Csak az arany! - így készül a szezonra a Borussia Dortmund • SportTV

Csak az arany! – így készül a szezonra a Borussia Dortmund

2019. 08. 02. 13:58    
Olvasási idő: 5 perc

A Bayern München túljutottunk, most jöjjön a szombati Szuperkupa másik résztvevője, a Dortmund. Okosan vásárolt, az eladások terén még van dolga, de az nem lehet kérdés, hogy csak egy helyezéssel lenne elégedett. Az elsővel...

A rossz emlékű Bosz, Stöger-korszak után, Lucien Favre villámrajtját követően a Borussia Dortmund nemcsak, hogy egész idényben a Bayern München első számú kihívójává lépett elő, hanem, és itt nem  vitatnánk el Niko Kovac és csapata érdemeit, szinte a bajnoki címet „játszotta” el. Julian Brandt, Mats Hummels, Nico Schulz és Thorgan Hazard megvételével pedig világossá vált a Dortmund szándéka, amit a BVB játékosai (az év futballistájának választott Marco Reus, de Thomas Delaney és Axel Witsel is), továbbá vezetősége a nyár folyamán többször is nyíltan felvállalt és kimondott: a bajnoki cím. Persze Michael Zorc, szokásához híven, árnyalta a képet, és a bajnoki címért való küzdelemről beszélt, „ehhez pedig a Bayernen keresztül vezet az út”. Nézzük meg, kivel és hogyan képzeli ezt az utat bejárni a Dortmund!

További távozók lehetnek

A BVB az előző idényben 24 játékost használt a Bundesligában – forrás: Kicker

Mint látható, a BVB az előző évadban is maximum 24 játékost használt a bajnokságban, ebből 15-en játszottak 1181 perc felett. A kicsit furcsa határértéket Paco Alcácer miatt használjuk, neki ennyi idő és 18 gól jutott A jelenlegi 32-33 fős keret nyilvánválóan hatalmas, és bár a Bild fizetési listája erősen tájékoztató jellegű, ezek alapján is érthető, miért távozott például André Schürrle ismét kölcsönbe (SPOILER ALERT: 8 millióért sem volt rá vevő, így majd a Szpartak Moszkva fizeti a bérét) vagy éppen Sebastian Rode az Eintrachtba. Alexander Isak 6.5 millió euróért végleg a Real Sociedadé, Jeremy Toljan 2.5 millióért kölcsönbe a Sassuolóé, de az alig száz bajnoki percet kapó, fél évet Törökországban töltő Kagawa is mehet, mint ahogyan a Favre bizalmat a szezon elején eljátszó, most pedig az új támadók miatt létszámfelettivé váló Maxi Philipp jövöje sem Dortmundban képzelendő el, így őket már a keretelemzésből is kihagyjuk.

Keretelemzés posztonként

Kapusok: Az előző idényben biztosan élete szezonját futó Roman Bürki talán még a legjobb BVB-játékos címre is esélyes volt, így kisebb sérülése ellenére is holtbiztos kezdő. A Bundesliga-rutinja ellenére az előző szezonban inkább bizonytalan Marwin Hitz továbbra is második számú kapus, míg a korosztálya egyik legnagyobb tehetségének tartott Luca Unbehaun sérülése miatt a BVB U23-ból ismét Eric Oelschlägel lehet a harmadik kapusposzt várományosa. Összességében azzal, hogy Bürki a Bundesliga 3-5 legjobb kapusa közé nőtte ki magát, a Dortmund remekül áll ezen a poszton is.

Belső védők:

Fotó: GETTYIMAGES

Mats Hummels érkezésével, bal oldali belső védő poszton és szélsővédőként sem igazán kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Abdou Diallo nem akart maradni, így a BVB egy év szolgálat és 4 millió euró profit ellenében elengedte a PSG-hez. A rendkívül atletikus és megbízható Manuel Akanji vélhetően jobban érzi majd magát Hummels mellett, hiszen szinte tökéletesen kiegészítik egymást: Hummels sebessége és helyezkedése kicsit megkopott, viszont Akanji kompenzálhatja ezeket az esetleges hibákat. A fejjáték nem a svájci erőssége, ebben viszont a Bayernből visszatérő világbajnok továbbra is világklasszis, mint ahogy az építkezésben és a hosszabb passzokban is, ami szintén nem Akanji erőssége. A Hummels igazolással bővebben egy angol nyelvű elemzésemben foglalkozom:

https://bundesligabulletin.substack.com/p/dortmunds-hummels-conundrum

A legutóbbi idény nagy őszi felfedezettjéből tavaszi bűnbakká váló Dan-Axel Zagadou sem örülhet Hummels érkezésének, de úgy néz ki, sem ő, sem a veterán Ömer Toprak nem távozik, pedig még a 15.5 millióért érkező argentin Leonardo Balerdivel is meg kell küzdenie a képzeletbeli harmadik helyért. És persze akár a poszton az előző idényben kényszerből remekül teljesítő Julian Weiglhez is nyúlhat Favre, aki azért borítékolhatóan 2 belső védővel (Hummels és Akanji) és összesen 4 bekkel áll majd fel.

