Három a magyar kézilabdás igazság? • SportTV

Három a magyar kézilabdás igazság?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 02. 12:43    
Olvasási idő: 3 perc

A legutóbbi teljes női-férfi BL-forduló mind a négy magyar együttes számára sikerrel zárult. Most ismét mindkét nemben folynak a küzdelmek az első számú európai kupatrófeáért. A szombati játéknapon három csapatunk is fellép, egyaránt – különböző mértékű – nyerési eséllyel.

Talant Dujsebajev, akit a kölni elődöntő után másodszor is legyőzne egyik kedvenc tanítványa, a Veszprémet vezérlő David Davis (Fotó: Getty Images)

KIELCE–VESZPRÉM

A 2016-os, sosem felejthető döntő óta minden mérkőzés a két együttes között afféle visszavágónak fogható fel – legalábbis a veszprémiek részéről.
Azóta is sűrűn találkoztak, öt mérkőzést is vívtak, az első döntetlenül végződött, a további négyet egyaránt a magyar rekordbajnok nyerte meg. A legutóbbit éppen a június eleji BL-elődöntőben – aztán jött a következő BL-ezüst…

A Veszprém ebben a sorozatban rosszul kezdett, de a nyitó győzelmet követő két vereség után kétszer győzött otthon, s most harcban áll a puszta továbbjutáson kívül akár a csoportelsőségért is. Öt mérkőzés után 166 szerzett góljával a második legeredményesebb az egész mezőnyben. Ugyanakkor eddigi egyetlen idegenbeli meccsét elvesztette Montpellier-ben.

Talant Dujsebajev, a Kielce edzője mestere volt a veszprémiek szakvezetőjének, David Davisnak játékoskorában, 2005 és 2013 között a Ciudad Realban és az Atlético Madridban. Davis igazi mentorát és tanítómesterét tisztelti a  tatár-orosz-spanyol szakemberben, nyilatkozata szerint a legtöbbet tőle tanulta a kézilabda tudományából.

A lent látható örökmérleg szerint a Veszprém hatalmas fölényben van a lengyel bajnok ellen, csak azt a 2016-os finálét tudná valaha feledni…

Kapcsolódó

Kielce–Veszprém örökmérleg

Összesen: 12 mérkőzés, 2 Kielce-győzelem, 1 döntetlen, 9 Veszprém-siker, 347–386-os gólkülönbség.
Kielcében: 5 –0–1– 4 / 151–167.
Az első mérkőzés: Fotex SC Veszprém–KS Vive Kielce 31–24 (14–12), Veszprém, 2003. 10. 18.,  BL-csoportmérkőzés.
A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém HC–PGE Vive Kielce 33–30 (13–13). Köln, 2019. 6. 1., BL-elődöntő

GYŐRI ETO-KRIM LJUBLJANA

A ljubljanai 12 gólos különbség után otthon is biztos esélyese a két pontnak a legutóbbi három kiírást megnyerő Győri Audi ETO (Fotó: ehfcl.com)

A két csapat Ljubljanában már megmérkőzött egymással, akkor az előző három kiírást megnyerő ETO fölényes, 33–21-es győzelmet aratott. Kiss Éva ismét remekül védett, támadásban Eduarda Amorim és Estelle Nze Minko vitte a prímet. A Győr minden egyes mezőnyjátékosa szerzett legalább egy gólt, a Krimből Anna Varagic és Nina Zulic volt a legeredményesebb, 4-4 találattal. Előbbi 21 góllal az ötödik a BL góllistáján, csapata összgólmennyiségének 28%-a az ő nevéhez fűződik.

A brazil és a francia csillag remeklése közt Anna Mette Hansen is pályára léphetett a győrieknél. A  szlovénok védelme az első félidőben még több ellenállást tanúsított, az Audi ETO 20 perc elteltével még csak 10 gólnál tartott, a magyar rekordbajnok védelme viszont csupán 9 gólt kapott az egész első félidőben. Kiss Éva ismét bebizonyította, hogy a világ legjobb kapusainak egyike, mezőnyjátékos társai azonban többet hibáztak a szokottnál. A második játékrészben aztán fokozatosan elhúztak a zöld-fehérek, míg a végére elérték a tucat gólnyi különbséget.

