A szárnyak megvannak, de ez elég lesz a lipcsei aranyhoz? • SportTV

A szárnyak megvannak, de ez elég lesz a lipcsei aranyhoz?

2019. 08. 08. 15:59    
Olvasási idő: 5 perc

Az RB Leipzig újra fiatalokkal erősített, na meg egy kiváló vezetőedzővel, Julian Nagelsmann-nal. Hosszú távon cél a folyamatos Bajnokok Ligája-szereplés, na meg a Bundesligában az előrejutás. Második és harmadik már volt a gárda...

Rangnick helyett Nagelsmann és Krösche

Már egy éve bizonyossá vált, hogy a Hoffenheimmel remek idényeket produkáló Julian Nagelsmann a 2019-20-as szezonban az RB Leipzig kispadját veszi át a múlt szezonra (a 2015-16-os másodosztálybeli szenvedések után) a kispadra ismét beugró Ralf Rangnicktól, az immár csak egykori sportigazgatótól. A Hoffenheim után a Lipcsénél is jelentős koncepciót kialakító, a 21. századi német futball megújításában főszerepet vállaló Rangnick roppant fordulatos és küzdelmes idényen van túl. A már a kettővel ezelőtti évadban is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 2018-19-re a Bundesliga legjobb kapusává avanzsáló Gulácsi Péter, élete szezonjával járult hozzá az RBL harmadik helyéhez,  ami kis szerencsével (lásd a Dortmund elleni két elveszített meccs) még akár a második helyhez is elég lehetett volna. Az más kérdés, hogy a Rangnick alatti 4-2-2-2-es, de akár háromvédős foci is szinte kizárólag a remekül funkciónáló presszingre, a gyors átmeneti fázisokból lőtt gólokra, továbbá Yussuf Poulsen, valamint Timo Werner kontrák után elért góljai koncentrálódott, és talán picit kiismerhetővé is vált. A nem éppen az összeférhetőségéről híres Rangnick úgymond felfelé bukott, és a sportigazgató-tréner poszt után a Red Bull-konzorcium nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért felelős vezetője lett. Így a nyáron azért a német válogatottal és angol klubokkal is kacérkodó Rangnick új állásában főképp az RB brazil, amerikai csapataival törődik, és egyéb (értsd, a Lipcsén kívül bármilyen) megfigyelői-tanácsadói teendőket foglal magában. A seefeldi edzőtáborban is civilben jelent meg (a Bild már el is kezdte a Nagelsmann és közte lévő viszály szítását), és ahogyan a Lipcse ügyvezető igazgatója, Oliver Mintzlaff elmondta, továbbra is számítanak a tanácsaira, de a klub tényleges döntéseiben Julian Nagelsmann és a korábbi paderborni legenda, Markus Krösche szava számít.

Kröschét egyébként a volt leverkuseni tréner, a napokban Pekingben furcsa körülmények között kirúgott Roger Schmidt (szintén az RB-iskola tagja, még Salzburgból) köti az RB-modellhez . A 38 éves Krösche ugyanis a Schmidt-féle Paderborn csapatkapitánya volt, majd 13 év és 365 meccs után Schmdit asszisztense lett az SCP 07-nél. A 2014-15-ös idényben rövid ideig a Paderborn tartalékcsapatát is irányította, itt a kapusa egy bizonyos Alexander Nübel volt, így a Schalke újdonsült csapatkapitányának esetleges lipcsei szerződtetése (Gulácsi jövőjével kapcsolatosan majd lentebb foglalkozunk) is érthetőbbé válik. Maga Rangnick húszperces beszélgetés után egyértelműen kiállt a döntés mellett:

„Már akkor tudtam, mindent meg kell tennünk, hogy megszerezzük őt”

Miután Leverkusenbe is követte Schmidt mestert, ahol egy eltiltás után 3 éve a Mainz elleni meccsen egyszer még a Werkselfet is irányította. Az igazi csodát viszont a Paderbornhoz visszatérve vitte végig, amikor is 2017 márciusában Wilfred Finke klubelnök sportigazgatóvá nevezte ki. A nemrég még bundesligás csapat (hol van már szegény André Breitenreiter!) már két kiesés után egy harmadikkal nézett szembe, és útban volt a NEGYEDOSZTÁLY felé. A harmadosztályban végül is csak az 1860 München bonyodalmai – a másodosztálybeli kiesés után a tulajdonos Hasan Ismaik ugyanis nem volt hajlandó a tízmilliós harmadosztályra jogosító licencet kiváltani, így az „oroszlánok” a bajor regionális ligába csúsztak vissza – miatt a Paderborn bennragadt. A kiesőjelölt Paderborn Steffen Baumgart vezetőedző leigazolásával az utolsó 5 meccsén veretlen maradt, sőt még a vesztfáliai kupát is elhódította, ám elsőre így is kiesett a harmadosztályból. Az 1860 München szívességét kihasználva a harmadosztály következő szezonjában 83 ponttal és KILENCVEN rúgott góllal a 85 pontos Magdeburg mögött jutott fel a Bundesliga 2-be. Ott szinte semmi esélyt sem adtak az átigazolási büdzsével nem rendelkező kiscsapatnak, ám Baumgart és Krösche 4-2-4-es magas presszinges futballjával még a nem éppen szokványos német másodosztályban is őrült meccseket játszott: a német futball ínyenceinek a Köln és a Heidenheim elleni 5-3-as és 5-1-es győzelmet, vagy a Kiel elleni 4-4-et ajánlom, a Darmstadtnak és a Fürthnek rúgott 6-6 gólt nem is említve. Az persze különösen pikáns, hogy a gyerekkora óta HSV-drukker Baumgart csapata 4-1-re mosta le a HSV-t a 33. fordulóban, eltiporva ezzel a hamburgiak, ugyanakkor valóra váltva a saját feljutási reményeiket. Így tehát Krösche két év alatt egy kis szerencsével a negyedosztályból a Bundesligába vitte fel a Paderbornt, és a Lipcse nem sajnált fél és egymillió euró közötti lelépési díjat fizetni érte.