Szélsőhátvédek:

A Schmelzer, Piszczek páros helyére évek óta tervezett vérfrissítés most úgy látszik, megtörtént: az Asraf Hakimi-gyorsvonat mellé a Nico Schulz nevű turbóexpressz is beérkezett a bal oldali vágányra. Bár védekezésben mindkettőnek vannak hiányosságai, Schulz óriásit fejlődőtt Nagelsmann alatt, és mára talán a liga legjobban támadó balhátvédje lett, míg az őszi Hakimi, igaz, főleg balról, elképesztő dolgokat művelt. Piszczeket persze sohasem szabad leírni, és lassan mémmé válik az elnyűhetetlensége. A múlt szezonban Schmelzert többnyire kabalafiguraként és a kapu mögötti  kiabáló poszton szerepeltette, de az öltözőben továbbra is fontos szerepe van a magdeburgi születésű legendának. A Barcelonától ingyen megszerzett, súlyos sérüléséből visszatérő, szupertechnikás, Phillipp Lahmhoz hasonlított Mateu Morey a hírek és a felkészülési szezon alapján nagy fogás lehet. Voltak olyan szakértői vélemények, miszerint Morey akár még kezdő is lehetett volna, ám a St. Gallen ellen elszenvedett vállsérülés után ez inkább kérdéses. Mindenesetre hosszabb távon, illetve Hakimi kölcsönvételének lejártásval még az is lehet, hogy Zorc és a megfigyelői stáb ismét nagyot húzott. Szóhoz juthat még a szintén a távozást fontolgató Raphael Guerreiro és Marius Wolf is, bár utóbbi a felkészülési meccseken inkább előrébb villogott.

Védekező középpályások:

Witsel és Delaney Favre 4-2-3-1-jének alappiillére volt, hozzájuk, valamint a Weigl, Dahoud csereduóhoz az ifiből felhozott, hatalmas tehetségnek tartott Tobias Raschl csatlakozott. Az U21-es Eb-n focizó korábbi Favre-tanítvány, Dahoud továbbra is keresi önmagát és komoly hátrányt szedett össze a minden előkészületi meccsen jól játszó Julian Weigllel szemben, aki talán Witsel párja lehet. Persze, ehhez az is kell, hogy Favre Delaney kihagyásávál kicsit kockáztasson: a vérszemet kapott és sok Bosz-féle Leverkusen-meccset látott BVB-rajongók már egy 4-1-4-1-et vizionálnak. Itt Brandt játszik nyolcast, de ő a Szuperkupát izomsérülés miatt kihagyja.

4-1-4-1 Brandt nyolcasban

4-3-3, Reus és Brandt nyolcasával, de itt Götze is lehet Paco helyett

A 4-3-3-ban Reus kicsit előrébb pozícionálja magát Brandtnál, de ez is roppant támadó felállás. Kérdés, hogy a biztos védekezésre esküsző Favre ezt mikor és kivel lépi meg, hiszen egyelőre a kisebb sérüléssel bajlódó Thorgan Hazard játékára nem számíthat a Bayern ellen.

Nyolcasok – Götzével mi lesz?

