Folytatódik-e a Wembleyben a koszovói csoda? • SportTV

Folytatódik-e a Wembleyben a koszovói csoda?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 10. 09:36    
Olvasási idő: 2 perc

Szerény hét mérkőzéssel fejeződik be a szeptemberi Eb-selejtező-szakasz, mind a hetet esti időpontban rendezik. Mi kettőt élőben, egyet csúsztatva közvetítünk. A fellépők listája igen rangos: pályára lép a világ- és a címvédő Európa-bajnok, valamint a vb- és NL-elődöntős Anglia. Mi e három topválogatott mérkőzését tűztük a műsorunkra.

Harry Kane jubileumi, 25. gólja a három oroszlános mezben, a bolgárok elleni találkozón. Ha a Spurs gólgyárosa hasonló tempóban folytatja, még 30. életévében behozza Bobby Charltont, de talán még Wayne Rooneyt is az örök angol góllista élén (Fotó: Getty Image)

ANGLIA–KOSZOVÓ  (A-csoport)

Koszovó az elmúlt másfél esztendő egyik kis európai futballcsodája. Az időben legkésőbb befogadott, 51. UEFA-tagszövetség válogatottja az oroszországi vb selejtezősorozatában még csoportutolsóként végzett, tíz mérkőzésen egyetlenegy pontot szerezve. Aztán – jó néhány nyugat-európai országban profiskodó játékost integrálva – igazi nagy menetelésbe kezdett. A Nemzetek Ligájában Azerbajdzsán, Feröer s Málta csoportellenfeleként veretlenül (4 győzelem, 2 döntetlen) lett első, a következő kiírásra már a C-ligába jutva. S aztán nemcsak a felkészülési meccseken, hanem az induló Eb-selejtezőkön is tovább őrizte veretlenségét, a sorozat kedd estig 15 mérkőzést számlál (10 győzelem, 5 döntetlen).
Most azonban más nagyságrendet képviselő ellenféllel szemben kell helytállni, ráadásul idegenben, a világ egyik leghíresebb stadionjában. Az angol együttes Gareth Southgate irányításával kétségkívül a földkerekség öt-hat legjobb válogatottjának egyike lett, a selejtezőket is igen meggyőző formában kezdte. Három győzelme során 15 gólt szerzett, mindössze egyet kapott, Még azt is megengedhette magának, hogy „ellezserkedjen” egy félidőt Bulgária ellen.
Kíváncsian várjuk, vajon a balkániak összecsuklanak a Wembleyben vagy megnehezítik a „Kane and Co.” dolgát. Egyik változat sem tartozik a lehetetlenség világába…

LITVÁNIA–PORTUGÁLIA (B-csoport)

Előttem az utódom… Cristiano Ronaldo és az ifjú tehetségek egyik legkiválóbbjának kikiáltott Joao Félix együtt a vilniusi edzőközpontban (Fotó: Getty Images)

A címvédő döcögősen kezdte a sorozatot, két hazai döntetlennel. Szombaton Belgrádban aztán csattanós választ adott a már-már károgókni kezdőknek. Cristiano Ronaldóék kedden este a még nyeretlen, egy remi mellett három vereséggel álló litvánokhoz látogatnak Vilniusba.
Az esélyek egyértelműek, a múlt is emellett érvel. A két válogatott eddigi két mérkőzését (mindkettő barátságos találkozó volt) egyaránt a portugálok nyerték meg, 9–2-es összgólkülönbséggel. Ha Belgrádban egy négyest tudtak rúgni egy nagyságrenddel erősebb ellenfélnek, könnyen elképzelhető, hogy a Sport2-n újabb gólfesztiválnak lehetnek tanúi, akik ezt a találkozót választják.

Ugyancsak a Sport2-n mutatjuk felvételről a világbajnok franciákat is, akik nem vitték vidékre a törpe szomszéd Andorra elleni találkozót, amelynek e szerint két „mennyiségi” kérdése is van. Hány gólt rúgnak Griezmannék és hány embert csábít ki a közönségvonzónak aligha nevezhető völgység válogatottja a Stade de France-ba.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 16. NAPJÁNAK PROGRAMJA

20:45   Anglia–Koszovó (A-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Montenegró–Csehország (A-csoport)
20:45   Litvánia–Portugália (B-csoport, Sport2 20:30)
20:45   Luxemburg–Szerbia (B-csoport)
20:45   Albánia–Izland (H-csoport)
20:45   Franciaország–Andorra (H-csoport, Sport2 23:00, felv.)
20:45   Moldova–Törökország (H-csoport)

EB-SELEJTEZŐK, 16. játéknap. Sport1 20:30 Anglia–Koszovó (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport2 20:30 Litvánia–Portugália (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport1 23:00 Franciaország–Andorra (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)