Kézilabda-kupadömping három magyar BL-csapattal • SportTV

Kézilabda-kupadömping három magyar BL-csapattal

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 09. 03:32    
Olvasási idő: 4 perc

Összesen hat nemzetközi kézilabda-kupameccset láthatnak nálunk szombaton, fellép három magyar BL-együttesünk, a Győri Audi ETO KC, a Telekom Veszprém és az FTC-Rail Cargo Hungaria, emellett közvetítjük a debreceni és a váci női csapat EHF-kupa-mérkőzését és felvételről egy férfi BL-rangadót is mutatunk, a címvédő és egy korábbi győztes klub részvételével.

Stine Oftedal szerint mindig folyamatosan kell javítani a játékot (Fotó: gyorietokc.hu)

SÄVEHOF–GYŐRI ETO (női BL)

Az elmúlt három kiírás győztese, az ETO már véglegesítette helyét a középdöntő csoportkörben,  svéd vendéglátója is reménykedhet a továbbjutásban, bárhogyan is alakul a  találkozó. A papírforma persze győri győzelmet sejtet, ez esetben a Sävehofnak az utolsó játéknapon Ljubljanában kellene megvernie vendéglátóját.
A két csapat első mérkőzésén október 6-án az Audi ETO ötgólos félidei vezetés után végül 12 góllal bizonyult jobbnak (35–23).
„Úgy érzem, most apró lépésekkel halad a csapat és az a célunk, hogy mindig egy kicsivel jobbak és jobbak legyünk. Nagyon fizikális mérkőzésre számítok, mert a Sävehof egy tipikus skandináv csapat, játékosai erősek tudnak lenni védekezésben és ebből kontrákat tudnak indítani. Persze tudjuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, de a fő cél, hogy most is még egy szinttel jobban játsszunk és bebizonyítsuk, hogy jó formában vagyunk” – mondta az együttes norvég klasszisa, Stine Oftedal a klubhonlapnak adott videonyilatkozatában.

KASZTAMONU–VÁC (női EHF-kupa)

A női EHF-kupa a selejtező harmadik körénél tart. A négy magyar együttes egyike, a Váci MKSE a második körben csatlakozott be, és kettős győzelemmel – itthon  26–22, Bécsújhelyen 30–23 – ­ búcsúztatta a korábbi nyolcszoros BL-győztes osztrák Hypo Niederösterreichet.
A török csapatot láttuk (közvetítettük) a BL-selejtezőn is Mostban, ahol legyőzte a szerb Jagodinát, de a csoportkörbe jutásért vívott döntőn kikapott a rendező Baník Mosttól. A kiírás értelmében így most szállhat be az EHF-kupába.
A Kasztamonuban egyénként a hazai játékosokon kívül ötfős légióskontingens is található. Érdekesség, hogy köztük három is kapus, a román Rombescu, a szlovén Pandzic és az orosz Kajumova, mellettük még a beállós horvát Seric és az orosz szélső Uszkova alkotja a kvintettet.
A párharc egyébként nem előzmény nélküli. Két éve ugyanebben a fázisban, a selejtező 3. körében találkoztak a csapatok, akkor a törökök kettős győzelemmel, 9 gólos összkülönbséggel léptek tovább, sőt a csoportkör után még az elődöntőig is eljutottak, amelyben a végső győztes román SCM Craiovától összesen két meccsen egy gól különbséggel maradtak alul.
Reméljük, a mostani párviadal más végkifejletet hoz, mint a két évvel ezelőtti.

DVSC­–JAGODINA (női EHF-kupa)

Fentebb már szóba került a kupaidényt bevezető mosti négyes BL-selejtező torna. Az ott az elődöntőben a törökök ellen vesztes szerb bajnok egy körrel korábban, a 2. fordulóban csatlakozott az EHF-kupa mezőnyéhez, amelyben a kétgólos szaloniki vereség után otthon Jagodinában héttel verte meg a görög PAOK-ot, így került a harmadik körbe. A magyar bajnoki hatodikként nevező DVSC Schaeffler ugyancsak a második fordulóban rajtolt, amelyből a német  Bayer 04 Werkselfen kettős legyőzésével (35–27, 34–31) lépett tovább.
A két együttes közül a debreceniek kupamúltja a sokkal gazdagabb, éppen ennek a trófeának a döntőjébe két és fél évtizede három egymást követő évben is bejutott, az elsőt elvesztette, a másik kettőt sikerrel zárta.
Persze, ezt a két meccset a jelenben játsszák, s a jelen legjobb híre három kulcsjátékos szerződéshosszabbítása. Kovács Anna, Arany Rebeka és a montenegrói válogatott Jelena Doszpotovics egyaránt két évvel tovább marad a debreceni együttesnél. Alighanem sokat tehetnek mindannyian a minél nagyobb előnyszerzésért a ZSORK Jagodina ellen.

