Nyerő pénzautomata lett a Hoffenheimből • SportTV

Nyerő pénzautomata lett a Hoffenheimből

2019. 05. 18. 10:01    
Olvasási idő: 2 perc

Ha nem nagycsapatnál akarunk mintaszerűen működő klubmodellt találni, akkor a Hoffenheimnél jó helyen járunk. A szépen jövedelmező eredmények mellett az átigazolási piacon végrehajtott hadműveletek is lenyűgözőek. Az elmúlt négy idény átigazolási időszak például több mint 50 millió eurós haszonnal zárult, de már 2019 nyarán is biztos csaknem 60 millió eurós bevétel.

A Hoffenheim vezérkara (a sportszakmai és a gazdasági együtt) megmutatta, miképp lehet egy mecénás pénzével elindulva, majd attól függetlenné válva jövedelmező gazdálkodást folytatni. A gárda eleinte az SAP-alapító Dietmar Hopp támogatásából élt, mára azonban az eredményeinek, valamint okos átigazolási politikájának köszönhetően „önállóan lélegzik”. A pályán elért eredményekről csak annyit, hogy a 2016-2017-es, majd a 2017-2018-as idény után is kiharcolta a nemzetközi porondra jutást (aztán előbb az Európa-liga, majd a Bajnokok Ligája csoportkörében is megmutathatta magát), így aztán nem csupán a német ligától (DFL), de az UEFA-tól is jött pénz szépen.

Az előző négy átigazolási időszakot összesen 51,43 millió eurós tiszta haszonnal zárta a Hoffenheim, úgy, hogy csak a 2018-2019-es évadot zárta mínuszban (-25,88 millió euró), de az bőven magyarázható a BL-csoportkörre való keretkialakítással. És 2019 nyarán már biztosan számíthat további 57 millió eurós bevételre a klub, köszönhetően Kerem Demirbay (Leverkusen) és Nico Schulz (Borussia Dortmund) eladásának. Íme, néhány példa a megfigyelők által szépen kiszúrt, majd drágán eladott játékosokra.

Roberto Firmino (37 millió eurós haszon)

A scoutok 2011-ben szúrták ki az akkor 20 éves futballistát a brazil Tombensénél, és mindössze 4 millió euróért elhozták. Négy évvel később ennek több mint a tízszereséért, 41 millióért adták el a Liverpoolnak a ma már a brazil válogatottban is futballozó Firminót.

Kerem Demirbay (30,3 millió eurós haszon)

A német válogatott középpályás az idény után 32 millió euróért megy Leverkusenbe. A Hoffenheim 2016-ban még csak 1,7 millióért vette meg az amatőrségét ezen a szinten is bizonyító Hamburgtól, amelynél több fantáziát láttak az öregedő Rafael van der Vaartban.

Nico Schulz (21 millió eurós haszon)

A védőért a nyáron 25 millió eurót fizet a Dortmund. Schulz 2015-ben mindössze 4 millióért jött a Hoffenheimhez, amelynél a válogatottságig vitte.

Niklas Süle (20 millió eurós haszon)

A ma már a Nationalelf védelmében jeleskedő Süle 2010-ben lelépési díj nélkül jött a Darmstadtól. Süle az U17-től kezdve mindenhol vezéregyéniség lett, a Bayern München 2017-ben 20 millió euróért csapott le rá.

Kevin Volland (19,3 millió eurós haszon)

A Hoffenheim 2011-ben a kor egyik legnagyobb csatártehetségét nevetségesen alacsony, mindössze 700 ezer eurós összegért vette meg az 1860 Münchentől. Volland egy évre rá berobbant, válogatott is lett, fejlődését látva az a csoda, hogy 2016-ig meg tudta tartani a gárda. Akkor aztán 20 millióért átengedte a Leverkusennek.

Carlos Eduardo (13 millió eurós haszon)

Egyike az első tehetségeknek, akiket a Hoffenheim felfedezett. A TSG 2007-ben meglehetősen drágán, 7 millió euróért vette meg a Gremiótól, hat évvel később ennek csaknem a háromszorosáért (20 millió euró) vitte el a Rubin Kazany.