Elöl és hátul oké, na de köztük mi van? - elemezzük a Bayern keretét! • SportTV

Elöl és hátul oké, na de köztük mi van? – elemezzük a Bayern keretét!

2019. 07. 30. 12:28    
Olvasási idő: 6 perc

Niko Kovac továbra is ragaszkodik a kis létszámú kerethez, de azért még legalább egy szélső elférne a Bayern keretében. Ettől még a címvédés a cél mindkét német fronton az új idényben.

Előző posztunkban a Bayern átalakulásának útját jártuk körül, de most térjünk rá az új idénybeli keretre. Az egyszerűség kedvéért egy táblázat formájában posztokra bontottuk a bajorok igencsak sovány keretét.

KapusokBelső VédőkSzélsőhátvédekVédekező középpályásokBox to Box középpályásokTámadó középpályásokSzélsőkKözépcsatárok
NeuerSüleKimmichThiagoTolissoMüllerComanLewandowski
UlreichHernandezAlabaJ.MartínezGoretzka(Goretzka)GnabryArp
FrüchtlPavard(Hernandez)(Kimmich)Sanches(Müller)(Gnabry)
HoffmannBoateng(Pavard)(Thiago)(Davies)(Müller)
(J.Martínez)Davies(Arp)
Mai

A nyáron távozók (Hummels, Ribéry, Robben, James, Rafinha, Friedl végleg a Brémához) és a három érkező (Pavard, Hernandez, Arp) miatt egyelőre a 4 kapussal is csak 22 fős a keret, ami, valljuk be vékonynak tűnik, ezzel még maga Rummenigge is egyetért.

34 meccs utáni Bundesliga-szereplések – forrás kicker

Összehasonlításképpen: az előző idényben 24-25 játékost használt a bajnokságban Kovac (a szintén európai porondon szereplő BVB, Lipcse duó 23-23-at), de ebből Tolisso (sérülés), Shabani, Jeong szinte pályán se voltak, míg Alphonso Davies 6 szereplése 74 percet tett ki. Salihamidzsic és Kovac egyhangúan állítják, a kis keret rendben van, hiszen így az edző ellen klikkesedő-panaszkodó kispadozók hangját sem lehet annyira hallani, főleg úgy, hogy közülük a legtöbben távoztak is. Kovac a duplázással egyértelműen a tavasz győztese, a címvédésre pedig16 rutinos játékosból és 4 fiatalból álló haditervvel készül. Az alábbi összehasonlításból látszik, hogy a top 14-hez Neuer és Sanches csatlakozik, míg a 4 tehetségből Arp, Davies és Lars Lukas Mai helye elég biztos, de ők a harmadosztályba feljutott amatőrcsapatban is szóba jöhetnek. (Früchtl és Mai például el sem utaztak az amerikai túrára, ugyanakkor az első harmadosztályú bajnokin a Würzburggal szemben 3-1-re alulmaradó kezdőcsapat tagjai voltak). A negyedik helyre a 18 éves holland támadó Joshua Zirkzee és a most szerződtetett új-zélandi Sarpreet Singh (ő mindhárom „amerikai” meccsen pályára lépett) pályázik.

A Bayern előző szezonbeli és idei kerete, a legértékesebb 14 játékosra koncentráltan – forrás transfermarkt.de

Kapusok

Neuer és a többiek lehetne a címe ennek a bekezdésnek, hiszen a formán kívüli ősz után a már-már leírt Manuel Neuer elég szépen kivette a részét a Bayern meneteléséből, és végül 11 kapott gól nélküli meccsel zárt. Ezzel Roman Bürkit is megelőzte (csak Yann Sommer és Gulácsi Péter ért el többet), bár a kapusposzt analitikus-statisztikai szempontból egyelőre inkább fehér foltnak tűnik, így ez a mutató nem biztos, hogy olyan sokat mond. Mindenesetre a négy kapusból  háromnak 2021-ig van szerződése, míg a harmadik helyért versenyző, még mindig csak 19 éves Christian Früchtl jövőre ingyen elvihető, és talán sokat mond a jövőjét illetően, hogy tavaly februárban csak 2 évre hosszabbította meg a szerződését. A korosztályos válogatottakat végigvédő, 3 éve az új Neurnek kikiáltott, Früchtl kölcsönadásáról már régóta szó van (az Augsburg érdeklődött egy időben), a 3. ligába jutásért zajló osztályozón már inkább Hoffmann védett. Az amerikai túrára is ő ment el, így az első harmadosztályú meccsen Früchtl védett, de az általában tájékozott SB Nation-féle Bayern-blog szerint végig nagy harc lesz a harmadik számú kapusposztért Hoffmann-nal. A Real Madrid elleni meccsen (úgy látszik, a Real a mumusa) egy Rodrygo elleni buktatásért könnyű síppal befújt piros lapot kapó Sven Ulreich továbbra is magasan túlképzett a cserekapus posztra, de Neuer rutinja és passzjátéka miatt csak egy sérülés esetén juthat szóhoz. Abból kiindulva, hogy Ulreich a tavalyelőtti idény nagy részében nálam a Bundesliga egyik legjobb kapusa volt (Real elleni baki ide vagy oda) és Früchtl vagy Hoffmann személyében korosztályos válogatottak versenyeznek a harmadik helyért, összességében tehát elmondható, hogy a Bayern minimum egy-két évig remekül el van látva. Persze, ez nem jelenti azt, hogy az egykori Schalke-sportigazgató Christian Heidel bakijából szerződését kedvező feltételekkel meg nem hosszabbító – volt egy határidő, amikor sokkal alacsonyabb fizetésért lehetett volna megújítani az akkor még az első csapatban be sem mutatkozó a megállapodását, aztán a tavasz és a Schalke-szezon valamint az U21-es Eb egyik nagy felfedezettje lett – Alexander Nübel nem igazol, mondjuk, jövőre a Bayernhez, „szokás szerint” ingyen. Persze a pénzügyileg nem túl jól álló Schalke most jobb ajánlatot tett a német utánpótlás-válogatott elé, de a hírek szerint a 2023-ban lejáró esetleges új kontraktusból 2021-ben kivásárolható lenne. Mily érdekes, hogy pont ekkor járnak le a Bayern kapusainak szerződései is…

