Ronaldóval cél a finálé • SportTV

Ronaldóval cél a finálé

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 05. 02:13    
Olvasási idő: 2 perc

Cristiano Ronaldo a Nemzetek Ligája tavaly őszi csoportmeccsei során a torinói „berendezkedéssel” volt elfoglalva, így lemondta időlegesen a szereplést a nemzeti csapatban. A hazai pályán rendezendő négyes döntőre azonban visszatér a csapatba a portugálok örök szereplési és gólrekordere.

CR7 és társai 15 év után ismét hazai nagy tornán készülnek a döntőbe jutásra (Fotó: Getty Images)

CR7 immáron negyedik elődöntőjére készül nagy tornán. 2004-ben még ifjoncként a hazai Eb-n ő szerezte a vezető gólt a hollandok ellen a 2–1-re megnyert találkozón. (A vége „sírós” lett az outsider görögöktől elszenvedett döntőbeli 1–0-s vereséggel). Két évre rá a németországi vb-n ugyancsak végig a pályán volt a franciák elleni 0–1-en. Amelyen későbbi edzője, Zinédine Zidane 11-esével nyertek a kékek Münchenben. A következő négy nagy tornán nem jött össze az elődöntő, a 2016-os Eb-n azonban  Walest sikerült 2–0-ra legyőzni, a vezető gólt itt is Cé szerezte. (Ezt a sztorit viszont előbb düh- majd örömkönnyek szegélyezték: a döntő 25. percében az ötszörös aranylabdás sérülten lesántikált a Stade de France gyepéről, aztán viszont Fernando Santosszal együtt „vezényelte” csapatát a hosszabbításban szerzett góllal elért győzelemre)
Most afféle „keretes történetként” jóval túl a harmincon is megadatik egy hazai torna a számáa, amelyen akár győzelemre is vezényelheti együttesét…

Az első ellenfél Svájc lesz ezen az úton, amely nem is oly régen, a 2018-as vb selejtezősorozatán 9 fordulón át vezetett a portugálok előtt közös csoportjukban, aztán a záró fordulóban Lisszabonban a hazaiak a bázeli 0–2 ellentettjeként 2–0-ra legyőzték a fehér kereszteseket, megnyerték a csoportpt, pótselejtezőre küldve ellenfelüket. Ez persze csak „nemes bosszú” volt a 9 évvel korábbi, Bázelben elszenvedett verségért (0–2, CR7 azon a meccsen pihent), amelytől függetlenül a portugálok csoportelsőként továbbjutottak, a helvétek társrendezői státusban is csoportutolsóként kiestek. (A két együttes örökmérlege egyébként: 22 mérkőzés, 10 svájci győzelem, 5 döntetlen, 7 portugál siker, 33–27-es gólkülönbség a svájciak javára.)
Az NL selejtezőiben a svájciak a vb-bronzérmes belgák kárára lettek elsők, mindkét csapat oda-vissza megverte Izlandot, ám a belgák csak 2–1-re nyertek otthon, míg Vladimir Petkovics együttese 5–2-re „gázolt”Luzernben.
A portugálok viszont veretlenül – 2-2 győzelemmel és döntetlennel – előzték meg csoportjukban az olaszokat és a lengyeleket.
A tavaszi Eb-selejtezőkön Portugália „beragadt” a rajtnál: hazai pályán az ukránokat és a szerbeket sem sikerült legyűrnie, úgyhogy jócskán bele kell húznia a folytatásban. A svájciak sem kezdtek hibátlanul: Tbilisziből ugyan elhozták mindhárom pontot, ám a dánok ellen a 76. perces 3–0-s vezetés után sem tudták győztesen befejezni a meccset, két fontos pontot elszalasztottak.
A két csapat amúgy „szomszéd” a FIFA-világranglistán: a 7. portugálok mindössze 3 ponttal vezetnek (1607–1604) az őket követő svájciak előtt.  A mérkőzést a gyönyörű, 50 ezres Dragao Stadionban, az FC Porto otthonában játsszák, a német Felix Brych vezeti, akinek Kassai Viktor 4. játékvezetőként segédkezik.

Sport1 20:30 Portugália–Svájc Nemzetek Kupája-elődöntő (kommentátor: Fülöp László. műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)