Melyik az „igazi” Leverkusen és Porto? • SportTV

Melyik az „igazi” Leverkusen és Porto?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 08. 08:56    
Olvasási idő: 3 perc

Pénteken este mindkét folyamatosan követett bajnokságunk, a Bundesliga és a Liga NOS aktuális bajnokját élőben követhetjük. Két csapattal kapcsolatban is feltehetjük a kérdést: melyik arcuk az igazi?

Az őszihez hasonló harcos jelenetek szép számmal ismétlődhetnek Mainzban is. (Fotó: Getty Images)

MAINZ–LEVERKUSEN

A Bayer Leverkusen három napon belül kétszer is feltűnt a sporttévé képernyőjén. Előbb szombaton 0–1-ról fordítva, három gólt is szerezve legyőzte  a rekordbajnok Bayernt a bajnokságban, majd a keddi kupamérkőzésen, a félidei 1–0 után két gólt kapva – ugyancsak a BayArenában – 2–1-re kikapott a másodosztályú Heidenheimtől. Felvetődik a kérdés, jó-e a csapatnak, hogy három nappal később ismét a bajnokságban kell játszani. Peter Bosz edző nem tudja igazán eldönteni. „Két nap pihenés nagyon kevés. Ugyanakkor viszont az jó, hogy egy ilyen csalódás után nem hagyja úrrá lenni a rossz érzéseket a játékosokban, hiszen azonnal az új feladatra kell koncentrálniuk.” A mester már a Bayern elleni bajnoki előtt i sokat panaszkodott a rengeteg eladott labdára, s ez a hiba a kupameccsen bizony jócskán megbosszulta magát. Kevin Volland, az együttes tapasztalt csatára kiadta a jelszót: „Válaszolni kell Mainzban!” – s aztán azt fejtegette, hogy az elmúlt években az állandóság hiánya volt a csapat legfőbb jellemzője. A mester még egy tényezőt felvetett: „Nem biztos, hogy pozitív hatást gyakorol, hogy ott vagyunk még a kupaszínpadon. (Ezzel arra utalt, hogy a mainzi meccs után hat nappal Krasznodarban lesz fellépése a Bayernek az Európa-liga 16 legjobb csapata közé jutást célzó forduló eső mérkőzésén. – a szerk.) Nem segít a nyomásgyakorlás kialakításában, a nyomás elviselésében, a csapatjáték folyamatosságának növelésében. Az viszont, ha csak a kupaszereplére fókuszálunk, akár tönkre is teheti az idényüket” – vélte a holland mester.
A Mainz csak erre a feladatra figyelhet egy hete, hiszen már októberben, a második kanyarban búcsút mondott a Német Kupának. A bajnoki táblázaton a 11., biztonságos távolságban (12 pont) van az osztályozós helyen helyezkedő Stuttgarttól, viszont csak 4 pontnyira a már Európa-ligás indulást jelentő Wolfsburgtól. S bár a múlt héten a Bayerrel ellentétben veszített a bajnokságban (0–3 Augsburgban), volt csaknem egy hete, hogy feldolgozza azt a kudarcot…
A hazai csapatba Bell visszatér ötsárgás eltiltását követően, Hackot vagy Niakhitét kiszorítva az egyik belső védő posztról. A kupakudarcot követően a Leverkusen ismét a kezdőben számol a Sven Bender, Tah, Bellarabi, Volland kvartettel, azaz négy korábbi válogatott játékossal. Valószínűleg Havertz is kezd az irányító (6-os) pozíciójában, Baumgartlingert szorítva a cserepadra. Majd kiderül, a sok változás elég lesz-e a három pont elvitelére az Opel-Arenából.

 

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (MAI–LEV)

ÖSSZESEN: 25 mérkőzés, 10 Mainz-győzelem, 4 döntetlen, 11 Leverkusen-győzelem/ 36–36-es gólkülönbség
MAINZBAN: 12–6–1–5/ 22–19
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Leverkusenben 0–2 (az ősszel), Mainzban 3–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Yunus Malli 4, ill. Chicharito 5 gól.

MOREIRENSE–PORTO

Moussa Marega, a Porto mali csatára szerezte csapata harmadik gólját az őszi 3–0-s mérkőzésen a Dragaóban (Fotó: Getty Images)

A Portóra – persze áttételekkel – igaz, ami a Leverkusenre, az elmúlt két mérkőzésén a korábbi sikercsapatra rá sem lehetett ismerni. Előbb elveszítette a Ligakupa döntőjét 1–1 után 11-sekkel a Sporting ellen, majd a hazai bajnokiján legyőzte ugyan a lisszaboni Belenensest, ám utána Guimaraesben csak egy soványka góltalan döntetlenre futotta. Márpedig s szezon eleje óta a bajnoki címvédőnek nem volt olyan hárommeccses sorozata, amelyből legalább kettőt sem sikerült megnyernie. Egy-egy pontvesztést – és az őszi, Benfica elleni vereséget – dupla győzelem „határolta” előtte és/vagy utána.  Ráadásul a múlt heti 0–0 azt is jelentette, hogy az üldöző Benfica egymérkőzésnyire (3 pontra) került a portóiaktól, és rohamosan közeledik a március 3-i csúcsrangadó, amely előtt a kékeknek is helyt kell állniuk a legutóbbi kiírás elődöntősével, a Romával szembeni párviadalban.
Azért a pénteki ellenfélre sem árt figyelniük. A Moreirense legutóbbi 8 meccséből hatot megnyert a Liga NOS-ban, és a 10. helyről az 5.-re rakétázott előre, csak 4 pontnyira van a már Európa-ligás helyet elfoglaló Sportingtól. Ráadásul a „nagy hármas” tagjai közül is sikerült már az egyiket „elkapnia”: november 2-én az Estadio Luzban hátrányból fordítva 3–1-re legyőzte a Benficát! A „történelem” azért a Porto oldalán áll: a Moreirense 25 tétmeccsükből mindössze két győzelmet aratott: egyszer a kevésbé fontos Ligakupában, egyszer pedig tavalyelőtt májusban, szintén otthon, 3–1-re. Ez utóbbi nincs még olyan messze, hogy Casillasék egy kicsit is félvállról vegyék péntek esti riválisukat.

 

BUNDESLIGA, 21. forduló. Sport2 20:30 1. FSV Mainz 05–Bayer 04 Leverkusen  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); LIGA NOS 21. forduló. Sport1 21:30 FC Moreirense–FC Porto (kommentátor: Haraszti Ádám)