Belső védők

Pavard és Hernandez érkeztével, illetve Hummels, valamint a felnőttcsapatban kevés lehetőséget kapó, már tavaly is a Brémában kölcsönben futballozó Marco Friedl távozásával átalakult ez a poszt is. Mivel a térdműtéte után lábadozó Lucas csak a napokban kezdte a labdás edzéseket, meglepne, ha már az első fordulókban kezdene. Szerencsére a múlt idényben a védelem vezérévé kinövő Niklas Süle mellé az amerikai túrán remekül teljesítő Benjamin Pavard és a felkészülési meccseken bombabiztosan focizó Jerome Boateng is kiváló megoldás, és ha minden kötél szakad, Javi Martínez vagy a második csapattal a harmadosztályban focizó Lars Lukas Mai is bedobható. Bár Kovac az idén a tavalyi 4-2-3-1-hez képest alapból a 4-3-3-at favorizálja, az új polivalens, azaz több poszton is bevethető igazolásokkal végre hátul is lesz lehetősége variálni.

Így Pavard helyettesítheti az akár kedvenc posztján, hatosban is bevethető Kimmichet a jobb oldalon, míg Lucas olykor-olykor Alabának adhat pihenőnapot, de balhátvédben Alphonso Daviest is kipróbálták már élesben és a felkészülési meccseken is. Az ún. progresszív passzok (a Wyscout definíció szerint min. harminc méterrel jut előre a labda, ha a feladó és az átvevő is a saját térfélen tartózkodik, 15 méter, ha csak az utóbbi és 10 ha mindketten az ellenfél térfelén) statisztikáját továbbra is vezető Jerome Boateng mellé érkezik a már-már hummelsi szinten a letámadási vonalakat áttörni képes Pavard, míg Süle is egyre fejlődik a felpasszokban.

progresszív passzok kilencven perces átlaga: forrás Wyscout

Szélsőhátvédek

A legutóbbi szezon egyik jelentős problémája volt, hogy a Bayernél sem a BL-t és a válogatottat is számolva több mint NÉGYEZER percet játszó Kimmichnek, sem Alabának nem volt igazi helyettese. A Kovacra talán okkal nagyon mérges Rafinha (nem lett búcsúmeccse, Goretzka sérülése miatt Ribéry és Robbent cserélték be, őt nem tudták az utolsó találkozón) helyett azonban Pavard, Lucas és Davies is nagyobb dinamikát képvisel.

Az, hogy egy teljesen egészséges Alaba és a zseniális Kimmich világklasszis teljesítményt nyújt ezen a poszton, hihetetlen támadómunka, elképesztő labdabiztonság és Kimmich esetében rendkívül presszingrezisztencia miatt, talán nem újdonság senkinek. Lucas a vébén megmutta, milyen remekül képes támogatni a támadásokat, Pavard-nak pedig egy-két hiányossága (sebesség) miatt Bundesliga-szinten elég jól áll a főleg támadásokat segítő jobbhátvéd posztja, amennyiben Kimmichet nem játszhatják minden egyes percben.

Védekező Középpályások avagy Thiago és a többiek

A Heynckes-féle csapat eszével (Thiago sérülése miatt) Jamesszel mást játszott a Bayern, de Kovac a kolumbiai mellőzésével, majd a nyári „elküldésével” egyértelműen Thiagóra tett. A labda megtartásában, továbbvitelében, elosztásában, helyzetkialakításban és egyéb támadóstatokban a liga 99%-a Thiago mögött van, de

azt kevesebben tudják, hogy csak az eléggé védekező és kontrázó futballt játszó Düsseldorf (Zimmermann) és Schalke (Caligiuri) játékosai közül szereltek néhányan többször sikeresen Thiagónal a legutóbbi idényben – ez úgy, hogy a labdát szinte állandóan birtokolja a Bayern, elképesztő adat!

