Íme, az új veszprémi szentháromság: munka, hit, tapasztalat • SportTV

Íme, az új veszprémi szentháromság: munka, hit, tapasztalat

2019. 05. 29. 08:30    
Olvasási idő: 3 perc

David Davis, a Telekom Veszprém vezetőedzője szerint a három évvel ezelőtti döntőn nem kell töprengeni, mert az csak fájdalmat okoz. Helyette jöhet a munka, a munka és a munka, na meg a hit, hogy mindez jó irányba vezet. Már csak két lépés, hogy tökéletesnek minősítsük a filozófiáját.

Mindig érdekes olvasni, ha egy kívülálló külföldi készít interjút a magyar kézilabdában prominens szerepet betöltő személlyel. Így volt ez most is, amikor Peter Bruun, a strengspiller.com újságírója beszélgetett David Davisszal, a Final Fourra készülő Telekom Veszprém vezetőedzőjével. Íme, az eszmecsere végeredménye!

„A csapattal töltött első nyolc hónapomat csakis sikeresnek minősíthetem.”

Amikor Davis vezetőedzőként átvette a Veszprémet, a csapat – ha így akarjuk jellemezni – krízis üzemmódban volt. Jóllehet némi időt vett igénybe, mire a saját ötleteit elfogadtatta, ma már az egész keret sokkal inkább egy egységre hasonlít, egy nagyon jól játszó egységre. Olyan játékosokból álló csoport, amely önbizalomtól duzzadva érkezik meg a Final Fourra.

David Davis osztja az érzést.

„Ha összehasonlítom a csapatot azzal az állapottal, amiben akkor volt, amikor átvettem, és azzal, amilyenben ma van, csak azt mondatom, ez mindenkinél egy sikeres átváltozási folyamat volt, különösen nekem edzőként. Elégedett vagyok a munkámmal és nagyon lenyűgözött az az erőfeszítés, amit a srácok tettek az előrelépésért. Azt hiszem, mindenki láthatja, a játékosok milyen nagyszerű munkát végeztek a pályán, illetve mekkora átalakuláson ment keresztül a csapat.

Fontos szerepet játszott a folyamatban, hogy a játékosok el akarták fogadni a változásokat, továbbá, hogy elkötelezetten és keményen dolgoztak érte. Röviden: munka, munka és még egy kis munka, ami meghozta ezt a nagy változást.”

A 42 éves spanyol elismeri, hogy némi időbe telt, amíg a játékosok alkalmazkodtak az elképzeléseihez, de ma már boldog, amikor látja az eredményeket.

„Nem akarom magam reflektorfénybe tolni, de még egyszer mondom, a munka a titok. Természetesen megvan a saját stílusom, a saját spanyol kézilabda-filozófiám és az elképzeléseim arról, hogyan kell edzőként dolgozni. Játékosként is tapasztalt vagyok, így aztán megmutathatom a fiúknak, hogyan szeretném viszontlátni az elképzeléseimet. Az, hogy játékosként és edzőként is vannak tapasztalataim, azt jelenti, hiszek abban, amit teszek, és képes vagyok meggyőzni a játékosaimat arról, hogy ugyanabban higgyenek ők is. Tényleg nincs varázsreceptem. Még ha meg is kockáztatom, hogy ismétlem magam, akkor is csak a munka, a munka és a még több munka a sikerhez vezető egyetlen út. Az általad remélt eredmény eléréséig a fő helyen az áll, hogy meg tudd mutatni a játékosaidnak, mit akarsz, aztán pedig keményen dolgozz ennek érdekében.”

Ezúton is gratulálunk Nagy Lászlónak, a Veszprém Handball Team csapatkapitányának a 250. európai kupameccséhez. A Sporting ellen ezekkel a gólokkal tette emlékezetessé a jubileumot.

Posted by Sport TV on Sunday, March 24, 2019

„Bizton állíthatom, hogy Kölnbe a legjobb formánkban és a legjobb állapotunkban utazhatunk.

