A tékozló Dortmund új esélyt kapott a Bayern ellen • SportTV

A tékozló Dortmund új esélyt kapott a Bayern ellen

2019. 04. 05. 14:57    
Olvasási idő: 3 perc

Klassiker-felvezetőnk második anyaga a BVB megtett útját elemzi az őszi csúcsderbitől a tavasziig.

A menetelő Bayern váratlan freiburgi pontvesztésével és DoppelPACO Alcácer újabb ráadásbeli góljaival a Borussia Dortmund új esélyhez jutott. A novemberi Bayern-verés után a BVB ugyanis úgy tűnt, hogy akár képes megtörni a bajorok uralmát a Bundesligában. A dortmundi lendület egészen 16. fordulóig ki is tartott, amikor egy kedd estén Lucien Favre erősen rotált csapata (6 nap alatt 3 bajnoki meccset játszott a BVB) ötlettelen játékkal 2–1-re alulmaradt a Fortuna Düsseldorf otthonában. Azóta Lucien Favre csapata is kisebb hullámvölgybe került, hiszen a Lipcséhez hasonlóan „csak” 24 pontot szerzett meg 11 forduló alatt, míg a Bayern 28 egységgel jött egyre közelebb. A tavaszi szezon a folyamatos sérülésekkel (Reus, Piszczek, belső védők, Alcácer, Götze, Witsel egy-egy hiányzása), elhullajtott bajnoki pontokkal (Augsburg, Nürnberg) kupa- és BL- kudarcokról (egy hét alatt a Werder és a Spurs ellen is elszállt a triplázás esélye) volt terhes. Igazán jó teljesítménynek csak a Hoffenheim elleni első, és a Hertha elleni második félidő nevezhető. A hol kiszenvedett (Lipcse, Stuttgart, Wolfsburg) hol elmaradt (Hoffenheim elleni háromgólos előny, Frankfurt ellen Reus három kihagyott ziccere a 21-28. perc között) győzelmek pedig mind-mind egy Matthias Sammer kifejezésévél élve „a bajnoki címre éretlen” csapat benyomását keltették. Így joggal gondolták sokan, hogy amikor a csak Leverkusenben botló Bayern beérte, majd gólzáporos győzelmeivel gólkülönbségben is jócskán lehagyta a BVB-t, a Meisterschaft elúszott.

Dortmund
MeccsPontMeccsenkénti pontokRúgott GólKapott Gól GólkülönbségXG különbség
Első 11 forduló11272.453312217.5
Azóta16362.2533181513.5
Bayern
Első 11 forduló11201.812014612
Azóta16412.5649143535

Gólok az utolsó tíz percben, avagy Paco Time!

Ám, mint ezt régóta, de legalábbis Paco Alcácer újabb két kilencvenedik perc utáni gólja óta tudjuk, a Dortmund a hajrában talál igazán magára. A 19–5-ös nyolcvanadik perc után szerzett gólarány, a Tuchel alatti ezüstérmes 16–5 óta a legjobb BVB mutató, az átlagban 14–2-es mutatóval folyamatosan nyerő Bayernnél a 2016–17-es 18–0 (!!!) az abszolút csúcs. Kovacék azonban most csak 10–5-tel állnak és Felix Götze (85′), Lucas Höler (88′) valamint Dodi Lukebakio (92′) góljai HAT pont mínuszba kerültek.

Az a bizonyos 19–5-ös dortmundi gólkülönbség a nyolcvanadik perc után

Óvatos optimizmus a megtizedelt Dortmundnál

A két pont és a mentális előny tudatában (a Wolfsburgi elleni plusz két pont után már a döntetlen is elég lenne Münchenben) akár hurráhangulat is lehetne a BVB-nél, az előjelek azonban korántsem pozitívak. Az szinte biztos, hogy a sárga feketék a Wolfsburg-meccsen lábtörést szenvedő Achraf Hakimi nélkül lépnek pályára, ami akut szélsővédőhiányukat – Piszczek ugyan edzésben van, de hét hónapja nem játszott, az október óta száztíz percet kapó Schmelzer helyett pedig Favre úgy tűnik még a galambot is szívesebben használja balhátvédben, Abdou Diallo előbb úgy tűnt, hogy kihagyja a derbit, de a csütörtöki edzésen már futott – nem igazán segíti. Aztán ott van az Alcácer-probléma: a spanyol csodacsere, aki mindkét alapozást lényegileg kihagyta és épp a Wolfsburg elleni duplával kezdett formában lendülni a karját fájlalja, így játéka erősen kérdéses. Julian Weigl és Manuel Akanji kedden még külön edzettek, de elvileg játékra készen állnak, bár a Dortmund  idén ezt már eljátszotta párszor….

Így nem csoda, hogy maga Michael Zorc sportigazgató hűtötte a kedélyeket, mondván a Bayern a találkozó és a bajnoki cím esélyese, bár lehet, hogy a tavalyi hat–nulla emléke él még benne élénken. És persze Zorc megnyilvánulása a dortmundi előzetes elvárásokkal megegyezik, és mellesleg az is igaz, hogy amikor a BVB kicsit úgy gondolta, hogy félig-meddig a kezében tartja a salátástálat, akkor jött az a bizonyos hullámvölgy. Underdog helyzetben lenni a Bayernnel szemben meg úgyis szinte kötelező.e

A találkozó részletesebb taktikai és egyéni párharcait majd a 17:45-ös Sport1-es felvezetésben elemezzük, de addig is dortmundi szemszögből van pár égető kérdés:

  1.   Az alapvetően óvatos és defenzív Favre nekirohan-e tartalékos csapatával a Bayernnek, amelyik idén azonban a jól presszingelő csapatok ellen meglepően zavarba hozható? A biztonságos védekezésre mindig törekedő Favre kevésbé sikerült meccsei alapvetően a mélyen, illetve helyenként emberfogással védekező csapatok ellen jöttek össze. Szerencsére a Bayern nem ez a kategória, így Favre vélhetőleg a kontrajátékra rendezkedhet be, ami már az őszi meccsen is oly jövedelmező volt számára
  2. Kivel oldja meg a szélsővédők posztját, hiszen Gnabry és Kimmich vagy Alaba és Coman ellen még a jó formában levő Piszczeknek és Hakiminak is komoly gondjai lennének. Mivel a marokkói nincs, így a   mostanában több szerepet kapó rendkívül atletikus Marius Wolf futhat versenyt az egyik oldalon, ha Piszczek nem vállalja, akkor pedig Favre-nak az alig alig játszó Schmelzerrel, vagy a védekezésben gyenge Guerreiróval kockáztatnia kell, hacsak a csütörtökön már futóedzést végző Abdou Diallo nem épül fel váratlanul.
  3. Guerreiro esetleges hátravonása a támadóalakulatot is befolyásolja, hiszen így bal oldalról kiesik egy ember (Pulisic továbbra is sérült) és Jacob Bruun Larsen tavasszal látványosan szenved. Elől Alcácer helyét vélhetően Götze veszi át, míg középen Reus, jobb oldalon Sancho kezdhet.

Azt csak remélni tudjuk, hogy az őszi meccshez hasonló színvonalú „klasszikust” láthatunk szombaton!