Színre lép a BDO „női Phil Taylora” • SportTV

Színre lép a BDO „női Phil Taylora”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 09. 08:54    
Olvasási idő: 2 perc

A kilencnapos BDO-vb középső napján a legnagyobb klasszist a női versenyben láthatjuk. Az első kör záró meccsén pódiumra lép ugyanis a szervezet messze legeredményesebb versenyzője, a 10-szeres bajnok, emellett kétszeres döntőős Trina Gulliver, akinél több vb-címe a sportág és a két nagy szervezet összes világbajnokságát számba véve csak a nagy Phil Taylornak van.

Trina Gulliver, akinél több dartsvilágbajnoki címe csak a zseniális Phil Taylornak van (Fotó: Getty Images)

A délutáni program első mérkőzése holland házirangadó lesz, Wesley Harms és Willem Mandigers részvételével. Előbbi a háromszoros vb-ezüstérmes Tony O’Shea-t (3–2), utóbbi Paul Hogant (3–0) búcsúztatta, azaz mindketten angolveréssel jutottak el az egymás elleni csörtéig, amelynek tétje már a negyeddöntő.  A második meccsen láthatjuk a tízszeres világbajnok – első címét 2001-ben, a legutóbbit 2016-ban szerezte, az első 7 világbajnokságot sorozatban nyerte meg, ekkora szériája még Taylornak sem volt! – Trina Gullivert. A 49 esztendős Leamington Spa-i hölgy mind a 18 eddigi Lakeside-vb-n elindult, a 12 döntője mellett van még 3 elő- és 2 negyeddöntője is, egyetlenegyszer, 2004-ben nem sikerült túlélnie az első kört, akkor 2–0-ra kikapott Tamara Schuurtól. Tavaly egész évben nem nyert BDO-versenyt, most csupán 8. kiemelt, de egy 10-szeres világbajnok mégis csak respektálandó versenyző! Ellenfele, a lengyel Karolna Podgórska playoff-selejtezősként jutott a mezőnybe, de ezt se nagyon becsüljük le, mert a másik „kvalis”, Szuzuki Mikuru verte ki a versenyből az első napon a címvédő Lisa Ashtont…
A délutáni harmadik csata a német Michael Unterbuchner és a walesi Wayne Warren közt zajlik. A német csupán 3–2-re verte meg az ausztrál Thompsont, Warren 3–0-ra a honfitárs Laytont az előző körben, csupán neki volt a versenyen győztes meccsen 90 fölötti körátlaguk a vb-n. (Volt egy vesztesnek is: Nigel Heydon 93.08-cal vesztett ez első forduló legjobb mérkőzésén Richard Veenstra ellen.) A két versenyző tavaly háromszor is megmérkőzött egymással: júniusban Svájcban két egymást követő napon, a svájci és a helvét open negyeddöntőjében egyaránt Unterbuchner nyert  (4–1 és 2–1), októberben a World Masters nyolcaddöntőjében Warren 3–0-val vágott vissza.

Az esti nyitó párharc alighanem a nap (egyik) meccse, két angol nyíldobó között: a világelső Mark McGeeney Conan Whiteheaddel csap össze. Mindketten leadtak szettet az első fordulóban, a első kiemelt a holland Telnekes ellen egyet, Whitehead a BDO-veterán, 16. vb-jén fellépő walesi Phillips ellen kettőt. Kétszer játszottak egymással BDO-tornán korábban: 2016-ban a British Classicon a 32 között, tavalyelőtt a svájci openen a negyeddöntőben egyaránt  McGeeney győzött 4­–3-ra, illetve 2–1-re.  A következő csata nagy walesi házi rangadó, a 3. és a 22. kiemelt,  Jim Williams és Dean Reynolds részvételével. Williams a selejtezős győztes belga Janssen 3–2-es, Reynolds az angol Day 3–1-es legyőzésével jutott el az egymás elleni ütközetig. 2015 óta ötször mérkőztek meg BDO-viadalon,  a legutóbbi mérkőzésük ráadásul döntő volt, a májusi Bruges Open fináléjában Williams nyert 3–1-re, s ezzel billentette a maga javára kettejük mérlegét 3–2-re. A nap záró meccse a másik nagy érdeklődéssel várt csata. Az első kör talán legjobb, de mindenképpen legkiélezettebb mérkőzését megnyerő holland Richard Veenstra (a döntő szettben 6–5-re verte meg az angol Heydont) a kétszeres világbajnok angol Scott Waites ellen lép a pódiumra. Nekik is van „közös előéletük” a BDO-viadalokon. Háromszor csaptak össze, mindháromszor az adott verseny nyolcaddöntőjében, azaz ugyanabban a fázisban, amelyben most megmérkőznek. 2015-ben a World Mastersen és 2016-ban az European Darts Classicon Waites nyert 3–0-ra és 4–2-re, a legutóbbi találkozásuk után viszont Veenstra ünnepelhette 4–1-es győzelmét a British Openen. (A férfimérkőzések már négy, az egy női továbbra is két nyert szettig tart.)

Sport1 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, 5. nap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)