő ellenféllel, mint a 93. Marius Copil. (Federer kétszer vesztett döntőt hasonlóan gyenge rangsorú riválissal szemben, Milánóban 2002-ben Davide Sanguinetti, 2015-ben Hallében Tommy Haas verte meg, mindketten 87.-ek voltak az aktuális pillanatban.) A 28. életévét nemrég betöltő aradi játékosnak ez mindössze pályája második tornadöntője lesz, az elsőt is idén játszotta, amelyen Szófiában a 250-es tornán két ellentétes végű rövidített szett után a döntő játszmában  6:4-re vesztett a bosnyák Mirza Basic ellen. Itt Bázelben pályája során először két top 10-es játékost is legyőzött, a második fordulóban két tie-breakben Marin Cilicet, a szombati elődöntőben pedig három játszmában Sascha Zverevet.
A bázeli tornadöntők históriájában egyetlen top 10-en kívüli versenyző tudott nyerni, még 1975-ben, azaz 43 éve a cseh Jirí Hrebec.
Federer egyébként legutóbbi 59 mérkőzéséből 56-ot megnyert a St. Jakobshallében, a 60-ból 57-tel juthat el egy tornagyőzelemnyire a bűvös 100-hoz. Az örökrangsort e tekintetben Jimmy Connors vezeti 108-cal. Federer még a negyedik iksz előtt megdönthetné ezt az utolsó, nem általa tartott. szuperrekordot is…

Sport2  13:00-tól ATP 500, Bécs és Bázel, döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)