Westbrook Harden játszópajtása lett • SportTV

Westbrook Harden játszópajtása lett

2019. 07. 12. 09:45    
Olvasási idő: 3 perc

A Houston Rocketsnél is összeállt a bajnoki cím reményében egy sztárduó, hiszen James Hardenhez csatlakozott a csereügylet során megszerzett Russell Westbrook.

Arra abszolút lehetett számítani, hogy az elképesztően erős szabadügynökpiac átírja majd az NBA erősorrendjét, de arra talán nem, hogy a nagy mozgolódás (a teljesség igénye nélkül: Kawhi Leonard a Torontóból az LA Clippersbe, Kevin Durant a Golden State-ből a Brooklynba ment) a szerződéssel bíró játékosok körében is lavinát indít el. Oké, két Los Angeles-i akvizíció (Anthony Davist a Lakers, Paul George-ot a Clippers igazolta le) már jelezte, ezen a téren is nagy attrakciók jönnek, de talán mind közül a legnagyobbat péntekre virradóra ütötték nyélbe. Azok után, hogy Russell Westbrook 11 idényt lehúzott az Oklahoma City Thunderben (amely még Seattle SuperSonics néven draftolta, aztán hat nappal később telephelyet váltott), hűségesküt tett Kevin Durant távozása után (rendben, ebben közrejátszott az is, hogy 2017-ben a liga akkori valaha volt legjobb szerződését írta alá öt évre 205 millió dollárért), de most, hogy George személyében az utolsó sztárt is kirángatták alóla, neki is elege lett az OKC-ből. A Thunder pedig érdemei elismerése mellett engedett a kérésének, és elcserélte a Houston Rocketshez Chris Paulért, két elsőkörös draftpickért, meg két draftcetlicsere-lehetőségért.

A Rocketsnek lett egy bivalyerős duója (Harden, Westbrook), a Thundernak pedig akkora esélye egy döbbenetes újjáépítésre, mint senkinek az NBA-ben. A szakértők így látják a csereügyletet:

George és Westbrook távozásával az OKC az idén biztosan nem fizet luxusadót (tavaly 60 millió dollárt kellett kicsengetnie, elsősorban a Westbrook, George, Steven Adams hármas gigantikus szerződései miatt), ráadásul olyan dealeket sikerült kötnie, hogy 2026-tal bezárólag adott esetben 15 elsőkörös választási lehetősége (!) lesz, és ezen időszakban csak egy olyan év lesz, amikor nem választhat minimum kétszer az első kanyarban a játékosbörzén. Hogy Chris Paul sorsa mi lesz, azt még nem tudni. Még hosszú évekig jár neki nagyon magas fizetés (3 évre 124 millió dollár), az is lehet, hogy tovább cseréli a Thunder, de nem lehetetlen az sem, hogy megtartják rutinos vezérnek. 34 éves, és legalább 10 évig egyértelműen ő volt az NBA legjobb irányítója. Ráadásul a nem nagyon fiatal oklahomaiak is ismerik, hiszen a Katrina hurrikán után két szezont a városban játszott a New Orleans Hornets csapatával.

Ráadásul Westbrook távozásával az is kiderül, mennyire volt ő a gátja az Oklahoma előretörésének és építkezésének. Ugyan a franchise legjobb pontdobójaként (18 859), második gólpasszadójaként (6897), harmadik legjobb lepattanózójaként (5760) és labdalopójaként (1442), valamint a negyedik legtöbb meccset (821) játszó kosarasaként távozik, mégis nehéz volt vele játszani. Ahogyan az ESPN fogalmazott, Durant és George sem miatta távozott, de miatta nem maradt Oklahoma Cityben. Westbrook számára mindig a következő meccs volt a valaha volt legfontosabb, nem tartották jó csapattársnak (ő maga is kollégái több interjúját szakította meg félig-meddig viccesen, hogy ugyan már, mondják el, mennyire rossz csapattárs ő), ugyanakkor a számok mellette szóltak-szólnak. Alapszakasz MPV lett, Oscar Robertson után a második játékos, aki tripla-duplát átlagolt egy idényben az NBA-ben, és amióta megjött a ligába, a Thundernél (538) csak a San Antonio Spurs (613) és a Houston Rockets (541) nyert több mérkőzést.

Mostantól ebből a Houston profitálhat, hogy az érkezése mekkora pluszt jelenthet, azt a fogadóirodák oddsai jelzik: a csere bejelentése után a Houston bajnoki oddsa 10:1-ről 7:1-re csökkent, ennél csak három gárdának, a Los Angeles Lakersnek (7:2), a Los Angeles Clippersnek (4:1) és a Milwaukee Bucksnak (9:2) van nagyobb esélye megnyerni az aranygyűrűt. Harden és Westbrook három idényt játszott korábban közösen a Thunderben, a csapat rendre bejutott velük a playoffba, sőt, egyszer a nagydöntőbe is, de ott a Miami Heattel nem bírt. Érdemes megnézni 2009 és 2012 közötti közös eredménysorukat:

1 NBA-döntő (2012)

1 nyugati döntő (2011)

Nyilván az első az, ami meggyőzőbb lehet, mert Harden és Westbrook is a döntőbe vágyik ismét.

De van egy nagy kérdőjel is a dologban: A két dudás hogyan fér meg egy csárdában?

Mert bár a hírek szerint Harden szeretett volna újra Westbookkal együtt játszani, ez egy nagyon logikus kérdés, hiszen mindketten jobban szeretik a labdát, mint a saját családtagjaikat, és szükség lesz egy kis alkalmazkodásra. Már egyikük sem az a srác, aki a 2012-es pofátlanul fiatal Thunderben volt.

Csak egy kis matematika, ami már világossá teheti a kétkedők érveit. Mindketten híresek arról, hogy úgy feltöltik a statisztikai lapokat (mondjuk főleg Westbrook), mint szomjas gyerek a műanyag flakont.

Tripla-duplák:

2016-17-ben: Westbrook 42, Harden 22

2017-18-ban: Westbrook 25, Harden 4

2018-19-ben: Westbrook 34, Harden 7

Hajlandó lesz Westbrook első szándékból passzoló irányítóvá válni az eredményesség érdekében? Meglátjuk majd, mindenesetre

a szupercsapatok és nagy párosok szezonjában az övéké az egyetlen, ahol két MVP játszik majd egy csapatban.

A Sport TV élőben követi nyomon az NBA 2019–2020-as idényét.