Orban szerint a legrosszabb, ha leejti a kupát • SportTV

Orban szerint a legrosszabb, ha leejti a kupát

2019. 05. 24. 12:40    
Olvasási idő: 2 perc

A magyar válogatott Willi Orban, az RB Leipzig csapatkapitánya a sport1.de internetes portálnak adott interjújában elmondta, a Frankfurt példáját alapul véve csapata is képes lehet meglepni a Bayern Münchent a Német Kupa döntőjében. Akkor pedig ő lehetne a klub első játékosa, aki egy trófeát a magasba emel.

A héten sok szurkoló megjelent a nyilvános edzésen, ön egy kapitányi karszalagot is kapott. Mekkora megtiszteltetés ez?

A szurkolók jól ráhangoltak bennünket a döntőre, a támogatásukat pedig még jobban alátámasztották a karszalaggal. A szombati meccsen fantasztikus lesz a hangulat.

Arról szóltak a hírek, hogy a szurkolók képviselői nagy beszédet is tartottak. Hogy lehet az ilyet feldolgozni?

Nagyon örülünk az ilyen támogatásnak. Azt hiszem, szurkolóink a szezon során bebizonyították, jól támogatnak bennünket, és azt gondolom, ez a döntőben egészen különleges lesz. 20-25 ezren ott lesznek közülük a stadionban is, és mindannyian abban bíznak, hazavihetjük Lipcsébe a kupát.

A tabella szerint az első és a harmadik játssza a kupadöntőt, ez így nagyon kiegyenlítettnek tűnik. Van egyáltalán favoritja a meccsnek?

Ha az évad egészét nézzük, a Bayern megérdemelten lett bajnok. Ezért – meg az elmúlt évek döntőbeli tapasztalatai alapján – mondhatjuk, hogy a Bayern jóval esélyesebb, de az közismert, egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Erős a keretünk, mindenképpen meg akarjuk nyerni a mérkőzést.

Ralf Rangnick egyszer már megnyerte a kupát, 2011-ben a Schalkéval. Mesélt a tapasztalatairól?

Sokat is, főleg a hangulatról, a stadionban várható atmoszféráról és arról, hogy ez egészen különleges élmény lesz. Örülnünk kell, mindannyiunk pályafutásának egyik csúcspontja következik.

Ralf Rangnick a mérkőzés lefújása után újra csak sportigazgatóként dolgozik, edzőként nem. Ilyenkor ott motoszkál az agyukban, hogy amolyan búcsúajándékot adnak az edzőnek?

Minden játékosnak ez lesz az eddigi legnagyobb meccse, a legtöbbüknek egész karrierjük során. Biztosan szép ajándék lenne, ha megkapná tőlünk a kupát.

Említette, több mint 20 ezer szurkoló kíséri el a csapatot Berlinbe, három órán belül elfogytak a jegyek. Mit várnak ettől a lelkesedéstől a fináléban?

Ez a legnagyobb meccs Németországban, és oda azért nem olyan könnyű eljutni. Fordulóról fordulóra haladtunk, sok ellenfelünket legyőztük, most pedig örülünk, hogy megkaptunk az esélyt, és részt vehetünk egy ekkora eseményen. Ugyanakkor érezzük a sanszot, és hajt bennünket a becsvágy, hogy megnyerjük a csatát. A cím nekünk, játékosoknak is különleges lenne, akárcsak a fiatal egyesületünknek is. Nagyon szép, hogy pont nekünk adatik meg a lehetőség, hogy megnyerjük a klub történetének első trófeáját.

Fotó: GETTYIMAGES

Ralf Rangnickon kívül még senki sem nyerte meg a csapatból a Német Kupát, miközben a Bayernnél számtalan ilyen futballista szerepel. Hátrány, hogy a Leipzignél senki sem bír ilyen tapasztalattal?

A döntőbeli tapasztalatokat illetően a Bayern előttünk jár, emiatt favorit is. Ugyanakkor a Frankfurt az előző idényben ragyogóan megmutatta, milyen az, amikor valaki kilencven percen keresztül csúcsteljesítményt nyújt. Ez a támpont a számunkra. Meg akarjuk mutatni, mit tudunk. Ha a sors melletted áll, egy meccsen bármi lehet. Ezért akarunk megdolgozni.

A kupadöntőtől függetlenül Ralf Rangnick úgy nyilatkozott, a Lipcsének a következő évadban a bajnoki címért kell harcolnia. Mekkora álma teljesülne be, ha a bajnoki címért küzdhetne?

Természetesen mindenki álmodozik. Most megmutattuk, hogy képesek vagyunk stabilan ott maradni a tabella első harmadában. Ugyanakkor az is látható, az első két helyezettel szemben viszonylagos lemaradásunk van. Meg kell nézni, mire jutunk az új edzővel. Sok a potenciál és a tehetség a csapatunkban, de meg kell néznünk, koncentrált munkával mennyire tudunk összecsiszolódni. Ez az alap, és aztán meglátjuk, ebből milyen gyorsan és mennyire tudunk fejlődni.

Az RB Leipzig első kapitányaként emelhet fel egy kupát. Lejátszotta már magában a folyamatot? Esténként gondolkozik ilyenkor az ember azon, hogy jaj, nehogy valamit rosszul csináljon?

Más rossz nem történhet, mint hogy leejtem a trófeát. Természetesen szép lenne, ha már itt tartanánk. Személy szerint bennem is nagy az izgalom, hogy ott az esély, de ehhez kilencven percen keresztül koncentráltan kell játszanunk.

(forrás: sport1.de)

A Sport1-en szombaton 19:15-től élőben közvetítjük az RB Leipzig–Bayern München Német Kupa-döntőt.