Gregg Popovich: Kaepernick küzdelme hazafias tett • SportTV

Gregg Popovich: Kaepernick küzdelme hazafias tett

2019. 08. 14. 18:14    
Olvasási idő: 2 perc

Popovich az Amerikai Egyesült Államok kosárlabdacsapatával készül a kínai vb-re. Az edzőtábor alatt sokszor van lehetőség beszélni a Team USA szövetségi kapitányával, aki „civilben” a San Antonio Spurs mestere. Legutóbb arról is kérdezték, mit tart hazafiasnak, és Colin Kaepernick legendás himnusz alatti térdelése is szóba került.

A térdelés. (Fotó: Getty Images)

Az egész NBA egyik legkarizmatikusabb, legbölcsebb és legokosabb embere Gregg Popovich, Steve Kerr (aki most segédedzője a válogatottnál, de amúgy a Golden State Warriors edzője, és egykor Popovich játékosa volt) odáig ment egy interjúban egyszer, hogy  örülne, ha ő (mármint Popovich) lenne az Egyesült Államok elnöke. Tegyük hozzá, sem Kerr, sem Popovich nem mondható épp Donald Trump hívének. Popovich például már nevezte gyávának és lelketlennek az elnököt…

A válogatott programjában szereplő edzések és meccsek közötti sajtóeseményeken a kapitányt kérdezték többek között a hazafiságról, és szóba került Colin Kaepernick ügye, aki pár éve azzal tiltakozott a feketék elleni rendőri túlkapások ellen, hogy térdelt az amerikai himnusz alatt, és később több követője is akadt NFL-szerte, de azon túl is.

2016-ban az irányító kikerült a ligából, állítása szerint azért, mert az NFL-tulajok összefogtak ellene, ezért pert is indított.  A Nike pedig 2018-ban egy megosztó kampánya arcának választotta:

Bár Donald Trump a mai napig azt mondja, hogy Kaepernick nem tiszteli eléggé a nemzetet és Amerikát a térdelés miatt, Gregg Popovich egészen más véleményen van: Szerinte az a küzdelem, amit Kaepernick folytatott a társadalmi egyenlőségért, az épphogy hazafias dolog volt, azzal ugyanis, amit csinált, rávilágított egy megoldandó problémára.

„A hazafiasság mindenki számára mást jelent. Van, aki valóban elkötelezett, és van, aki csak megjátssza. Szerintem nem helyénvaló kérkedni a patriotizmussal, mert ez nem egy olyan dolog, amiben versenyezni kell. Ha valaki látványosan zászlót ölelget, nem jelenti azt, hogy hazafi; a hazafi az, aki tiszteli az országát, és megérti, hogy a mi országunkban az a legszebb, hogy olyan dolgokat is képesek lehetünk helyre hozni, amiket eddig sokaknak nem sikerült” – nyilatkozta a mester. „Például amit Kaepernick tett, az nagyon hazafias volt. Ő törődik annyira az országával, hogy javítson olyan nyilvánvaló dolgokon, amelyekről mindenki tud, de senki nem tesz ellenük semmit.”

Kapernick egyébként a múlt héten posztolt egy videót, amiből az derül ki, dolgozik a visszatérésen.

Donald Trumpot is kérdezték róla, hogy örülne-e, ha újra az NFL-ben látná a játékost, és az elnök azt mondta, abban az esetben igen, ha elég jó, és reméli, hogy senki sem ad neki szerződést csak azért, hogy jó legyen a csapata PR-e.