A kilences kilencese – a Lewandowski-parádé

2019. 09. 22. 08:07    
Olvasási idő: 2 perc

Robert Lewandowski egyelőre fáradhatatlan: a Bayern München csatára az 1. FC Köln ellen is duplázott. Megnéztük, a számok nyelvén, illetve a csapat játéka alapján ez mit jelent a Bundesligában.

KILENCGÓLOS RAJT

Lewandowski 5 forduló után 9 gólnál tart, ami Peter Meyer 52 évvel ezelőtti Bundesliga-rekordjának beállítása. Sőt, akár egyedüli csúcstartó is lehetett volna, ha 2-0-t követően nem engedi át a tizenegyes végrehajtását Philippe Coutinhónak. Geerd Müllernek, a Nemzet Bombázójának öt kör után hét gól volt a rekordja, igaz, ő inkább az idény későbbi szakaszában szokott belelendülni, ott volt, hogy egymást követő 16 bajnokin is betalált. Meyer egyébként szomorúan végezte a rekordidényét, bár 15 forduló után már 19 gólnál járt, utána három meccsen gólképtelen maradt, aztán pedig eltörte a lábát, és a későbbiekben már nem tudott lábra kapni a Bundesligában.

ÖTMECCSES GÓLSOROZAT

Az első öt forduló mindegyikében a Bundesliga történetében mindössze hét játékos tudott betalálni (a vasárnap pályára lépő, dortmundi Paco Alcacernek még van erre esélye), legutóbb (2015-2016) Pierre-Emerick Aubameyang, a Bayernből pedig Carsten Jancker kezdett ezt megelőzően ilyen jó szezont, még 2000 őszén, amikor öt forduló alatt hatot szórt.

40 GÓLOS SZEZON?

Gerd Müller az 1971-72-es idényben máig fennálló csúcsot elérve, 40 gólig jutott a német élvonalban. Most megint felvetődött, vajon a lengyel képes lesz megdönteni ezt? A jelenlegi tempójában az utópisztikusan hangzó 60 gólt is meghaladhatja, ő azonban igyekszik a földön maradni. „Örülök a góloknak, de még csak öt bajnokin vagyunk túl. Megpróbálom így folytatni, aztán majd meglátjuk” – mondta Lewandowski.

GÓLKIRÁLYI CSÚCS

A lengyel eddig négyszer (2014, 2016, 2018, 2019) volt a Bundesliga-gólkirálya, egyéni csúcsát a 2015-2016-os idényben érte el, amikor 30 gólig jutott. (Nála több góllal csak Lothar Emmerich, Gerd Müller, Dieter Müller és Pierre-Emerick Aubameyang tudott trónra lépni.) Lewandowskinál többször, hétszer csak Gerd Müller tudta megnyerni a mesterlövészek versenyét.

LENGYEL REKORD

Lewandowski a Köln ellen játszotta a 250. tétmeccsét a Bayernben, egyszersmind, a dortmundi múltját is beszámítva, a szombati volt a 295. bajnokija a Bundesligában. Nála többször lengyel játékos nem lépett pályára az élvonalban, ennyiszer is csak a szintén még aktív Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund).

ÚJ ÁLOMDUÓ A BUNDESLIGÁBAN

A Köln ellen látszott, mennyire megérti egymást Lewandowski és Coutinho. A lengyel még a tizenegyesről is lemondott, csak hogy a brazil megszerezhesse az általa kiharcolt büntetőből az első gólját új csapatában. Igaz, másodjára, mert az első – egyébként szintén sikeres – próbálkozását meg kellett ismételnie, mert túl sokan szaladtak be a tizenhatoson belülre. „Nem sokat gondolkoztam rajta. Meg akartam szerezni az első gólomat. A második tizenegyes jobb volt – mondta Coutinho, akinek Ivan Perisic magyarázta el, mi is történt valójában, és miért kell ismételnie. – Nagyszerű gesztus volt. Remek játékos és remek ember.” Az új kettős kapcsolatáról a sérült David Alaba nyilatkozott: „Nagyon jól megértik egymást, kiválóan egészítik ki egymást a pályán, ami mindannyiunknak jót tesz.” Lewandowski pedig így fogalmazott: „A csapatnak fontos, hogy mindenki jól érezze magát. Boldog vagyok, hogy betalált. Most már tényleg a Bayern Münchenhez tartozik.”

A Sport1-en hétfőn 19:30-kor kezdődő Germániában részletesen is foglalkozunk a Bayern München-1. FC Köln bajnokival.

Cookie beállítások