Mindenki a pódiumra lép • SportTV

Mindenki a pódiumra lép

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 11. 12:52    
Olvasási idő: 2 perc

Valamennyi versenyben lévő játékos a színpadra lép a BDO-vb 7. Versenynapján. A férfiak a negyeddöntőt játsszák, már öt nyert szettig. A pénteki győztes hölgyek két nyert játszmában már a fináléba juthatnak.

Jim Williams harmadik 90 fölötti körátlagú meccse már újabb vb-elődöntőt érhet. Igaz, ezt most minimum öt (vagy kilenc?) szettben, egy exvilágbajnok ellen kellene produkálnia (Fotó: Getty Images)

Értelemszerűen mindkét programban, a délutániban és az estiben is két férfi- és egy női mérkőzést rendeznek. A férfi negyeddöntőt a német Michael Unterbuchner (5. kiemelt) és a holland Willem Mandigens (13.) kezdi. Utóbbi „ismeretlen területen” mozog, még sosem játszott a nyolc között a vb-n. A „T-Rex” becenevű német tavaly már elődöntős volt, most ugyanaddig juthat a győzelemmel. Eddig négyszer csaptak össze nagy versenyen, tavaly üta, összesítésben a holland vezet 3–1-re, ő nyerte meg legutübbi meccsüket is tavaly májusban a Belfry Open nyolcaddöntőjébn 4–2-re. A délután középső meccse az első női rlődöntő, a „nem kiemelt” ágról.  A japán Szuzuki Mikuru és Maria O’Brien sem szerepelt a 8 kiemelt között, mégis ők játszhatnak a fináléért. A selejtezőből jött japán lány az elmúlt kétszeres bajnok Lisa Ashton ellen remekelt az első körben, ugyanakkor a negyeddöntőben katasztrofális kiszállózása ellenére is meg tudta verni Sharon Prinst, mert a holland lány még nála is pocsékabbul dobta a záró duplákat. O’Brien két 3–2-es szettel nyert Sharrock ellen, ő sem kiszállózott remekül, de a tömeget megbízhatóan dobta, 86.59-es körátlaga kiemelkedik az eddig lejátszott egy tucat meccs 24 hasonló adata közül. A délután záró összecsapása Conan Whitehead (20.) és Scott Waites (10.) csörtéje, azaz színangol találkozó. A ”Barbár” becenevű kenti versenyző nem esélytelen a kétszeres világbajnok ellen, különösen azért, mert az előző kötben 4–0-val valósággal kiütötte az első kiemelt  McGeeney-t (ez volt az egyik a négy „nullás” nyolvcaddöntő közül). A két dartos nagy BDO-eseményen még nem találkozott egymással.

Az esti program a rangosabbnak ígérkező női elődöntővel kezdődik. Az első kiemelt Lorraine Winstanley a 10-szeres világbajnok Trina Gulliver kiütése után a 3-szoros vb-győztes Anasztaszija Dobromiszlovával játszik. A két versenyző gyakran indul párosban is különböző BDO-viadalokon, így jól ismerik egymást. Meg ellenfélként is: 2011 óta 37(!) egyes mérkőzést játszotta egymással, összesítésben az orosz 23–14-re vezet. Ezekből kettő esett világbajnokságra: a 2013-as és a tavalyi negyeddöntőben mérkőztek meg, előbbit 2–1-re nyerte meg Dobromiszlova (aztán a vb-győzelem is az övé lett), utóbbit 2–0-ra (akkor viszont elbukott a döntőben Ashton ellen).
Az est középső csatája Kyle McKinstry és Glen Durrant (2. kiemelt) összecsapása. Ők játszották a két legszorosabb nyolcaddöntőt, hihetetlen izgalmak közepette jutott túl az észak-ír Dave Cameronon, a kétszeres világbajnok meg a honfitárs Scott Bakeren.
A nap záró mérkőzésén az angol Scott Mitchell (8.)  és a walesi Jim Wiliams (3.) lép fel. „Scotty Doug”, 2015 világbajnoka éppúgy szettveszteség nélkül teljesítette a maga nyolcaddöntőjét a lengyel Kciuk ellen, mint ahogy a tavalyi elődöntős Williams átlépett a honfitárs Dean Reynoldson (ne feledjük megjegyezni: 90 fölötti körátlaggal; csak hárman, Durrant, Unterbruchner és ő jutott mindkét meccsén a vb-n a 90-es határ fölé).

Sport1 14:00 és 20:00 BDO-dartsvilágbajnokság, 7. versenynap (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)