Tetőfedőből a darts új reménysége - íme, Luke Humphries! • SportTV

Tetőfedőből a darts új reménysége – íme, Luke Humphries!

2018. 12. 28. 12:16    
Olvasási idő: 2 perc

Tetőfedőből a dartsosok új generációjának egyik legnagyobb reménysége lett Luke Humphries. A 23 éves angol játékos már nyolcaddöntős a PDC-világbajnokságon, ő a címvédő Rob Cross következő kihívója.

A karrierje is, a világbajnoki szereplése is másodszor szólt-szól igazán nagyot Luke Humphriesnek. A 23 éves angol dartsos a 2019-es PDC-vb-n Adam Hunt (3-0), Stephen Bunting (3-1) és Dimitri van den Bergh (4-1) legyőzésével már nyolcaddöntős, és arra készül, hogy péntek este legyőzze a címvédő Rob Crosst. Jelentős előrelépés ez ahhoz képest, hogy a 2012-es esztendő után úgy 3,5 éves szünetet tartott a pályafutásában. Mert bár már 16 évesen, 2011-ben szerepelt a PDC Development Touron, az áttörés nem jött össze neki, és inkább pihent.

Pedig otthonról eleinte minden támogatást megkapott. „A szüleimnek mindig volt dartstáblájuk a házban. Én talán tízévesen dobtam először, kicsit komolyabban pedig úgy 13-14 évesen. Az első dartshősöm Ronny Baxter volt, aki egy vidám fickó és nagyszerű játékos volt” – emlékezett vissza a kezdetekre Humphries. A pihenő alatt szakmát szerzett magának, tetőfedő lett, munkát is vállalt, 2016-ban viszont úgy érezte, a darts is újra belefér az életébe. Újrakezdte a pontgyűjtést a Development Touron (egy-egy döntő és negyeddöntő volt a legjobb eredménye abban az esztendőben), a következő évben a Qualifyng Schoolban is próbálkozott a pontgyűjtéssel, de mindössze kettő jött neki össze, így maradt ismét csak a Development Tour. Az viszont nagyon bejött neki, öt tornát is megnyert, első lett a rangsorban, ami akkor belépőt ért a vb-re (a selejtezős körbe, de ott kikapott Jeff Smithtől végtelenül simán 2-0-ra), de ami még fontosabb volt a számára, hogy két évre megszerezte a PDC Tour Cardot.

Ebben az évben még párhuzamosan dolgozott és dartsozott, ami jócskán megnehezítette a helyzetét. „Reggel hatkor keltem, este ötkor értem haza, aztán mentem legalább egy órát dobálni. Nehéz, mert fáradt lehetsz, de ha lefekszel a díványra pihenni, akkor biztosan nem gyakorolsz” – utalt erre az időszakra Humphries. A 2018-as év viszont már kizárólag a darts jegyében telt – nem is rosszul. A Pro Tour Order of Meritből egyenes ágon jutott ki a világbajnokságra, a vb-szereplés hatására pedig minimum nagyon jó eséllyel pályázik, hogy a jövő év végén megmaradjon a PDC-kártyája.

„Azt hiszem, az első profi évem rendben volt, bár nem hinném, hogy mindent kihoztam magamból, ez az első években nem szokott megtörténni. Ehhez idő kell, és úgy általában, elégedett vagyok a fejlődésemmel – mondta az első teljes profi évéről Humphries. – A jövőre nézve a legfontosbab, hogy megtartsam a Tour Cardom, és benne maradjak a legjobb 64-ben a világon. Nehéz feladat, de képesnek érzem magam rá. A másik célom pedig, hogy kijussak olyan major versenyekre, amelyekre még nem jutottam ki. Mindennél fontosabb viszont, hogy élvezzem a sportot, mert megvan az a privilégiumom, hogy ez legyen a munkám.”

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-világbajnokság eseményit.