A lipcsei keret – Bruma távozik, fiatal dinamikus játékosok jönnek

A kerettervezésért felelős Krösche, Nagelsmann páros célja, hogy az RB-futball alapelveit (agresszív letámadás a labda ellen, kontrapresszing és gyors átmenetek, valamint szervezett ellentámadások) jobban megtervezett, labdatartásra építő pozíciós játékkal ötvözze. Ennek megfelelően az átigazolásoknál elsősorban olyan fiatal, dinamikus és labdabiztos játékosokat igazoltak, akik a stílust képesek a pályán megvalósítani. A nyár elején valahogy így nézett ki Nagelsmannék ideális tizenegye (amennyiben Werner marad, a jelek szerint így lesz).

egy lehetséges RBL kezdő

egy lehetséges RBL kezdő

A talán legnagyobb osztrák tehetségnek tartott Hannes Wolf 12 milliós igazolása már a múlt idényben borítékolható volt, hiszen az RB Salzburgról van szó, ám az U21-es Eb-n elszenvedett horrorsérülése miatt ő hónapokig harcképtelen. Talán Kröschéék is érzékelték, komoly gond, ha a jobbhátvéd Klostermann 5 gólja megegyezik a két fő támadó (Forsberg és Sabitzer) produkciójával. Irány tehát az átigazolási piac! A Nagelsmann-féle támadójátékba a felkészülési meccseken támadó nyolcast játszó Christopher Nkunku (13 millióért  a PSG-től) és a 2017-18-as idény tavaszán már egy félszezont Lipcsében eltöltő Ademola Lookman (Evertonból 18 millióért) sokat segíthet.

A „magyarspecialista” Ethan Ampadu” (a walesi válogatottban és a Chelsea-ben is szinte csak a magyar válogatott, illetve a Fehérvár ellen játszott) még mindig csak 18 éves, és 650ezer euró ellenében kölcsönben akár a védelem közepén, illetve védekező középpályásként segíthet a rotációban. A nyolcmillióért megvett balhátvéd, Luan Candido leigazolása annak a beismerése, hogy a Marcelo Saracchiért tavaly kiadott 12 millió nem volt túl jó döntés. Az már nem újdonság, hogy az érkezők mindegyike 21 év alatti.

A Kröschét jól ismerő, rutinos, volt hannoveri kapus Philipp Tschauner 350 000-ért amolyan vésztartalék, ha a folyamatosan a távozást fontolgató Yvon Mvogo (Stefan Koubek leigazolása előtt az Augsburg csak kölcsönben vitte volna, a Lipcse pedig az ötmilliós árát szerette volna visszakapni) vagy ne adj isten Gulácsi Péter (Benfica, a 12 milliót ajánló Sevilla) eligazol. A csütörtöki nap híre, hogy Mvogót végül a Frankfurthoz sem engedték el, kifejezetten Julian Nagelsmann kérésére, amivel nem biztos, hogy az angliai álmát továbbra is tartó Gulácsi lipcsei jövöjét segítik elő….

A távozok oldalán két kapus (Müller és Krahl) valamint Bruma (a PSV vitte el 12 millióért) található. Az Arsenal Upamecanóért kínált 60 milliója egyelőre komolytalan, a Spiegel által megszerzett Football Leaks infó szerint az idén nyáron százról kilencvenre, jövőre nyolcvanmillióra csökken a kivásárlási ára. A bennfentesek szerint, a sérülések miatt, talán 75-76 milliós ajánlaton már a lipcsei vezérkar is elgondolkozott volna, ám közben az Arsenal David Luizt vette meg nyolcmillióért. Jean Kevin Augustin iránt két angol (Crystal Palace, Aston Villa) és két francia csapat (Monaco, Nizza) érdeklődik.

RBL XI

RBL XI

A keret így szinte minden poszton tele van minőséget képviselő játékosokkal: az ábrán nem említett opciók közül belső védőben Halstenberg és Klostermann is játszhat, míg hatosban Ilsanker vagy Ampadu szerepelhet, egy esetleges 3-4-1-2-ben pedig Cunha a két csatár mögött focizhat. Elviekben tehát remekül áll a Lipcse, gyakorlatban kevésbé…

Mindenki megsérült a rajtra?

Nagelsmann jelenlegi legnagyobb gondját az apró sérülések jelentik: a már korábban kidőlt Hannes Wolf mellé csatlakozott Tyler Adams, aki húzódása miatt a bajnoki rajtot is kihagyhatja. Az Osnabrück elleni kupameccsre – vasárnap 15:15 Sport 1 –  készülődve egyre rosszabb hírek jönnek: a fentieken kívül Kevin Kampl és Dayot Upamecano is külön edzett, Emil Forsbergnek fáj a lába, Ampadu izomproblémák miatt maródi. Mellettük Matheus Cunha is hiányzott, míg Marcel Halstenberg és az ismét csapatkapitánynak válaszott Willi Orban izomproblémákkal küszködik.

Így elképzelhető, hogy a már három felkészülési meccsen is játszó, a 18. életévét épphogy betöltő Tom Krauss kezdőként kap lehetőséget, bár a kicker a Gulácsi – Mukiele, Konaté, Orban – Demme – Klostermann, Sabitzer, Kampl, Halstenberg – Werner, Poulsen kezdőt jósolja.