Negyedszerre csak sikerül! • SportTV

Negyedszerre csak sikerül!

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 02. 12:17    
Olvasási idő: 4 perc

Az első nagy lépés már megvan: a Veszprém nagy csatában, de összességében biztosan verte meg a BL-idényben harmadszor is a lengyel Kielcét, és fennállása során negyedszer is bejutott a sorozat nagydöntőjébe. Az eddigi három kísérlet kudarccal végződött, itt lenne az ideje az első sikernek!

Nagy László harmadik BL-győzelmében vállalhat feladatot Kölnben vasárnap délután (Fotó: Getty Images)

BARCA LASSA–KIELCE

Előtte persze le kell játszani a bronzcsatát, melyet a 9-szeres győztes vív meg a 2016-os elsővel. Míg a lengyelek a saját elődöntőjükben szinte nem is álltak győzelemre, a favorit Barca 7 góllal is vezetett a Vardar ellen, onnan sikerült „2016-os Veszprém-szintű” összezuhanást bemutatnia. Így aztán valószínű, hogy a Kielce mentálisan kicsivel jobb állapotban van, kevésbé nagy csalódást kell legyűrnie magában. Amúgy a csoportkörben – a final four mindegyik részvevője az A-jelű nyolcasban játszott – Barcelonában 4, Kielcében 6 gólos győzelmet arattak a katalánok, de hét a Vardart is kétszer megverték, aztán Kölnben…

A Kielce játékosa, Alex Dujshebaev lehet az első spanyol, aki megszerzi a BL gólkirályi címét. Jelenleg 94 góllal vezet a góllistán a svájci Any Scgmied (Löwen, 91) előtt, de még ottvan a Vardar lettje, Dainis Kristopans is, aki eddig 90-szer talált a kapuba. Ha tényleg Dujshebaev lesz a legjobb, folytatódik az a sorozat, amely 2013 óta tart, hogy nem a végső győztesből kerül ki a gólkirály. (Hat éve a Hamburg szélsője, Hans Lindberg volt a legutóbbi  akinek mindkét trófeát egyszerre sikerült megszerereznie.  A Kielce egy másik – rövidebb – sorozatot is szívesen folytatna. Eddig a négyes döntőkben ugyanis kétszer mérkőzött a bronzért – és mindkét csatát megnyerte  (2013-ban és 2015-ben). Ugyanakkor eddig Kölnben egyszer mérkőztek, a 2017-es elődöntőben, akkor viszont a Barca győzött 33–28-ra.

VESZPRÉM–VARDAR  

Negyedszer fut neki a bakonyi csapat a trófea megszerzésének. Eddig háromszor vesztett, az északmacedón együttes viszont százszázalékos, egyetlen eddigi fináléját megnyerte.

Mindkét csapatnak spanyol az edzője (mi  több, a bronzért mérkőző másik kettőé is, hiszen Dujsebajevnek is az egyik állampolgársága spanyol) és valamelyik mester sporttörténeti tettet hajt végre a végére: a második olyan kézilabdás lesz, aki játékosként és edzőként is elnyeri a Bajnokok Ligáját.
A veszprémiek két játékos, Nagy László és Momir Ilics is pályafutása utolsó meccsére készül. A két együttes Kölnben eddig elkerülte egymást, még sosem találkoztak a négyes döntőben. Ha a magyar bajnok nyer, a nyolc kölni négyes döntő végén a nyolcadik különböző csapatként szerzi meg a trófeát.

Reményeink szerint David Davis lesz a döntő után a játékos-edző BL-győztes duplázó (Fotó: ehfcl.com)

A két mester, David Davis és Roberto García Parrondo játékosként annak idején a Ciudad Realban és a spanyol válogatottban éveken keresztül csapattárs volt, a klubbal 2008-ban és 2009-ben együtt nyertek BL-t.  Edzői karrierjük idején is szolgáltak azonos klubot, éppen a Vardart. Davis Rúl González másodedzője volt a szkopjeiek férficsapatánál, miközben Parrondo a nőket edzette. Később utóbbi González utódja lett a férfiaknál, mi több, az egyiptomi férfiválogatottnál ő lép Davis örökébe.
Most csapatuk néz farkasszemet a Laxness Arenában a döntőben, amely után valamelyikük Talant Dujsebajev után a második lesz, aki a pályán és a pálya mellett is BL-trófeát szerez. (A sors fintoraként egykori mesterük meg a bronzért mérkőzik csapatával előtte…). Emellett egyikük a 9. spanyol edző lesz, aki megnyeri a BL-t, a negyedik a kölni négyes döntős korszakban Xavi Pascual,  Dujsebajev és González követőjeként.

