A kazah "fenegyerek" Amerikában • SportTV

A kazah „fenegyerek” Amerikában

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 29. 15:09    
Olvasási idő: 2 perc

A versenytípus marad, de odébb ugrunk egy kontinenssel. Vasárnap még 500-as tornadöntőt közvetítettünk Németországból hétfőn, magyar idő szerint estétől kedd hajnalra virradóra az Államokból, pontosabban az amerikai fővárosból, Washington D.C.-ből mutatjuk az ugyanilyen besorolású torna első körének meccseit. Sok amerikaival és egy extravagáns kazahhal...

Alekszandr Bublik - egy újabb Nick Kyrgios, egyelőre szalonképes formában... (Fotó: Getty Images)

A centerpályán este 8-kor kezdünk egy amerikai párossal, Denis Kudlával (a világranglistán: 98.) és Tommy Paullal (vlr.: 128.), akik még nem találkoztak a touron.
Utánuk jön ugyanott egy teljesen ismeretlen versneyző, a kanadai Brayden Schnur (vlr.: 99.) egy mindenki által ismerttel, Jo-Wilfried Tsongával (vlr. 70.). Utóbbit súlyos sérülések tömege hátráltatta, azért ilyen gyenge a ranglistája. A két teniszező közt tíz év van, annak minden tapasztalata a francia javára szól, a kanadai srác igazi zöldfülű, tavaly óta profi, ezelatt összesen 13 meccset játszott. Igaz, fejlődőépes, a 2018-as 0–5 után idén már 4–4-re áll a győzelem-vereség mutatója.

A Citi Open egyes programját ezután a második pályán, az ún. Grandstanden bonyolítják tovább.Nagyjából hasonló hosszúságú meccsekkel számolva a harmadik duóra érünk át, azt a mérkőzést pedig Alekszandr Bublik (vlr.: 72.) és az amerikai Bradley Klahn (vlr.: 93.) játssza. A kazah fiú igazi öntörvényű egyéniség. Gyakorlatilag minden szerváját azonos erővel üti meg, nem törődve azzal, hogy első vagy második adogatásról van szó. Ezáltal rengeteg ászt és rengeteg kettős hibát is üt, mit sem törődik vele. Két hete Newportban, ahol az elődöntőig jutott, ugyanezt csinálta, amellett még alulról is szervált (!) több meccsen is, zavarba ejtve aktuális ellenfelét. Emellett viszont hatalmasakat adogat és a keze is „finom”, lehelet-ejtésekre és oldalvonalakat porzó klasszis elütésekre is szakmányban képes. Egyszerre remek és roppant idegesítő a játékát nézni, ha tehetjük, meg is mutatjuk „teniszbagoly” nézőinknek.
Elvileg a záró meccs is a Grandstandről megy, azt az ausztrál Matthew Ebden (vlr.: 116.) játssza az amerikai Tim Smyczekkel (vlr.: 281.). Ez az egyetlen olyan mérkőzés, amelynek van „tour-előélete”. Profiként ugyanis kétszer találkoztak már, mindkétszer tavaly és füvön, s-Hertogenboschban az ausztrál, Newportban az amerikai nyert, egyaránt szettveszteség nélkül. (12 éve játszottak egy challenger tornán is Amerikában, azon Ebden győzött – persze két játszmában.)
S mire ez a mérkőzés véget ér, ki is reggeledik már Magyarországon…

ATP 500-as torna, Washington. Sport2 20:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József)