Azt akarjuk, hogy a Final4 hétvégéje legyen az egész szezon legjobb hétvégéje, hiszünk magunkban, és abban, hogy 24 órán belül kétszer is nagyszerű munkát végezhetünk. Évről évre láthatjuk, hogy a végén az a csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját, amely abban a 24 órában a legjobban megőrzi az összpontosító képességét. Életbevágóan fontos, hogy mi képesek legyünk erre.”

Davist nem zavarja a tény, hogy a Veszprém több alkalommal is közel állt a trófea megszerzéséhez.

„Az a tény, hogy csak tavaly októberben érkeztem meg Veszprémbe, azt jelenti, hogy nem volt részem az előző csalódásokban, amikor a csapat közel állt ugyan a győzelemhez, de nem jött neki össze. Ezen időkben más edzők dolgoztak itt.

Nekem edzőként az idei lesz az első Final4-om, és nem nézek vissza a múltra. Csak a jelenre figyelek. Azt akarom, hogy a játékosaim eltökélt győzni akarással lépjenek pályára Kölnben. Nem érdekel, mi történt tegnap, tegnapelőtt vagy néhány éve. Csak az érdekel, hogy mi történik velünk azon a hétvégén, amikor Kölnben leszünk. Semmi más nem fontos.”

Mégis tisztában van azzal, hogy az idei elődöntő előtt meg kell említeni a 2016-os epikus finálét. Vissza akkorra, a Veszprém 14 perccel a vége előtt kilenc góllal vezetett. Csakhogy a Kielce befogta riválisát, majd két hosszabbítás és büntetők után a lengyel bajnok 39-38-ra nyert.

Az idei elődöntőben a Veszprém újra a Kielcével találkozik.

„Természetesen ez a meccs bizonyos mentális felkészülést igényel, hiszen a csapat több játékosa is játszott a három évvel ezelőtti balszerencsés döntőben. Nézőként láttam a meccset, és elég jó elképzeléseim vannak róla, min mentek keresztül a játékosok. Ugyanakkor mindenki számára a kulcs, hogy elfelejtse azt a mérkőzést, hiszen az ilyen emlékek csak fájdalmat okoznak. Jó hangulatra van szükségünk, és hogy jó érzésünk legyen azzal kapcsolatban, amit véghez akarunk vinni. Még egyszer, ha sokat gondolkozunk azon, mi történt a múltban, megállít bennünket az előrehaladásban.”

David Davis számára azonban egyelőre egy dolog a fontos, leginkább a Kielce elleni elődöntőre összpontosít, amit majd reményei szerint követi a Barcelona vagy a Vardar Szkopje elleni finálé.

„Persze, a Final Four lényege a döntő. Ez nem a Kielcéről és az elődöntőről szól. Remélem, az elődöntő után az utolsó meccs vár ránk majd. De egyszerre két találkozóra nem lehet felkészülni. Először az elődöntőre figyelünk, és utána meglátjuk, mi vár ránk. Őszintén, most még nem tudom, mit mondhatnék a többi csapatról. A Barcelona bajnok lett, a Kielce döntőt játszott a saját bajnokságában, ahogyan mi is, és a Vardaré szintén az utolsó meccs volt odahaza. Szóval, ki tudja, mi történik Kölnben? Most csak a Kielcén és a saját csapatomon gondolkodom, a többiek miatt ráérünk aggódni utána” – mondta Davis, aki reméli, játékosai számára hasznosak lesznek az ő Final4-es tapasztalatai.

Fotó: GETTYIMAGES

„Talán már a nyolcadik alkalommal látogatok Kölnbe. Voltam itt játékosként, nézőként, másodedzőként, most pedig vezetőedzőként jövök. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy életében egyszer minden játékos legalább egyszer el akar jutni ide, mert ez egy fantasztikus torna és egy lenyűgöző hétvége. Remélem, az előző látogatásaim során felhalmozott tapasztalataimat át tudom adni a játékosaimnak, és világossá tudom tenni a számukra, miről szól ez az egész. Akkor, hitem szerint sikeresek leszünk Kölnben.”

(Forrás: strengspiller.com)

A Sport1-en szombaton és vasárnap 14 órától élőben közvetítjük a férfi kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourját.