A Raptors már nem csak észak királya • SportTV

A Raptors már nem csak észak királya

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 06. 14. 19:32    
Olvasási idő: 4 perc

Eldőlt, a Toronto Raptors bajnoki címet szerzett, a sportág története során első kanadai csapatként nyerte meg az NBA-t. Hatalmas eredmény ez, még ha egy tényleg nagyon balszerencsés ellenfél ellen is sikerült a diadal, és ezzel könnyen lehet, hogy egy korszakot lezárt a ligában. A Raptors és a Warriors számára is izgalmas nyár következik, és talán nem látjuk már azt a Warriors, amely zsinórban öt bajnoki döntőt vívott.

Az NBA 2019-es bajnokcsapata, a Toronto Raptors. (Fotó: Getty Images)

A TORONTO RAPTORS TELJESEN MEGÉRDEMELTEN LETT AZ ELSŐ KANADAI BAJNOKCSAPAT AZ NBA-BEN

Zsinórban harmadszor is győzni tudott az oaklandi Oracle Arenában a Toronto Raptors, ezzel pedig bebiztosította a bajnoki címet a Golden State Warriors ellen, 4-2-re megnyerte a finálét a kanadai csapat.

Az NBA történetében nem volt még olyan, hogy egy évig egy kanadai alakulat üljön a trónon, úgyhogy már csak ezért is történelmi este volt a tegnapi.

A hatodik meccsen 114-110-re nyertek Kyle Lowry-ék. Páratlanul izgalmas volt a találkozó, amelyen a Golden State Warriors oldaláról ismét volt egy tragikus hőse, Klay Thompson személyében (róla bővebben majd alább írunk).

A meccs összefoglalója:

Az utolsó percek:

A találkozó legjobbja Kyle Lowry volt, aki épp akkorra tartogatta a legjobb játékát, amikor igazán nagy szükség volt rá. 26 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó és 3 labdaszerzés került a neve mellé, és közel 60 százalékkal dobott mezőnyből, és a triplákat is ilyen arányban értékesítette a mindent eldöntő ütközeten.

Az egész hatmeccses széria (és egyébként a komplett rájátszás) egyértelműen legjobb játékosa Kawhi Leonard lett, aki új fiúként vállára vette a csapatot, és egészen a bajnoki címig vezette. 2014-ben a San Antonio Spurs-szel a Miami Heatet, 2019-ben a Toronto Raptors-szal a Golden State Warriorst fosztotta meg a three-peat lehetőségétől. Ő lett a döntő MVP-je, a finálén 28,5 pontot, 9,8 lepattanót, 4,2 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 1,2 blokkot átlagolt meccsenként, elvitathatatlan érdemei voltak a sikerben.

Megérdemelten ünnepeltek a Raptors játékosai Oaklandben:

Egyetlen ember nem járt jól a buliban a Raptors front office legfontosabb embere, az elnök Masai Ujiri. Ő az, aki összehozta ezt a keretet, és bajnokcsapatot csinált úgy, hogy nehéz és egyeseket felháborító döntéseket hozott. A pályára akart menni ünnepelni a csapattal, de nem volt megfelelő akkreditációja, így egy biztonsági nem akarta odaengedni, Ujiri pedig megütötte. Az egy dolog, hogy maga az ünneplés nem volt így felhőtlen neki, most rendőrségi ügy lett a dologból. Pedig

Masai Ujirinek nem ezzel kellene most foglalkoznia, hanem Kawhi Leonarddal. A döntő MVP számára most jön majd el a NAGYBETŰS DÖNTÉS ideje.

Ezek az opciói:

  • Idejöttem, egy év alatt bajnokságot nyertünk, úgyhogy tovább állok, és máshol is megpróbálom ezt.
  • Idejöttem, egy év alatt bajnokságot nyertünk, megszerettem a várost és a csapatot, úgyhogy maradok, és még megpróbálok további bajnoki címeket nyerni a csapattal.

Asoron következő hónapok egyik legfontosabb döntése ez lesz a ligában. Leonard bebizonyította, hogy királycsináló, még jobban akarják majd azok az ellenfelek (Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Brooklyn Nets, New York Knicks…), akik eddig is akarták, és jövőre versenyben akarnak lenni a bajnoki címért.

EGY KORSZAK VÉGET ÉRT A WARRIORSNÁL

Könnyen lehet, hogy nem csak az Oracle Arénától, hanem a Golden State Warriors dinasztiájától is tegnap búcsúztunk el. Azt a balszerencsés sérüléshullámot, amit ez a csapat a rájátszásban és döntőben kapott, azt nem kívánjuk egy sportcsapatnak (és főleg sportolónak) sem.

Pedig ebben a Warriorsban tényleg volt mit utálni. Vicc kategória, amennyi tehetséget és tudást pumpáltak ebbe a keretbe. 5 All-Star játékos volt a kezdőben, és 2018 nyarán azon viccelődtek az emberek, hogy olyanok, mint Thanos kesztyűje, vagy a Space Jam gonoszai.

Aztán elkezdődött a szezon:

  • Cousins ugye csak a második felébe kapcsolódott be achilles-szakadása után. Aztán a rájátszás második meccsén combizom-szakadást szenvedett (de a döntőben vissza tudott térni).
  • Draymond Green szezon közben leeresztett, nem volt jó formában, és súlyfelesleg is volt rajta, de a rájátszásra egy komoly diétával rendbehozta magát, és jól is játszott.
  • Steph Curry ágyéksérülés miatt kihagyta szinte a teljes novembert (69 meccset játszott)
  • Kevin Durant és Klay Thompson viszont húzta a csapat szekerét az alapszakasz elejétől a végéig.

De jött a rájátszás, Cousins sérülését említettük, de végül az ővé lett a legkisebb probléma:

  • A Houston Rockets ellen Kevin Durant szenvedett egy ijesztő sérülést, ami után megnyugtattak mindenkit, hogy csak vádlihúzódás, az achillesszel nincs baj. Mégis kihagyott több, mint 30 napot. Az döntő ötödik meccsén tért vissza, és 12 perc játék után elszakadt az az achilles, amit féltettünk. Legalább 250-300 nap szünet vár majd rá.
  • Klay Thompson parádésan kiegyensúlyozott volt az az egész fináléban, és a hatodik meccsen is villogott, a harmadik negyedben már 30 pontnál járt. Ez nem meglepő, neki a hatodik meccsek a specialitásai. Azonban elszakadt a keresztszalagja, ami meghatározza a nyarát, a következő szezonját és a pályafutását. Ebből nem fog biztosan visszatérni hat hónapnál előbb, de inkább 9-12 hónapot kell majd kihagynia.

De hogy miért gyűjtöttük ezt össze?

DeMarcus Cousins, Kevin Durant és Klay Thompson is csapatot válthat a nyáron, illetve Durant és Thompson biztosan ki fogja hagyni a következő szezon nagy részét (ha nem az egészet). Tehát a 2019-20-as Golden State Warriors egy teljesen új Warriors lesz, hosszú évek után nem lesz Splash Brothers, de Kevin Durant sem lesz ott, ha szükség lenne rá.

Ez nem azt jelenti, hogy 2020-21-ben nem állhat újra össze ez a csapat, mert

  • Thompsonnal köthetnek új szerződést 2019 nyarán.
  • Cousinsszal is köthetnek új szerződést 2019 nyarán.
  • Durant lehívhatja játékosopcióját, és jövőre köthetnek vele új szerződést, vagy épp 2020-ban válthat új csapatot.
  • Durantnak 2019-ben is adhatnak új szerződést hosszútávra.

Mindenesetre ez a nyár meghatározó lesz a csapat életében, és eldőlhet, végleg lezárul egy korszak, vagy csak egy év szünet következik, hogy 2020-tól minden menjen tovább. Nagyon sok feladata lesz a Warriors vezetőségének, hogy megfelelően sáfárkodjanak a szerződésekkel, Steve Kerrnek, hogy helytálljon a 2019-2020-as szezon kihívásaival. Mellettük nyilvánvaló, hogy a Warriors orvosi- és erőnléti csapata megbukott a 2019-es vizsgán, ezen ne szépítsünk. Vagy a pótvizsgán kell brillírozni a bukottaknak, vagy az új elsőéves stábnak kell helyrehozni a dolgokat a következő évben.

VISZONT A MAI NAP MÉG NEM A JÖVŐRŐL SZÓL, EZÉRT ÖSSZEGEZZÜK A TÉNYEKET:

2019-ben a Toronto Raptors lett a bajnok.

2019-ben a Golden State Warriors nyerte a nyugati konferenciát.

2019-ben Kawhi Leonard lett a döntő MVP-je.

2019-ben az alapszakaszt a Milwaukee Bucks nyerte.

Köszönjük az egész szezonon át tartó figyelmet, pár hónap szünet következik a meccsek tekintetében, de tartsatok a Sport TV-vel a következő szezonban is! És persze kövessétek az NBA-vel kapcsolatos híreinket, mert lesz majd jó sok csemege ezen a fronton is!