Bayern vagy Borussia? • SportTV

Bayern vagy Borussia?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 18. 10:16    
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt évek legizgalmasabb hajrája következik a Bundesligában. Korábban esztendőkön át az volt a kérdés, áprilisban vagy esetleg már március végén szerzi meg a bajnoki címet az FC Bayern. Most viszont az utolsó fordulóban dől el, megszerzi-e egyáltalán…

Egy trófeát már ünnepelhetett az idény elején a Bayern egy Frankfurt elleni meccs végén: a német Szuperkupáét, amelyet éppen a vásárvárosban nyert el, kiütéses 5–0-s győzelemmel.. Most gólból kevesebbel is beérnék a bajorok, csak ugyanígy ünnepelhessenek Münchenben a "salátástállal" is… (Fotó: Getty Images)

BAYERN–FRANKFURT

Az újabb, összességében a 29., sorozatban a hetedik bajnoki cím persze „ott van az ablakban”, hiszen ha az utolsó játéknapon a Bayern győz, vagy döntetlen estén a Dortmund nem nyer 17 vagy több góllal Mönchengladbachban, Niko Kovac edző tanítványai és a mester nyakába akasztják a bajnoki aranyakat. Ilyen kiélezett szituációban a Bayern többször nyert már bajnoki címet története során, veszteni sokkal ritkábban veszett, legutóbb 48(!) évvel ezelőtt.
Az ellenfél, a Frankfurt azonban nem lebecsülendő és nem lebecsülhető. Remek idényt futott, s bár három napon belül két fájdalmas csapás érte a múlt héten – döntetlen után 11-esekkel elbukta az El-döntőt, majd kikapott otthon az outsider Mainztól – , még táplálhat BL-reményeket. Igaz, ahhoz győznie kellene az Allianz Arenában, ami legutóbb minden sorozatot figyelembe véve az összes ellenfél közül legutóbb március 3-án a Liverpoolnak, a német együttesek közül pedig február 2-án a Leverkusennek sikerült, mindkettőnek 3–1-re. Éppen annyira, amennyire a Frankfurt győzte le a tavalyi kupadöntőben a Bayernt. Igaz, akkor az Eintracht kispadjáról vezényelt Kovac, akinek most tavalyi csapatát kellene felülmúlnia az ideivel.
Ami a fontosabb sérülteket illeti, a Bayernnél Neuer és Javi Martínez is a héten már együtt edzett a társakkal, a két világbajnok közül a kapus azonban még a cserepadra sem ül le, a védő viszont már nevezhető a mérkőzésre. A vendégeknél Haller már kezdhet, alighanem Gacsinovics rovására.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (BAY–FRA)


ÖSSZESEN: 95 mérkőzés, 52 Bayern-győzelem, 22 döntetlen, 21 Frankfurt-győzelem/ 186–113-as gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 47–38–6–3/ 124–44
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Frankfurtban 3–0 (az ősszel), Münchenben 4–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Gerd Müller 19, ill. Bernd Hölzenbein 13 gól

 

MÖNCHENGLADBACH–DORTMUND

A párosítás tétje nagyon hasonló a Bayern–Frankfurtéhoz. Itt is egy BL-re hajtó együttes (a hazai Gladbach) játszik a bajnoki cím várományosával (a BVB-vel). Csak míg Münchenben egy esetleges döntetlen akár mindkét csapatnak a révbe érést jelentheti – amihez persze az kellene a Frankfurtnak, hogy a Gladbach veszítsen és a Leverkusen is kikapjon Berlinben a Herthától – , addig a Borussen Parkban csak a 3 pont boldóogíthatja az egyik felet! Az 1-1 pont mindkét együttesnek a valószínű bukást jelentené: a vendégek azzal nem lehetnek bajnokok, és a házigazdák is csak úgy őrizhetnék meg BL-főtáblát érő 4. helyüket, ha a Frankfurt és a Leverkusen sem nyer a záró napon.
A Gladbach alighanem megmarad a 4-3-3-as felállásnál, a sárga lapok miatt hiányzó Neuhaust Hofmann helyettesítheti a középpályán. A Frankfurtban Bürki kapus a héten izomproblémákkal küszködött, szerdán könnyített külön edzést kellett végeznie. Ha mégsem bevethető, Marwin Hitz kezd a dortmundiak kapujában

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (MÖN–DOR)


ÖSSZESEN: 93 mérkőzés, 29 Gladbach-győzelem, 28 döntetlen, 36 Dortmund-győzelem/ 150–162-as gólkülönbség
MÖNCHENGLADBACHBAN: 46–18–16–12/ 88–63
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Dortmundban 1–2 (az ősszel), Mönchengladbachban 0–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Frank Mill 9, ill. Lothar Emmerich 9 gól

 

BUNDESLIGA, 34. FORDULÓ. Sport1 15:15 FC Bayern München–SG Eintracht Frankfurt  (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 15:15 BV Borussia Mönchengladbach–BV Borussia 09 Dortmund  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)