A Bayern és a BVB közelít a célegyeneshez • SportTV

A Bayern és a BVB közelít a célegyeneshez

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 04. 13:20    
Olvasási idő: 2 perc

Ha a Bundesliga bajnoki versenyfutását egy hosszú távú, 5000-es vagy 10 000-es versenyhez hasonlítjuk, a résztvevők most jutnak el az utolsó körig: már csak három játéknap van hátra. A “futamban” nagyrészt a Dortmund vezetett, a címvédő Bayern utolérte, egy ideig együtt haléadtak, s most a bajorok minimális (kétpontos) előnyben haladnak a célhoz közeledve. A 32. fordulóban előbb a Bayern kezd, látszólag könnyebb ellenféllel, majd este a Dortmund Brémában lép pályára, ahol bizony van törleszteni valója a Werderrel szemben.  

Bayern-gólöröm decemberben a HDW Arenában. Az Allianzban legalább egy ilyen jelenetre szökség lesz a három ponthoz, de lehet, hogy több lesz annál... (Fotó: Getty Images)

BAYERN–HANNOVER

Azért a “látszólag könnyebb” ellenfél kifejezésben a harározószót is illik komolyan venni.  Ki gondolta volna, hogy a Hannovernél csupán egy ponttal jobban álló, utolsó előtti Nürnberg ellen egy hajrában elért szerencsés góllal ment pontot a rekordbajnok, ahogy az a legutóbbi fordulóban megtörtént… Persze, most azért annyival elvileg könnyebb a bajorok helyzete, hogy otthon fogadhatják Thomas Doll sereghajtó együttesét. (Statisztikailag nem jelentős a különbség: a Bayern eddig pályaválasztóként 15 meccsen 36, vendégként 16 mérkőzésen 35 pontor szerzett).
A sérültek az idény végére – ki tudja, jó-e vagy rossz, hogy éppen a hajrára – lassacskán felgyógyultak. Egyedül Neuer nem bevethetú, a többiek mind igen, még a két veterán légiós szélső, Ribéry és Robben is, sőt Gnabry is már a kezdőcsapatba tehető, nem úgy mint Nürnbergben.
A Hannover sorsa vereség esetén már ebben a fordulóban megpecsételődik. S az még csak sovány vigasznak sem mondható, hogy esetleg az első számú bajnokjelölt otthonában szakad el az a bizonyos szalmaszál…
A H96 esélyeit jelzi, hogy 28 müncheni fellépésből egyetlenegyet sikerült megnyernie. Az sem mostanság volt, 2006. November 8-án az Allianz Arenában 1–0-ra sikerült győzni, a gólt bizonyos Huszti Szabolcs szerezte a mérkőzés 43. percében.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (BAY–HAN)

ÖSSZESEN: 57 mérkőzés, 40 Bayern-győzelem, 8 döntetlen, 9 Hannover-győzelem/ 158–54-es gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 28–25–2–1/ 96–20
A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Hannoverben 4–0 (az őszi szezonban), Münchenben 3–1 (a 2017–18-as idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Gerd Müller 21, ill. Hans Siemensmeyer 6 gól

WERDER–DORTMUND

Martin Harnik és Mario Götze kemény csatákat vívott Dortmundban decemberben, s így lehet ez szombat este Brémában is (Fotó: Getty Images)

A két együttes harmadszor csaop össze az idényben, az első kettőt a Signal Iduna Parkban játszották. A bajnokin a papírfoma 2–1-es hazai győzelem született, ám az nem tartozott a Werder legjobb időszalai közé. A februári kupameccsen aztán „elszabadult a pokol”. A normál 90 percben csupán egy-egy gól esett mindkét oldalon – a brémai vezető gólra Reus a 45+4. percben válaszolt – , aztán az „igazi” hosszabbítás 2×15 percében valóságos gólzuhatag zúdult a hálókba. Előbb Pulisic szerzett vezetést – persze hosszabbításban, az első negyedóra ráadásában, aztán Pizarro egyenlített, Hakimi újra előnyt szerzett, de Harník a 119. percben elintézte, hogy 11-es párbajjal dőljön el a továbbjutás.  Abban aztán Alcácer és Philip is hibázott, a négy brémai viszont bevágta a magáét, így aztán a Werder jutott tovább. A BVB-nek tehát a versenyben maradás mellett a „nemes bosszú” is a feladata szombaton este.
A brémai védelem közepéről Moisander sárgák miatti eltiltás következtében hiányzik, így a Veljkovic, Friedl, Langkamp trióból kerül ki középső védőkettős. Kérdéses Rashica szereplése is, aki a szerdai edzésnapon csípőproblémái miatt nem is tudta végig dolgozni a tréninget. A BVB-ben Piszczek kedden és szerdán is rendesen edzhetett, pedig hosszú kihagyás után tért vissza. Lehet, hogy most is kezdhet szombaton, Favre-nak tehát már „csak” a két ötsárgás eltiltott, Wolf és Reus helyettesítését kell megoldania. Csekélység…

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (WER–DOR)


ÖSSZESEN: 101 mérkőzés, 41 Werder-győzelem, 17 döntetlen, 43 Dortmund-győzelem/ 166–101-es gólkülönbség
BRÉMÁBAN: 50–31–8–11/ 105–69
A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Dortmundban 1–2 (az őszi szezonban), Brémában 1–1 (a 2017–18-as idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Rudi Völler 7, ill. Marco Reus 9 gól

BUNDESLIGA, 32. forduló. Sport2 15:30 FC Bayern München–Hanoverscher SV 1896 (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 18:30 SV Werder Bremen–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László); Sport2 21:30 FC Porto–Desportivo Aves (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 23:30 SL Benfica–SC Portimonense (felv., kommentátor: Faragó Richard)

Kapcsolódó

A LIGA NOS MÁSOLJA A BUNDESLIGÁT

A portugál bajnokság mintha másolná a Bundesligát. Itt is két nagycsapat fut hatalmas versenyt, itt is egyik (a Porto) sokáig vezetett, itt is a másik a (Benfica) behozta a (kisebb) hátrányt, itt is  pontazonossággal haladtak több fordulón keresztül, és itt is két pont az üdözőből üldözötté váló rekordbajnok előnye három fordulóval a vége előtt.   A különbség csupán annyi, hogy itt mindkét bajnokesélyes hazai pályán lép fel a 32. játéknapon. A Porto a 10. helyezett Avest fogadja, a Benfica a 11. Portimonensét látja vendégül. Természetesen mindketten reménykednek a másik botlásában is amellett, hogy a maguk meccsét megnyerik. Erre kevés példa akadt ugyan, de éppen az előző fordulóban kapott ki a Porto és ikszelt a Benfica – így alakult ki a jelenlegi kétpontos különbség.