Fotó: GETTYIMAGES

Brandtot és a nyolcas poszton is bevethető Dahoudot már említettük, Mario Götzét viszont még nem. A világbajnok Favre alatt gyenge kezdés után (az anyagcserés zavart, plusz a nem éppen könnyű Stöger, Bosz-érát most hagyjuk) talán a legjobb tavaszi teljesítményét nyújtotta a Dortmundban, hol középcsatárként, hol nyolcas-tízesben. Ugyanakkor Götze helye a kezdőben Favre alatt továbbra sem biztos, és Hazard, valamint Brandt érkezése sem javít a pozícióján, hiszen így szinte nincs olyan poszt, amelyen ő lenne az első helyen. Jövőre lejár a szerződése, és a hosszabbítás a júniusban még csak 27. évét betöltő, de már a tizedik Bundesliga idényét kezdő Götzével egyelőre nem egyszerű: a csapathoz közeli források szerint tán csak Reus keres nála többet, így a BVB nem mindenáron tartaná meg. A Bild tízmilliós becsléséhez képest 20%-os fizetéscsökkenésről tud. Persze Götze ilyen igényekkel és ekkora reputációval elég kevés csapathoz igazolhat: a topklubok bizonyára sokallnák a fizetését ha csak kiegészítőembernek jönne, annál többnek meg talán nem tartják, míg egy esetleges amerikai vagy kínai levezető karrier még talán korai. Persze Götzének a Dortmund talán mindennél többet jelent, és ez fordítva is igaz lehet, így nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy jövő nyáron ingyen távozzon.

Szélsők és támadó középpályások:

Sancho érthető okokból érinthetetlen, míg a másik szél Hazard-é, bár az előző évadban kicsit túl sokat játszó Bruun Larsen újfent nagyot megy a felkészülési meccseken. Itt még Mateu Morey vagy éppen Brandt is szóba jöhet. A kényszerjobbhátvéd posztot maga mögött hagyó Marius Wolf lehet Sancho cseréje, bár a St. Gallen ellen Hakimi elég komoly dolgokat művelt a jobbszélen. Reus és Götze is tud elméletben szélen focizni, de mindketten hasznosabbak középen

Csatárok:

Fotó: GETTYIMAGES

A Favre-éra örök visszatérő kérdése, hogy kell-e a Dortmundnak center, amire a svácji trénert minimálisan ismerők egyértelmű NEM-mel válaszolnak. A nem ismerőknek ajánlom Favre-portrémat, amiből többek között kiderül, hogy a 61 éves tréner a mozgékony „szabad, úszó” kilenceseket szép svájci-német kifejezéssel „schwimmende Neun”   (Raffael, Max Kruse, Reus, Alcácer, Plea) kedveli, így például a 33 éves Mario Mandzukic leigazolásának ezért sem lett volna túl sok értelme. A bójacentereknél  Favre már csak a magas beadásokat utálja jobban, szegény Luuk de Jong azóta is húszasával termeli az Eredivisie-ben a gólokat, ezek le is vannak tiltva a Dortmundnál. Alcácer elképesztő 18 gólos idényét 1181 perc alatt szedte össze, ami egyrészt páratlan, másrészt aggasztó, hiszen a 25 éves spanyol állandóan apró sérülésekkel bajlódótt, Götze pedig sokszor remekül helyettesítette. Ez idén sem lesz másképp, de Bruun Larsen direkt futballja vagy Thorgan Hazard sebessége új dimenziókat nyithat a lassabb-kombinatívabb Götze, Alcacer duó valamelyik tagja helyett, és persze Reust is be lehet itt dobni.

Összességében elmondható, hogy bombaerős keretet raktak össze Zorcék, a korai igazolások mellé csatlakozó Hummels megszerzésével a tavaszra visszaeső védelmet is stabilizálták. A távozók közül csak Diallo vesztesége lehet érzékeny, ugyanakkor Schulz és Hummels mögött mindkét posztján csak csere lett volna. Taktikailag nagy kérdés, hogy Favre mennyire képes egy picivel több rizikót felvállalni a mélyen és öt védővel bunkerező csapatok ellen. Az tény, hogy Schulz, Hakimi és Morey robbanékonysága új alapokra helyezheti a felfutásokat, míg Brandt és egy jobban használt Weigl támogatja majd Witselt a középpályán. Nagy kérdés, hogy a két szupersztár, Reus és Sancho közül melyikük képes még egy ilyen idényre, előbbivel kapcsolatban szkeptikus, utóbbival szemben bizakodó vagyok. Hazard és Bruun Larsen személyében a balszélen is jó verseny lehet, de az elöl játszóknak jelentős konkurenciát ígér Götze is. Alcácer talán nem rúg minden lövéséből gólt az első félévben, de remélni lehet, hogy kétezer percig csak-csak eljut, és akkor az a 18 gólos rekord is megdőlhet.  Bár Favre továbbra sem szentel különösebb figyelmet a rögzített szituációknak, az előszezonban fantasztikus, folyékony focival rukkoltak ki játékosai. A Bayern felemásra sikeredett keret- és vezetői reformját elnézve, talán ez lehet a Dortmund legnagyobb sansza a salátástál elhódítására. Igaz, ezt december elején is elég sokan állították….