Bayern-szökéspróba • SportTV

Bayern-szökéspróba

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 20. 01:39    
Olvasási idő: 2 perc

A 30. játéknapon a bajnoki címre hajtó duóból a Bayern lép fel először, s szerezhet időlegesen négypontos előnyt az üldöző Dortmunddal szemben. Ám nem csak ezzel készülünk: mutatjuk a bronzcsata szempontjából fontos Gladbach–Lipcse meccset és Szalai Ádám „exes” mérkőzését is, amelyben jelenlegi csapata színeiben küzdhet korábbi klubja ellen, amellyel a BL-ben is szerepelt. A Bundesligás meccstriót egy másodosztályú mérkőzés vezeti fel, egy leendő élvonalbelivel.

Tavaly januári müncheni emlék: Robert Lewandowski gólt fejel a Werdernek potom öt brémai védő díszkíséretében (Fotó: Getty Images)

HAMBURG–AUE

A HSV értékes remit ért el Kölnben a listavezető otthonában, s tartja hárompontos előnyét az osztályozós helyen álló Unionnal szemben. Mivel már csak öt játéknap van hátra, egy hazai győzelemmel már az oly vágyott azonnali visszajutás közvetlen közelébe érhet. Az Aue nincs még teljes biztonságban, igaz, öt egység az előnye a „lenti” osztályozós, az ugyancsak a keleti országrészbe tartozó Magdeburg előtt. A Wismut edzője, Daniel Meyer változtatni kényszerül, Kusicot az előző fordulóban kiállították, Rizzuto és Kalig megfázás miatt nem szerepelhet. A HSV-be viszont visszatér a gólvágó Lasogga, ezzel a hazaiak esélyei megnövekednek a Volkparkstadionban

BAYERN–WERDER BREMEN

A bajorok gólfesztiválokkal menetelnek előre, a Dortmund elleni derbi után  a Düsseldorfot is megszórták idegenben. A Werder azonban ennél sokkal masszívabb védekezésű, legutóbb kettőnél több gólt 16 (!) meccsel ezelőtt, december 22.én kapott a Lipcsétől, hármat. Azóta amúgy meccset sem veszített, azaz a legjobb formában lévő csapatok közé tartozik a ligában.
Mindkét csapat ismerkedésre is használhatja a találkozót, négy nap múlva ugyanis a kupában is megmérkőznek egymással. A brémai csata tétje a berlini kupadöntőben szereplés joga lesz.
A vádlihúzódást szenvedő Neuert szokás szerint Ulreich pótolja a kapuban, a combját fájlaló Hummels helyére egy másik világbajnok, Boateng szállhat be a bajor védelem közepére. Kohlfeldt edző számíthat már a felépülő J. Eggensteinre, nár lehet, hogy csak a cserepadra ülteti. Bargfredét viszont csak a kupameccsen vetheti be, ahol egyébként Nuri Sahinra nem számíthat, eltiltás miatt.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (BAY–WER)

ÖRÖKMÉRLEG: 105 mérkőzés, 54 Bayern-győzelem, 25 döntetlen, 26 Werder-győzelem / 210–123-as gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 52–34–11–7 / 135–55

LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Brémában 2–1 (az ősszel), Münchenben 4–2 (a 2017–18. idényben)

LEGJOBB GÓLSZERZŐ (minden tétmérkőzésen): Gerd Müller 18, ill. Wynton Rufer 7 gól

