LeBron királysága után Giannis világa következik • SportTV

LeBron királysága után Giannis világa következik

2019. 09. 29. 13:40    
Olvasási idő: 3 perc

A Sports Illustrated és az ESPN szakértői összeállították százas listájukat azzal kapcsolatban, hogy szerintük kiknek lesz a legjobb 2019-20-as szezonja. Összességében tehát arról, hogy kik a liga legjobb játékosai. Olyan nagy meglepetés nincs, de 2011 óta először gondolják úgy a szakértők, hogy már nem LeBron James az NBA legjobbja. Giannis Antetokounmpo az első, és LeBron James a 35-höz közeledve is harmadik..

Tudjuk, ez a két 2018-as. Egy éve ilyenkor még LeBron állt az élen. (Fotók: Getty Images)

Két kidolgozott százas listát elég nehéz ezért előbb inkább leírjuk, hogy ki van az első tízben az ESPN-nél, és ki van ott a Sports Illustratednél.

ESPN:

10. Paul George, Los Angeles Clippers

9. Damian Lillard, Portland Trail Blazers

8. Joel Embiid, Philadelphia 76ers

7. Nikola Jokics, Denver Nuggets

6. Stephen Curry, Golden State Warriors

5. Anthony Davis, Los Angeles Lakers

4. James Harden, Houston Rockets

3. LeBron James, Los Angeles Lakers

2. Kawhi Leonard, Los Angeles Clippers

1. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

Sport Illustrated:

10. Damian Lillard, Portland Trail Blazers

9. Paul George, Los Angeles Clippers

8. Nikola Jokics, Denver Nuggets

7. Joel Embiid, Philadelphia 76ers

6. Anthony Davis, Los Angeles Lakers

5. James Harden, Houston Rockets

4. Stephen Curry, Golden State Warriors

3. LeBron James, Los Angeles Lakers

2. Kawhi Leonard, Los Angeles Clippers

1. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks

Valójában lényegi különbség nincs a kettő között. Az első három hely ugyanaz mindkét esetben, és véleményem szerint az, hogy a negyediktől a tízedik helyen ki található, az alapvetően teljesen mindegy volna, DE, és ez egy hatalmas DE a Top 10-ben két Clippers és két Lakers játékos is szerepel. Ez azt jelenti, hogy a szakértők szerint úgy működik majd a James-Davis és a Leonard-George (Érdekesség: mind a négy vezetéknév keresztnév is, és párba állítva olyan nevek jönnek ki, mintha jazz-énekesekről beszélnénk, pedig James Davis humorista, Davis James focikapus, Leonard George pszichológus George Leonard pedig író), mint egy álom. Egyik játékos sem vesz majd el a másik erejéből, és azt is belekalkulálva, hogy Paul Gorge-nak mindkét vállát műtötték a nyáron. Bátor dolog ezt előre kijelenteni, de legyen így, mert ez csak jót tehet az NBA-nek. A negyedik-hatodik hely három tagja és a hetedik-tízedik hely négy tagja is megegyezik (csak a sorrend más).

Russell Westbrook (mindkét listán 12.) kimaradása a Top10-ből a legfeltűnőbb. Hiába hozza a tripla-dupla szezonokat sorra, nincs meggyőzve róla a szakértői csapat, hogy James Hardennel Houstonban majd úgy passzolnak, mint a Clippers és a Lakers szuperpárosa. Nem, nem azt állítjuk, hogy a 12. hely nem jó, csak azt, hogy a képességei alapján előrébb lenne a helye. Kevin Durant sincs a listán, de ez érthető, mert valószínű kihagyja a komplett következő szezont, vagy ha visszatér, akkor sem játszhat 20 meccsnél többet.

Érdekesség, hogy Kawhi Leonard emberfeletti menetelése a rájátszásban és a döntőben nem győzte meg annyira a szakértőket, hogy Giannis elé tegyék, de annyira igen, hogy a tavalyi 12. és 8. hely után a másodikra repítse.

A regnáló MVP, Antetokounmpo első helye abszolút nem meglepő (tavaly az ESPN negyediknek, az SI hatodiknak sorolta), szörnyeteg szezonja volt az előző, és még mindig nagyon fiatal, akiben benne van az is, hogy akár még tovább javul.

Ez brutálisan hangzik, de tény, ahogyan az is, hogy nincs kérdőjel semmilyen szempontból Giannis neve mellett: támadásban és védekezésben is elsőrangú, ő az MVP, mind az öt poszton tud játszani, fiatal, egészséges, és még az előző alapszakaszt megnyerő csapat sem alakult át teljesen körülötte. Ha pedig hármast is megtanul még jobban dobni…

Giannis, Leonard és LeBron James kiszorítják a Top3-ból James Hardent, aki 36,1 pontot szerzett meccsenként az előző szezonban. Ilyen magas átlagot legutóbb 1987-ben Michael Jordan hozott össze. Azonban ez a lista a teljes szezonra vonatkozik, és Harden átlaga a rájátszásra 4,5 pontot csökkent, ráadásul csak a második körig jutott, ahol (öt év alatt negyedszer) a Golden State Warriors parancsolt megálljt.

LeBron James helyezése azért is elképesztő, mert úgy adták neki a harmadik helyet, hogy év végén 35 éves lesz. Minimális jele van annak, hogy nem fiatalodik (volt egy hosszabb kihagyása az előző szezonban), de annyit pihent a nyáron, amennyire 2005 óta nem volt példa, hiszen akkor hagyott ki utoljára rájátszást…Tegyük azonban hozzá, hogy

amióta ezek az előrejelzések készülnek (SI: 2013, ESPN: 2011), James először csúszott le az első helyről, de higgyük el, ha előbb lettek volna ilyenek, kb. 2008 óta mindig ő lett volna az első.

Giannis tehát hivatalosan is átvette a hatalmat LeBron James-től, egyöntetűen mindenki őt tartja most az NBA legjobb játékosának. Az egyetlen kérdés az marad, hogy ezt a nyomást elbírja-e majd a Görög Szörny, aki eddig egyébként minden akadályt könnyedén megugrott.

Forrás: ESPN, Sports Illustrated