Csúcsrangadó a női elődöntőért • SportTV

Csúcsrangadó a női elődöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 10. 13:41    
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön a BDO-vb-n a nők eljutnak az elődöntőig, teljessé válik a férfi negyeddöntő mezőnye, s ráadásként egy „extrával”, az ifjúsági döntővel is jelentkezik a lakeside-i esemény.

Lorraine Winstanley-nek első kiemeltként a 10-szeres világbajnok Trina Gullivert kellene legyőznie az elődöntőbe jutásért (Fotó: Getty Images)

Rögtön az ifi vb-döntővel kezdődik a délutáni program. Ezt az egész éves ifisorozat két legjobbja vívja, a mindössze 13(!) esztendős angol Leighton Bennett, a Cambridgeshire Open győztese és a nála négy évvel idősebb skót Nathan Girvan. A második mérkőzés a női negyeddöntő első találkozója a legutóbbi két kiírás győztesét, Lisa Ashtont nagy meglepetésre kiejtő japán Szuzuki Mikuru és a korábbi kétszeres döntős Sharon Prins között. A holland lány az előző körben az újonc angol Roz Bulmert búcsúztatta, két sima szettben. Utána a színangol negyeddöntő következik a hölgyeknél, a háromszoros vb-döntős Hedmant hazaküldő Maria O’Brien és az őt eddig minden alkalommal felülmúló Fallon Sherrock között. Utóbbi nem csupán játszmavesztés nélkül, csupán egy legveszteséggel győzte le az ausztrál Hammondot, hanem közben a női mezőny legjobb körátlagát (89.57) is produkálta.
A délutáni utolsó összecsapás résztvevői a 6. kiemelt angol Scott Mitchell (aki az első kör legjobb körátlagát dobta 94.54-gyel a szerbiai Ferenc Olivér ellen) és a selejtezőből induló, immár két ellenfelét is legyőző lengyel Krzysztof Kciuk. Ők ketten még nem játszottak BDO-versenyen, premierjük győztesének jutalma rögtön egy vb-negyeddöntő a harmadik kiemelt walesi Jim Williams ellen.

Az esti versenyrészben felváltva játszanak a nők és a férfiak. Az első csata igazi „nehézsúlyú” rangadó – akár előrehozott döntőnek is tekinthető – a két angol favorit, az első kiemelt Lorraine Winstanley és a tízszeres világbajnok Trina Gulliver között. Első, 2011-es találkozójuk óta 19 összecsapáson vannak túl, összesítésben a világelső 11–8-ra vezet, de a legutóbbi két meccsüket tavaly augusztusban és szeptemberben, a svéd, majd az angol Classicon egyaránt Gulliver nyerte meg, egyformán 4–2-re.
Az est kanadai–észak-ír  párviadallal folytatódik. Dave Cameron már eddigi legjobb lakeside-i szereplését állította be azzal, hogy eljutott a nyolcaddöntőbe. Kyle McKinstry pedig maratoni hosszúságú csatát nyert meg a holland Chtis Labdman ellen úgy, hogy a döntő legben bravűros 133-as kiszállóval tett pontot a mérkőzés végére. Az utolsó női negyeddöntőben Anasztaszija Dobromiszlova lép a pódiumra Aileen de Graaf társaságában. A háromszoros orosz világbajnok lehengerlően nyitott, az angol Laura Turner ellen leget sem vesztett, miközben a női mezőny második legmagasabb körátlagát (81.98) dobta. A holland lány már a második egymást követő vb-ről csütötte el a továbbjutástól Paula Jacklint.  A két tapasztaltversenyző már 27(!) mérkőzést vívott (az orosz 14–13-ra vezet), ám első ízben találkoznak a Lakeside-vb-n.
A napi műsort az előző két kiírás férfigyőztese, Glen Durrant zárja Scott Baker ellen. Mindkét angol szettveszteség nélküli sikerrel kezdett a tornán, a címvédő az új-zélandi McGrath-t, Baker a skót Ross Montgomeryt ütötte ki könnyen. Egymással ez lesz a harmadik meccsük, a 2017-es walesi open elődöntőjében Durrant nyert 5–3-ra, a tavalyi brit openen a nyolcaddöntőben Baker 4–3-mal vágott vissza.

Sport2 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, 6. versenynap (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)