A Veszprém eddigi három fináléját sorrendben a Magdeburg (2002), a Barcelona (2015) és a Kielce (2016) ellen vesztette el. A Vardar győzelme esetén a harmadik klub lehet – a Kiel (2010, 2012) és a Barcelona (2011, 2015) után – amely a négyes döntős érában harmadszor nyeri el a serleget.
Az északmacedón bajnok eddig egyetlenegyszer verte meg a BL-ben a magyar együttest, tavaly szeptemberben a Telekom Arénában 27–25-re, azután váltott edzőt a bakonyik klub, David Davist nevezve ki Ljubomir Vranjes helyére. Az új mesterrel a Veszprém 12-es nyerő sorozatot produkált a kupában, beleértve a kieséses fázis eddigi öt mérkőzését is.
A két gárda elődöntője más képet mutatott. A Veszprém gyakorlatilag végig vezetve győzött, a Vardar 9–16-os félidő után még a 47. percben is 19–25-re állt, onnan indította meg szuper hajráját, amelynek végén 28–27-re megnyerte a mérkőzést a 9-szeres BEK-/BL-győztes Barcelona ellen. „Oroszlánként harcoltunk és vasárnap is oroszlánként fogunk harcolni” – mondta Sztojancse Sztoilov csapatkapitány.
Mindkét elődöntőn akadt kétszámjegyű gólt elérő játékos: Petar Nenadics 12-szer talált a Kielce, Dainis Kristopans 10-szer a Barca kapujába. A 214 centis lett óriás még a sorozat gólkirályi címéért is versenyben van.
A Veszprémnek lesz egy nagy hiányzója: a négyszeres BL-győztes Sterbik Árpád lábsérülést szenvedett az elődöntőben, így nem léphet pályára jubileumi 250. BL-találkozóján, amely a döntőre esett volna.  Az előző BL-fináléját éppen a Vardar tagjaként játszotta le tavalyelőtt, sikerrel, akkor ő lett a négyes döntő legjobb játékosa is. Helyettesítésére a 17 esztendős Palasics Kristófot rendelte ki a szakmai vezetőség Kölnbe.
Nagy Lacin és Ilicsen kívül (ők ketten 3-adszor lehetnek BL-győztesek, a túloldalon Ivan Cupic reménykedik ugyanebben) még Mikler Roland is utolsó meccsét játssza veszprémiként, mielőtt visszatér korábbi klubjába, a Szegedbe.
A szkopjeiek közül a horvát Igor Karacic játssza utolsó találkozóját a Vardarban (ha kisebb sérülése után pályára léphet), ő éppen Veszprémben folytatja a következő idénytől. Két további klasszistársának is megvan már az új klubja: Kristopans a PSG-be tart, míg a kapusklasszis Dejan Miloszavljev már aláírta szerződését a Füchse Berlinnel.
Kérdés, hogy BL-győztesként, vagy – reményeink szerint – ezüstérmesként vonulnak nyári pihenőre, mielőtt megkezdik tevékenységüket új klubjukban.

Kapcsolódó

Az éremért csatázók BL-örökmérlege

BARCA LASSA–VIVE KIELCE

Összesen: 8 mérkőzés,  5 Barca-győzelem, 2 döntetlen, 1 Kielce-siker,  256–231-es gólkülönbség
Első mérkőzés: Kielce–Barcelona 26–33 (2010, BL-csoportkör)
A legnagyobb tétért: Barca Lassa–Kielce 33–28 (2015, BL-elődöntő)
Ebben az idényben: Barca–Kielce 31–27 (14–11 – november 4.) és Kielce–Barca 36–42 (15–18 – november 24.)

VESZPRÉM–VARDAR SZKOPJE

Összesen: 8 mérkőzés, 6 Veszprém-győzelem, 1 döntetlen, 1 Vardar-siker,  223–203-as gólkülönbség
Első mérkőzés: Vardar–Veszprém 24–27 (2001, BL-csoportkör)
A legnagyobb tétért: Vardar–Veszprém 26–29 és Veszprém–Vardar 30–30 (2016, BL-negyeddöntő)
Ebben az idényben: Veszprém–Vardar 25–27 (11–13 – szeptember 29.) és Vardar–Veszprém 27–29 (16–11 – február 16.)

 

FÉRFI KÉZILABDA BL, négyes döntő, Köln. Sport1 14:00 felvezető műsor (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet és Petur András, szakértő: Borsos Attila, Csoknyai István, Juhász István, Matics Vladan és Pásztor István); Sport1 15:00 FC Barca Lassa–Viva PGE Kielce a 3. helyért (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet és Petur András, szakértő: Borsos Attila, Csoknyai István, Juhász István, Matics Vladan és Pásztor István); Sport1 17:30 Telekom Veszprém–RK Vardar döntő (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András és Petur András, szakértő: Borsos Attila, Csoknyai István, Juhász István, Matics Vladan és Pásztor István);  Sport1 20:30 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Ágai Kis András)