MÖNCHENGLADBACH–LEIPZIG

A lipcsei együttes egyelőre szuverén úr a virtuális dobogó harmadik fokán 6 ponttal előzi meg a negyedik Frankfurtot. A korábban ezt a pozíciót birtokló Gladbach most csak ötödik, ám mindössze egy ponttal a Frankfurt mögött, azaz még joggal reménykedhet az utolsó BL-főtáblás hely megcsípésében. Ehhez „történeti tettet” kell végrehajtania: legyőzni a Lipcsét, amely ellenfele hároméves élvonalbeli pályája során még sosem sikerült! Persze, jócskán össze kell kapniuk magukat a csikóknak, hiszen a liga legstabilabb védőfala áll fel ellenük, reményeink szerint a két magyar válogatottal, Gulácsival és Willi Orbánnal.
A hazaiaknál Elvedi, Kramer és Zakaria sem játszhat, Lang viszont visszatérhet, igaz, egyelőre csak a kispadra. A Leiptzigbaen viszont ismét játszhat Youssuf Poulsen. Adams ismét kiesett (ezúttal izomsérülés miatt) a sorból, Augustin felépülése (gyomor-és bélproblémákkal küszködött) viszont alternatívát kíbák Rangnick mesternek a támadóegység összetételére.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (MÖN–LEI)

ÖRÖKMÉRLEG: 5 mérkőzés, 0 Mönchengladbach-győzelem, 2 döntetlen, 3 Leipzig-győzelem / 4–8-as gólkülönbség
MÖNCHENGLADBACHBAN: 2–0–0–2 / 1–3

LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Lipcsében 0–2 (az ősszel), Mönchengladbachban 0–1 (a 2017–18. idényben)

LEGJOBB GÓLSZERZŐ (minden tétmérkőzésen): Jannik Vestergard, Fabian Johnson, Thorgan Hazard 1-1, ill. Timo Werner 5 gól

SCHALKE–HOFFENHEIM

Szalai Ádám hoffenheimiként hat meccset játszott a Schalke ellen, de csak az első, 2–1-es találkozón, 2014-ben talált be a  gelsenkircheniek kapujába. Itt lenne az ideje a másodiknak… (Fotó: Getty Images)

A német meccsnégyes utolsó darabja, a szokatlan időpontban sorra kerülő Schalke–Hoffenheim találkozó minden bizonnyal különleges lesz a legeredményesebb magyar Bundesliga-játékos, Szalai Ádám számára. Válogatott csatárunk öt évvel ezelőtt egy idényen keresztül éppen a királykékek mezét viselte, s az különleges idény volt számára. No nem feltétlenül a 28 bajnokin szerzett 7 gól miatt, hanem mert az ő hathatós segédletével jutott be az együttes a BL mezőnyébe, s azután meg sem állt a nyolcaddöntőig, amelyben csak a későbbi győztes Real Madrid parancsolt megálljt Ádáméknak.
Persze, támadónk vérbeli profi, most az a feladata, hogy gólt lőjön, vagy gólhoz segítse csapatát egykori klubja ellen. A Hoffenheimnek erre minden esélye megvan: az El-selejtezős hatodik helyen álló gárda potom húsz ponttal szerzett többet a gelsenkirchenieknél, akiken egyelőre Huub Stevens újra szerződtetése sem lendített sokat. (A holland mester egyébként egy évvel azelőtt hagyta el a Schalkét másodjára, hogy Szalait szerződtették volna.) A sinsheimi gárda mögött azonban két ponton belül sorakozik a Werder, a Leverkusen és a Wolfsburg is, azaz még a pontvesztés is nagyon érzékeny veszteség lenne Nagelsmann edző tanítványainak.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (S04–HOF)

ÖRÖKMÉRLEG: 22 mérkőzés, 8 Schalke-győzelem, 6 döntetlen, 8 Hoffenheim-győzelem / 36–29-es gólkülönbség
GELSENKIRCHENBEN: 11–7–1–3 / 22–11

LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Sinsheimben 1–1 (az ősszel), Gelsenkirchenben 2–1 (a 2017–18. idényben)

LEGJOBB GÓLSZERZŐ (minden tétmérkőzésen): Klaas-Jan Huntelaar 8, ill. Andrej Kramaric, Roberto Firmino és Kevin Volland 3-3 gól

BUNDESLIGA2, 30. FORDULÓ. Sport1 13:00  Hamburger SV–Wismut Aue (kommentátor: Bartha Zoltán). BUNDESLIGA, 30. FORDULÓ. Sport1 15:15  FC Bayern München–SV Werder Bremen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 18:15  BV Borussia Mönchengladbach–RB Leipzig (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 20:45  FC Scahalke 04–TSG 1899 Hoffenheim (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)