A hadüzenet megvolt, jöhet a harc! • SportTV

A hadüzenet megvolt, jöhet a harc!

2019. 08. 03. 23:21    
Olvasási idő: 3 perc

Hangsúlyozottan első, lelátói benyomások egy olyan Borussia Dortmund-Bayern München meccsről, amelyen eldőlt az idény első trófeája (2-0-s győzelemmel a BVB-é lett a Szuperkupa), és amely izgalmas bajnokságot vetít előre.

DORTMUNDI SEBESSÉG

A lelátón egy Bundesliga-képviselő ült mellettem, és úgy 20 perc után megjegyezte, túlságosan passzív a Dortmund. Aztán kiderült, sokkal inkább kivárásra játszik, és a Bayern meddő labdabirtoklásában rejlő esetleges hibákból akar indulni. Kétszer nagyon bejött neki. Jadon Sancho előbb előkészített, aztán befejezett, az ő, illetve Reus tempóját nem igazán tartotta egyetlen müncheni sem. Nem tudom, Alaba mennyire volt egészséges az első félidőben látott esését követően, de hogy a második félidőben személyvonatot játszott a dortmundi expresszek mellett, az biztos.

KÖTÉNYEK HEGYEKBEN

A két dortmundi gólnál összesen három kötényt sikerült kiosztani. Az elsőnél Sancho adott egy klasszikust Tolissónak, aztán Alcacer Süle lába között lőtt a kapuba, a másodiknál pedig Sancho Neuer lába között lőtt gólt.

THIAGO ODER NIX

A mondat még Pep Guardiolától származik (és a szerződtetésére vonatkozott), de a Dortmund elleni mérkőzésen új értelmet nyert. Ha neki nem megy, a Bayernnek sem megy, sőt, akkor ötlet sincs a futballjában, és legfeljebb az olyan szólókban bízhat, mint Kimmiché. Az viszont látszik, Thiago továbbra is jól passzol – lőtt is két gólt az átadásaiból indulva a Borussia. És nem szeretném feledni, hogy Weiglék milyen okosan szedték ki a játékból.

ÖMER TOPRAK MEGLEPETÉSE

Szerintem pénteken még ő sem fogadott volna rá, hogy játszik, aztán Hummels megsérült, Favre meg úgy döntött, Zagadou helyett ő lesz Akanji párja. Az első félidőben nálam ő volt a BVB egyik legjobbja (arra meg én nem fogadtam volna soha, hogy ezt egyszer is leírom ebben az életben…), volt olyan blokkolása és szerelése is, ami sokat dobott a Borussián. Aztán amikor a Bayern tempót váltott, igencsak megszaporodtak a gondjai, és kijött rajta sebességbeli problémája.

SÜLE ÍGY KEVÉS

Bevallom, én sohasem voltam elragadtatva Süle játékától, és most közelről nézve csak erősödött bennem az érzés. Hummels a szememben mindenképpen több nála, de még Boateng is, pedig ő aztán előadott egy hajmeresztő mentési kísérletet (oxival rúgott jó nagy luftot, amikor csak „fenékbe kellett volna rúgnia” a labdát) az elején. Sülének nem csak a paramétereivel kellene tekintélyt szereznie, továbbá hátulról az építkezéshez is hozzá kellene járulnia. Sem tőle, sem Boatengtől nem jöttek olyan labdák, amivel teret lehetett volna nyitni. Ha Pavard-t tényleg középen akarja szerepeltetni Kovac, azt nagyon gyorsan ki kellene próbálni.

HAJHÁLÓT VEGYENEK!

Thiago hibáiról már esett szó, azokért góllal bűnhődött a Bayern, de azért pár remek védése mellett Neuernek, valamint a már említett Boatengnek is akadt hajmeresztő megmozdulása. Rendben, mindkettőjüktől szokott lenni egy-egy ilyen egy szezonban – ezt most ellőtték. Hogy Neuer miért gondolja, neki a félpályánál kell söprögetnie, és ütemekkel később indulva is odaér egy labdára Paco Alcacerrel szemben…

HOL VOLTAK AZ ÚJAK?

Hummels, Hazard, Schulz, Brandt, Mateu Morey az egyik, Pavard, Lucas Hernández és Arp a másik oldalon, de közülük csak Schulz kezdett a két csapat nyári szerzeményei közül. A többség sérült vagy éppen abból jön kifelé, ettől még többen csalódottak voltak a szurkolók között, hogy az újak közül csak ennyien (Pavard csereként bejött még) játszottak.

LEWANDOWSKI

Most nem volt, aki labdát adjon neki, ezért előfordult, hogy a saját térfele közepére ment vissza labdát szerezni. Csak aztán amikor beadta, észrevette, ő nincs középen, így nem lehet kinek adni. Nem lennék meglepődve, ha augusztus végéig legalább még egyszer nem követelne erősítést, mert neki nem a Bundesliga aranya és gólkirályi címe a cél. Mindkettőből van már neki elég, BL-győzelemből viszont nulla.

ESÉLY AZ ŐRVÉGVÁLTÁSRA

Nagyon nehezen írom le, de régóta nem látott nagy esély van arra, hogy 2020 tavaszán ne úgy kezdődjön a tabella, hogy 1. Bayern München. Ha a Dortmund tanult az előző szezonból, és nem tesz újabb mestervizsgát abból, miképp kell elveszíteni egy megnyert bajnokságot, nyolc év után ismét révbe érhet. A Bayern már az előző idényben is sokat mulasztott a generációváltásból, és most sem áll jól. Robben, Ribéry és Hummels utóda, valamint egy vezérbika kerestetik. Dortmundban viszont tudatos igazolásokkal úgy tűnik, sikerült valós konkurenciát teremteni. Az pedig egy nagyon finom, óvatos jóslat: játékra és csapatrészekre lebontva ez a Borussia simán lehet olyan, mint az előző évadban BL-döntős Tottenham.