A Bully Boy legnagyobb bulija jön • SportTV

A Bully Boy legnagyobb bulija jön

2019. 01. 01. 14:48    
Olvasási idő: 2 perc

Michael Smith lehet az első dartsos, aki a juniorok után a felnőttek között is világbajnoki címet szerez. Ehhez már nem kell mást tennie, mint legyőzni a minden meccsén legalább 101-es átlagot dobó Michael van Gerwent.

Mindössze három olyan játékost ismerünk a darts történelméből, aki PDC-világbajnokságon (nem feltétlenül ugyanazon a tornán) a sportág két, talán legnagyobb alakját, Phil Taylort és Michael van Gerwent is megverte: Raymond van Barneveld, Gary Anderson és Rob Cross hajtotta végre a bravúrt, utóbbi kettő ráadásul ugyanazon a tornán. Ha az újév napján sorra kerülő, 2019-es fináléban Michael Smith legyőzi Van Gerwent, negyedikként kerül be a körbe. Merthogy 2013. december 20-án a második fordulóban 4-3-ra nyert Taylor ellen, most pedig MvG is felkerülhet a listájára.

Amiben viszont unikum lehet Smith, az az, hogy ő lehet az első junior-világbajnok, aki a nagyok között is csúcsra ér. A junior világelsők közül ő az első, aki a PDC vb-jén a fináléig jutott, érdekesség, hogy a junioroknál másodikak közül viszont egyvalakinek már összejött a „rendes” vb-cím is. Történetesen a kedd este másik főszereplőjének.

Fotó: pdc.tv

De térjünk vissza Smithhez, elvégre ő cikkünk „alanya”, és ő az, akiről a runinos Mervyn King már 2014-ben, 24 éves korában megmondta: „Ő egy jövendőbeli világbajnok. Fantasztikus már most, és még rengeteg van benne.” És ő az, aki mentora, Gary Anderson elődöntőbeli veresége, na meg az azt követő kemény szavak miatt revánsot vehet Van Gerwenen.

Mondhatnánk, Smith sorsa születésekor elrendeltetett, hiszen a darts egyik angol Mekkájában, St. Helensben született, ahol például Dave Chisnall, Stephen Bunting és Alan Tabern is. Csakhogy ez nem igaz, hiszen 15 éves koráig gyakorlatilag semmi köze sem volt a nyilakhoz. Akkor azonban egy kerékpáros balesetben eltörte a csípőjét, 16 hétig csak mankóval bírt közlekedni. Sérülten összefutott a helyi dartslegendával, Nick „Barely Legal” Williamsszel, aki rávette a dobálásra. Smith még a mankós időszakában megdobta az első 180-asát! Élete legjobb döntésének azonban nem ezt tartja, hanem azt, hogy a záró szakmunkásvizsga helyett egy dartstornán való részvételt választott.

Ettől még dolgozott, többek között ez udvarházban, sok marhával. Innen jött a beceneve, a Bully Boy (az angol szlengben a fiatal, verekedésre és mások fizikai büntetésére hajló embereket jellemzik így) is. A legenda szerint egyszer megverekedett egy borjúval, innen már nem volt nehéz eljutni a Bully Boyig.

De vissza a dartsmezőkre, hiszen ott már 2009-ben jeleskedett, amikor is 18 évesen kvalifikálta magát az első major tornájára, a UK Openre. Sőt, ebben az évben egy PDC juniortornán beszórt egy kilencnyilast is – Van Gerwennek! Két évvel később Ricky Evans legyőzésével junior-világbajnok lett, 2015-ben először volt elődöntős PDC premiertornán (a Grand Slamen), 2018-ban lejátszotta az első döntőjét kiemelt PDC-eseményen (a Premier League fináléjában 11-4-re kikapott az eszement módon játszó, 112,37-es átlagot dobó holland világsztártól), most pedig reményei szerint jön az első győzelem is.

A tornán – egyelőre még Andersonnal holtversenyben – ő dobta a legtöbb 180-at, a skóttal való együttműködése egyre jobban kifizetődik. A tömeget továbbra is döbbenetesen jól dobja, de már képes a kiszállóknál is odafigyelni, ezt többen Anderson hatásának tudják be. És hát az életben is érettebb lett, jegyese és kisfia van, már csak az a kérdés, hogy a sokfrontos érettség elég-e a trónra lépéshez.