Előre az aranyért! • SportTV

Előre az aranyért!

2019. 08. 11. 09:34    
Olvasási idő: 2 perc

Az U17-es magyar női kézilabda-válogatott vasárnap Celjében az aranyéremért játszik Svédországgal az Európa-bajnokságon.

Magyarország olyan tettet hajthat végre női kézilabdában, amire korábban csak egyszer volt példa, méghozzá Dánia jóvoltából: az északi ország legjobbjai 2015-ben az U17-es és az U19-es korosztályban is Európa-bajnokok lettek, most ezt ismételhetik meg a mieink.

Az U19-es Eb-arany ugyebár már megvan, az U17-eshez pedig mindössze egy siker hiányzik, azt Svédország ellen kell begyűjteni a vasárnapi döntőben.

A svédeket egyszer már legyőzte a csapat, a középdöntőben 26-22 lett a vége, de hogy már akkor is tudta mindenki, mekkora erő rejlik a skandinávokban, arról ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző nyilatkozata tanúskodik: „Örülök, mert végre olyan ellenféllel játszottunk, amely ellen a maximumra volt szükség, nem lepődnék meg nagyon, ha még találkoznánk velük az Eb-n”. Nos, a szakember számára meglepetés nincs, másodszor is összejön a csata, csak már jóval nagyobb tétért.

A magyar együttes a mezőnyben egyedüliként hibátlan, minden meccsén lőtt legalább 25 gólt, és a románok elleni „lövészünnepséget” (39-32) leszámítva egyszer sem kapott 27 gólnál többet, sőt, négy fellépésen is legfeljebb csak 23-at. Góllövésben főképp a balátlövő Koronczai Petra és az irányító Kajdon Blanka viszi a prímet, előbbi négyszer (egy alkalommal Farkas Johannával holtversenyben), utóbbi kétszer volt a csapat legeredményesebb játékosa a fináléig vezető úton.

Egy találkozón a legtöbb gólt, 10-et Kajdon hozta össze, ugyanakkor a svédek elleni első találkozón Koronczai szórta meg magát a legjobban hét góllal.

Ifj. Kiss Szilárd a döntő felvezetéseképp így nyilatkozott az utanpotlassport.hu portálnak: „Ez a csapat megdolgozott azért, hogy a fináléba jusson, megérdemelten játszhat az aranyéremért. Az elejétől azt mondtuk, hogy be akarunk jutni a döntőbe, és meg akarjuk nyerni. Másképpen nem is lehet, főleg annak a csapatnak, amely kétszer vissza tud jutni ilyen mélységből. Hatalmas tartást mutattak a lányok”.

De még mielőtt azt hinnénk, díszlépésben lesz meg az arany, vegyük figyelembe Patrik Svarvénnak, a svédek szakvezetőjének a szavait: „Vasárnap vissza akarunk vágni Magyarországnak a középdöntőben elszenvedett vereségért. Ezért is akarunk mindennél jobban nyerni.”

A Sport2-n vasárnap 14:30-tól élőben közvetítjük a Magyarország-Svédország döntőt a női U17-es Európa-bajnokságról.