Nem akarta megadni, de meg kellett adnia. Ki érti ezt? • SportTV

Nem akarta megadni, de meg kellett adnia. Ki érti ezt?

2019. 04. 15. 15:35    
Olvasási idő: 2 perc

A tizenhatoson belüli kezezés szabálya kapcsán újabb viták lángoltak fel Németországban, hiszen a Bundesligában a Düsseldorf úgy kapott büntetőt, hogy az egyik Bayern-játékos találta el véletlenül a másikat.

Korábban naivan tudtam hinni abban, hogy egy-egy kirívó esetben a láthatóan ajándék tizenegyest kapó csapat játékosa kihagyja a büntetőt, aztán rá kellett döbbennem, hogy ez nem így van. A Totókirály könyvéből azt is megtudtam, vannak olyan ajándék tizenegyesek, amelyeket a játékos be akar védeni, a kapus be akar engedni – csak a borzalmas „célzókával” nem számolt senki sem.

Most a Düsseldorf–Bayern München bajnokin történtek ismét elgondolkoztattak, és nem csupán a játékosok hozzáállása, hanem az ostoba szabályok miatt is. Már ha egyáltalán az utóbbiakat ismeri valaki pontosan. A jelenet röviden: Thiago és Mats Hummels nyúlt ugyanazért a labdáért, csapattársként. A spanyol érte el előbb, az ő lábáról vágódott Hummels kezére a labda a tizenhatoson belül, úgy, hogy düsseldorfi játékos nem volt a közelükben. Zwayer bíró továbbot is intett, aztán videózás után tizenegyest ítélt. Lukebakio meg berúgta.

Ő ezzel megmutatta magát, növelte az értékét, a fene fog emlékezni arra hetek múlva, hogy ez most jogos vagy jogtalan tizenegyesből történt. Még akkor sem, ha Thomas Müller, a Bayern támadója ezt mondta a meccs után: „Nem tudom, Németország többi része hogyan gondolkodik, de én csatárként nem akartam volna megkapni ezt a tizenegyest. Ha pedig megkaptam volna, látványosan és tudatosan mellé lőttem volna.”

Engem inkább az foglalkoztat, hogyan lehet egy ilyen esetből tizenegyes. Különösen akkor, ha Hummels következő mondatai igazak: „A bíró világossá tette, hogy nem adta volna meg, ha ő hozhatná meg a szabályokat, de neki a mostani szabályokat kell betartania. A gyökerüknél kell megragadnunk a bajokat. Őszintén megmondom: nálam ez nem tizenegyes. Ha mi kaptuk volna, akkor is ezt mondanám.” Hummels azt is hozzátette, ebben az idényben már voltak hasonló esetek (Willi Orbané a Stuttgart ellen vagy a leverkuseni Mitchell Weiseré a Lipcse ellen), így aztán jó lenne egyértelmű szabályt kitalálni. „Ezek egyike sem volt tizenegyes. Fontos, hogy lassan, de biztosan tudatosuljon mindenkiben: a kezezésért nem jár automatikusan tizenegyes.”

A szombati kedvezményezett csapat, a Düsseldorf vezetőedzője, Friedhelm Funkel is szarkasztikusan kezdte az értékelését: „Szabályok? A kezezésnél nincsenek is szabályok. A bíró úgy dönt, ahogyan éppen kedve tartja. Ja éppen úgy gondolja, akkor tizenegyest ad. Az idényben ennél sokkal kevesebbért is ítéltek már ellenünk tizenegyest, így aztán nálam ez kristálytiszta tizenegyes volt. De ez semmit sem változtat a Bayern München fölényén és győzelme jogosságán.”

A Sport1-en 19:30-kor kezdődő Germániában részletesen is foglalkozunk a tizenegyest kiváltó eset körülményeivel.

Addig is, szavazatok a 29. forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 29. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Kingsley Coman (Bayern) 2. gólja a Düsseldorf ellen

0%

Jadon Sancho (Dortmund) 1. gólja a Mainz ellen

0%

Goncalo Paciencia (Frankfurt) az Augsburg ellen

0%