Sikeres szerelések a Bundesliga előző szezonjában – forrás Whoscored

Ebből, valamint a megerősített védelemből kifolyólag következik, hogy a labdát megtartani és egy-egy bravúros szerelésre vagy netán gólra néha még képes Javi Martínez kevesebb szerepet kaphat – különösen az esetleges 4-2-3-1 mellőzése miatt.

Box to Box – Coco, Renato és Leon

A 4-3-3-ban Thiago egyedüli hatosként való játszatásának egyértelműen a Goretzka, Tolisso, Sanches hármas örülhet. A kiváló taktikai elemző Constantin Eckner említi, hogy a 4-3-3 a két nyolcas fentebb pozícionálásából adódóan a visszatámadások és a kontrák elleni presszing is könnyebb lehet, ezek pedig az előző idényben is Kovac legjobb húzásai közé tartoztak. Ugyanakkor kérdés, hogy a „nagy” meccsekre Kovac meg meri ezt húzni vagy mint a múlt szezonban, egy biztosabb 4-2-3-1-et rak fel. Utóbbiban Goretzka passzainak rizikómentessége miatt elveszítheti a párharcot a szinte az egész idényt kihagyó Tolisso ellen.

A 4-3-3-ban akár egyszerre is játszhatnak, bár az elmúlt idényben is roppant kevés lehetőséget kapó, a frusztrációját többször is kimutató „örökös ICC MVP” Renato Sanches marad, és akár még bele is szólhat a párharcba.

Támadó középpályások és szélsők – Mi lesz Müllerrel?

Ha valóban 4-3-3-at játszik inkább Kovac, a leginkább Lewandowski mögött jól teljesítő, mellesleg Kimmich után a Bundesligában a legtöbb „várható gólpasszt” (eXpected Asssists) szépen csendesen megtermelő Thomas Müller helye bizonytalan. A széleken Coman és Gnabry mögött csak csereként jön szóba, igaz, más alternatíva Daviesen és Arpon kívül nincs. „A melyik szélsőt nem igazolta le a Bayern?” című szappanopera összefoglalását most mellőznénk, a Bayern-drukkerek vérnyomása és általános egészsége érdekében, amin persze egy utolsó utáni Leroy Sané-igazolás igencsak sokat javítana.

Középcsatárok

Robert Lewandowski a sok kritika ellenére összehozott egy 22 gólos, 9 gólpasszos idényt 33-as XG és 9.6-os XA mellett. A 33 várható gól melletti 22 „valós” találat azért érdekes, mert első olyan idénye volt, amelyben alulteljesítette az XG mutatót, így tehát fennáll a lehetőség hogy ez inkább csak balszerencsés szezon volt, most pedig újra 25-30 bajnoki gól körül termel majd a hamarosan újabb 2 évvel hosszabbító lengyel fenomén. A várható és „valós” gólpasszok viszont szintén egy újabb Lewa-fegyverről árulkodnak: előző négy idényében 14 asszisztig és 16.1 XA-ig jutott, vagyis az idén a 33 és 38%-át termelte meg az ötéves átlagnak. Bár többet készít elő és picivel kevesebbet próbálkozik kapura lőni meccsenként (4.3 vs ötös átlag), ez nem megy a minőség rovására, hiszen a 33-as összes XG és a lövésenkénti 0.23-as érték (durván leegyszerűsítve egy lövéséből 23%-ban gól) mind karriercsúcs. Mivel a jövőre elvileg a Bayernhez ingyen igazoló Timo Wernerért nem igazán küzd a Bayern (a Brazzo-féle tárgyalási taktika nagyjából kimerül annyiban, hogy a valós érték 55%-át ajánlja fel, lásd még Marc Roca), így a német csatárfenoménok legjobbika, Jann-Fiete Arp kaphat több lehetőséget. A még mindig csak 19 éves játékos lassan két éve, hogy az első 2000-es születésű gólszerzője lett a Bundesliga történetének, ám az elmúlt idényben a másodosztályban nem tudott állandó játéklehetőséget kiharcolni magának, és már februárban bejelentették érkezését. Hannes Wolf alatt tavasszal annyira formán kívül volt, hogy még a második csapathoz is leküldték a regionális ligába, továbbá a magyar U19-es válogatott elleni háromgólos győzelmet is csak a kispadról követte végig. A bajnokság végefelé is csak egyszer, csereként jutott szóhoz a Paderborn elleni végzetes meccsen, amelyen ő sem tudott segíteni a HSV-nek a feljutásban. A felkészülési meccseken, úgy tűnik, jól teljesített, de ha Müller kiszorul a kezdőből, akkor még kevesebb játéklehetőséghez juthat a szinte minden meccset végigjátszó Lewandowski mögött.