„Mindig van miben fejlődnünk, most is azon vagyunk, hogy kijavítsuk a még meglévő hibáinkat.  Gyorsaságunkat meg kell tartanunk, az elmúlt edzésekeken is voltak olyan gyakorlatok, amelyek ezt a célt szolgálják” – mondta a klubhonlapnak video-miniinterjújában Bódi Bernadett. „Ez is ugyanolyan mérkőzés lesz mint a többi. Jót edzettünk, mert ezen a héten nem volt bajnoki mérkőzésünk. Remélem és bízom benne, hogy készen állunk erre a mérkőzésre is, és ezen sem lesz más a játék, mint a többni” – ez pedig a remek montenegrói válogatott átlövő, Katarina Bulatovics véleménye, ugyanonnan.

Az  ETO őrzi 2018 januárja óta tartó BL-veretlenségét, legutóbb a román CSM-től kapott ki tavaly az év elején. Ha győz, a további csoportkörös eredményektől függetlenül már eléri a középdöntőt.

 

PODRAVKA–FTC

Az érdi mérkőzéshez hasonló hatalmas küzdelem várható Kaproncán is. Reméljük, hasonló végeredménnyel is (Fotó: fradi.hu)

A Veszprémnek jó, a Győrnek kiváló esélyei vannak a győzelemre a játéknapon, a Fraditól ha nem is bravúr, de kiváló teljesítmény kellene ahhoz, hogy az érdi 37–31-es siker után otthonában is térdre kényszerítse a horvát bajnokot.

Három meccsen kapott 101 góljával a Podravkáé a legkevésbé hatékony védelem a teljes 16 csapatos mezőnyben.

Az FTC-Rail Cargo Hungariának két játékosa is van a sorozat legeredményesebbjei között, három kör után Klujber Katrin 26 góllal vezette a rangsort (igaz, a negyedik forduló nyitányán Jovanka Radicsevics megszórta magát, így Klujbernek öt gólt kell szereznie, hogy utolérje) és Háfra Noémi 16 találata is elég a top 20-ba kerüléshez.

„A múlt statisztikája ugyanakkor mellettünk szól. A két klub első összecsapása 1995. január 22-én volt, s bár a szünetben négy góllal vezettünk Horvátországban, végül döntetlen zárult a meccs (21–21). Az azóta eltelt csaknem huszonöt évben a legutóbbi ütközettel együtt még hatszor találkozott a két fél, és mind a hatszor a zöld-fehér szurkolók örülhettek. Igaz, megnyugtató különbséggel csak egyszer, 2015 októberében sikerült begyűjteni a pontokat (28–16) a legutóbbi 37–31-es siker előtt: egy-egy alkalommal három (24–27) és kettő (26–24), kétszer pedig egyetlen gól döntött (37–36 és 32–33) a javunkra” – foglalja össze a két csapat közös kupatörténetét a zöld-fehérek klubhonlapja, a fradi.hu.
Ha a sorozat folytatódna, a Fradi nagy valószínűséggel elérné a középdöntőt, s akkor a maradék két találkozón a két erős csoportellenféllel (Metz, Vipers) szemben már az ott megtartandó pontokért harcolhatna Elek Gábor együttese

PORTO–MONTPELLIER

A férfi B-csoportból a kielcei meccsen kívül közvetítünk még egyet, a Porto montpellier-i vendégjátékát. A franciák kiválóan teljesítenek ebben a kiírásban is, a listavezető Kiel azonban két hete 33–30-as győzelemmel vetett véget hárommeccses győzelmi sorozatuknak. A két kiírással ezelőtti BL-győztes jelenleg pontszámban holtversenyben a második helyen áll a Veszprémmel és a címvédő Vardarral.
A Porto elsősorban hazai pályán szerepel jól, mind az öt pontját Portugáliában szerezte. Legutóbbi nyolc meccséből egyetlenegyet vesztett el saját csarnokában.

A Montpellier balátlövője, Gilberto Duarte első ízben tér vissza Portóba ellenfélként, miután 2007-től 2016-ig a kék-fehérek színeiben szerepelt.
A két csapat premiermérkőzést játszik, korábban sosem találkoztak az európai kupaporondon. 

FÉRFI BL, csoportmérkőzések, 6. forduló. Sport1 14:15 PGE Vive Kielce–Telekom Veszprém HC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila, Pásztor István); Sport1 19:15 FC Porto Soforma–Montpellier Handball (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila).
NŐI BL, csoportmérkőzések, 4. forduló. Sport1 16:45  Győri Audi ETO KCRK–Krim Mercator Ljubljana (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szekértő: Borsos Attila és Pásztor István); Sport2 18:00 RK Podravka Vegeta Koprivnica–FTC-Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea)