"Magyarország áldott állapotban van" • SportTV

„Magyarország áldott állapotban van”

2019. 03. 24. 14:15    
Olvasási idő: 4 perc

Kim Rasmussen szerint Háfra Noémi lehet a példa a feltörekvő magyar tehetségek számára, Klujber Katrin pedig, ha felveszi a munkáskesztyűt, halálos fegyver lehet klubjában és a magyar nemzeti csapatban is. A magyar női kézilabda-válogatott dán szövetségi kapitánya lesz a Harmadik Félidő vendége 18:45-től a Sport1-en.

Peter Bruun, a strepspiler.com munkatársa hosszú interjút készített Kim Rasmussennel, a magyar női kézilabda-válogatott csaknem három éve hivatalban lévő szövetségi kapitányával. A szerző nem mulasztja el megemlíteni, hogy a dán szakembernek sok sérüléssel, illetve több kiszemeltjének „babaprojektjével” is meg kellett birkóznia, mégis halad az építkezéssel. A decemberi Európa-bajnokságon például Magyarország a középdöntő utolsó napjáig versenyben volt az elődöntős helyekért, úgy, hogy Rasmussennek különböző okok miatt nyolc játékosáról is le kellett mondania a torna előtt.

„Ha az elmúlt időszak pozitívumait akarom kiemelni, akkor azt mondom, Klivinyi Kinga egyre jobb és jobb, Tomori Zsuzsa pedig visszatért a pályára. Klujber Katrin a télen Dunaújvárosból az FTC-be igazolt, és tapasztalatokat szerzett – sokkal jobb az összkép, mint amilyen hosszú ideje volt. De az itt töltött idő alatt megtanultam, mindig új kihívások várnak. Egyrészt ez teszi izgalmassá a munkámat, másrészt pedig igazán szeretnék már egy évig ugyanazzal a kerettel dolgozni” – fejtegette a dán tréner.

A szakember nem tagadta, optimizmusát táplálja, hogy több fiatal, sokra hivatott játékos dörömböl a nemzeti csapat kapuján, sőt, Háfra Noémi és Klujber Katrin már be is rúgta azt. „Háfra már messzire jutott – mégis, még több szegmensben is fejleszthető a játéka. Például jobban olvashatja a játékot, védekezésben javulhat, ahogyan fejlődhet a szélsőkkel és a beállókkal való játékkapcsolata is – vélte a kapitány. –

Ugyanakkor megvan benne az a különleges képesség, hogy sohasem adja fel. Fizikailag erős, jobbról és balról is el tud menni a védők mellett, képes lőni – mindent egybevetve, nagyon sokra viheti pályafutása során.

A fiatalok kapcsán nem árt arra is emlékeztetni, hogy még a huszadik életévüket sem töltötték be. Még mindig sok év áll előttük, hogy folyamatosan javítsák a játékukat, illetve, hogy türelmesek legyenek. Magyarország áldott állapotban van, hiszen több igazi tehetség járja a maga útját, nem csupán ők ketten. Például hihetetlenül bízom az olyan fiatal játékosokban, mint Tóth Nikolett. Balszerencséjére vállsérülés miatt néhány hónapra kidőlt, de gyorsan felépült. Továbbá a korosztályos válogatottjainkban több óriási talentum is van. Például Pál Tamara, akitől azt várom, hogy a meccsrutinnal együtt megfelelően fejlődjenek a képességei. Mindent egybevetve, rengeteg játékosunkban van potenciál, de önmagában tehetséggel csak egy ideig lehet eljutni. Egy bizonyos ponton a játékosnak el kell döntenie, hogy hajlandó profihoz méltón dolgozni vagy megelégszik azzal, hogy hasznot húz a tehetségéből. Ha ezek a játékosok felveszik a munkáskesztyűiket és megmutatják a profi hozzáállásukat, nagyszerű pályafutásuk lehet.”

És hogy ki lehet a jó példa? „Azt hiszem, egy olyan játékos, mint Háfra, pont ezt a hozzáállást testesíti meg. Ő tényleg mindent belead, öröm vele dolgozni. Rajta kívül nem sok fiatal játékossal dolgoztam egyelőre itt, de ha nekik Háfrával megegyező a hozzáállásuk, a következő tíz év nagyon ígéretes a magyar kézilabda számára” – mondta Rasmussen.

Noémii Háfra beállította a karriercsúcsát a Bajnokok Ligájában. Az FTC Kézilabda átlövője a mostani nyolc góljával már negyedik a BL idei góllövőlistáján.

Posted by Sport TV on Sunday, March 10, 2019

A cikk szerzője szerint Pál Tamara esete másra is jó példa. A 18 éves irányító a győri sztárcsapatban kevés lehetőséget kap (vélhetően ezért is adja kölcsön őt az ETO a következő idényre az MTK-nak), és ezzel a ténnyel Rasmussennek is meg kell küzdenie. „Norvégiában és Dániában láttuk, mi történhet, ha a fiatal tehetségek túl hosszú ideig ülnek a padon – árulta el a kapitány. – Más játékosoknak adják meg az elsőbbséget, így egy olyan játékosnak, mint Pál Tamara, tovább kell lépnie. Egy fiatal játékosnak egy, maximum két év jól jöhet, ha egy topcsapat kispadján ül és jó edzéseken vehet részt, de hosszú távon úgy nem tud fejlődni, ha nincs rajta nyomás.

Akkor nem tudod megtenni a következő lépést, ha egy rossz lövésednek semmiféle következménye sincs, mert a csapatod már tizenöt góllal vezet, amikor a pályán vagy. Meg kell tanulnod felelősséget vállalni, ott kell lenned a pályán, amikor eldől a mérkőzés. Így lehet fejlődni a játékosoknak! Amíg az ilyen helyzetekben a padon maradnak, a ma ígéretes játékosok nem nőnek fel. Az ilyen helyzetekben a pályán töltött idő többet számít, mint a nagycsapatoknál a kispadon töltött idő.

Sajnos a múltban túl sok példát láttunk a saját házunk táján erre a trendre. Most a pénz itt van Magyarországon, és tudom, tisztában vannak a kockázattal. Tisztában vagyok azzal, hogy a médiában nagyon hangosan kiabáltam arról, hogy ha fejlődni akarnak, akkor a fiatal játékosoknak szükségük van a meccsrutinra, és azt is megfigyeltem, hogy azok a játékosok, akik követték a tanácsomat, gyorsabban fejlődtek. Klujber jó példa. A Ferencvárosba igazolása után azonnal képes volt különbséget jelentő tényezővé előlépni. Vagy vegyük például Háfrát, aki egy évet töltött el az MTK-ban, ahol nagyon gyorsan felnőtt. A játékosok elkezdték felfogni, hogy a kisebb csapatokban kapott játékidőnek köszönhetően előreléphetnek.”

Klujber Katrinról külön is megemlékeztek az interjúban. „Lenyűgöző, már most milyen hatással van csapatára a Bajnokok Ligájában, de tartom magam a véleményemhez, még fiatal – így Rasmussen. – Ha megnézzük a statisztikáit a Bajnokok Ligájában, láthatjuk, hogy például képes hét gólt szerezni egy meccsen, de képes hetet hibázni is. Ez mutatja, hogy még mindig egy tanulási folyamaton megy keresztül.

Az egyik értékes lecke, hogy ha a legjobbak ellen játszol, a hibáidat megbüntetik. Ugyanakkor nagyon szeretem a »nem agyalok« hozzáállását, hogy nem gondolkozik azon, mi lehet rossz. Nem fél a fizikai pofonoktól, és ha meglátja a rést, bemegy, nem számít, mi az ára.

Nem érdekli, hogy alacsonyabb rangú ellenféllel vagy Franciaországgal játszik – él az esélyével. Ritka az általa képviselt minőség, főleg az ilyen fiatal játékosok körében. Megőrülök a bátorságáért és azért, milyen szeme van a játékhoz. Már most elképesztően jó… Vajon fel akarja venni a korábban általam említett munkáskesztyűt? Ez a legnagyobb kihívás a számára. Ha úgy dönt, igen, egy halálos fegyverről beszélünk, legyen szó bármelyik klubról vagy a válogatottról.”

Csak a szokásos Keti Klujber-kilences a Bajnokok Ligájában. Az FTC Kézilabda átlövője a hatodik BL-meccsén már harmadszor szór kilenc gólt!

Posted by Sport TV on Sunday, March 10, 2019

A Sport1-en 19:45-kor kezdődő Harmadik Félidőben Kim Rasmussen részletesen is kifejtheti a fenti gondolatait, hiszen ő lesz az egyik vendégünk a stúdióban.