MESKOV BRESZT–VESZPRÉM (férfi BL)

David Davis mester ezúttal Bresztben igyekszik újabb győzelemre vinni a Veszprémet (Fotó: Getty Images)

A fehérorosz bajnokkal az idényben már harmadszor találkozik a Telekom Veszprém. Mindkét csapat ugyanis elindult a regionális SEHA-ligában, s ott is egyazon csoportba kerültek. Az ottani két mérkőzést már lejátszották, mindkét találkozó veszprémi győzelemmel zárult. Bresztben egy góllal (28–­27), otthon kilenccel (32–23) nyertek a Davis-tanítványok. Persze, a két kupa súlyát, presztízsét tekintve ez lesz a legfontosabb összecsapásuk.
A fehérorosz bajnok a BL B-csoportban eddig csupán az ukrán Motor Zaporizzsját tudta legyőzni, másik öt ellenfelétől egyaránt kikapott. Legutóbbi nemzetközi meccsét Észak-Macedóniában játszotta a Rabotnik ellen és fölényes, 12 gólos győzelmet aratott. Ezzel a SEHA-ligában a 12 pontos Veszprém mögött 9 ponttal holtversenyben a Rabotnikkal és a PPD Zagrebbel áll a csoportjukban.

A Veszprém edzőjének meccs előtti véleménye a klubhonlapról. A Brest remekül játszik, sokkal jobban, mint amikor a SEHA Ligában találkoztunk velük. Emelték a szintet és jól teljesítenek, valamint otthon persze sokkal agresszívebben dolgoznak. Kell ez a két pont! Fontos, hogy az előttünk álló négy mérkőzést győzelemmel zárjuk, hogy a lehető legjobb pozícióba kerülhessünk az új évre.”
A két együttes a BL-ben korábban négy meccset vívott egymással, mivel az elmúlt három kiírásban egyaránt azonos csoportba kerültek. Eddig négyből négy (győzelem) a magyar rekordbajnok mérlege, Remélhetőleg szombat estére ötből öt lesz.

Kapcsolódó

Meskov–Veszprém örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés, 4 Veszprém-győzelem/86–120-as gólkülönbség. Bresztben: 2–0–0–2/ 54–58.
Az első mérkőzés: HK Meskov Breszt–Telekom Veszprém HC 26–29 (12–14), Breszt, 2017. 9. 30., BL-csoportmérkőzés
A legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém HC–HK Meskov Breszt 28–20 (9–10), Veszprém, 2019. 2. 24., BL-csoportmérkőzés

FTC–VIPERS  (női BL)

Klujber Katrin elsősorban a Fradi-győzelemért hajt, de a gólkirálynői trón sem hagyhatja hidegen… (Fotó: fradi.hu)

A Fradi ezt a BL-kiírást egy kiadós, 9 gólos vereséggel kezdte Norvégiában,. Azóta túl van egy hazai, Metz elleni vereségen és a horvát bajnok Podravka elleni oda-vissza győzelmen. Már biztosra vehető, hogy ismét középdöntős lesz (a Metz ugyanis már lejátszotta az ötödik meccsét is, és kaproncai győzelmével már továbbjutott és tovább vitte a Fradit is, mivel a horvátok pontszámban már nem előzhetik meg a zöl-fehétreket, csak behozhatják, abban az esetben viszont az egymás elleni eredmények a magyar bajnoki ezüstérmes javára döntenének. Szóval a Fradi a BL-ben folytatja jövőre is, ám jelen állás szerint még egy pontot sem visz magával. A pontgyűjtést tehát az utolsó két mérkőzésen kell megkezdenie, éppen a két legutóbbi nlégyes döntős ellenféllel szemben, amelyektől első két mérkőzésén alulmaradt. (Kivéve persze azt az esetet, hogy a norvégok alulmaradnak Érd mellett otthon is a horvátokkal szemben, akkor a Fradi minimum 4 ponttal kezdhetné a középdöntőt, ám ez inkább az álmok világába tartozik, mint a való világba.)
A Fradi egyik nagy reménysége Klujber Katrin, akit októberben is megválasztitt az euróopai szövetség a hónap kézilabdázójának. Az „is” arra utal, hogy idén már februárban is kiérdemelte ezt a megtisztelő minősítést. „Minden sportoló boldog, ha elismerik a teljesítményét, ha díjazzák valamivel, hiszen ez a gyümölcse az elvégzett munkának, szóval nekem is jól esett a hír, amikor megtudtam Egy darabig ez az öröm van bennem, aztán a díj még több munkára ösztönöz, hiszen látszik, hogy van értelme az edzéseknek. Számomra a csapat sikere a legfontosabb, vagyis a cél elsősorban az, hogy a játékommal segítsem a csapatot” – reagált a BL góllövőlistáján 31 góllal a forduló előtt vezető átlövő. (Pénteken a Podravka jobbátlövője, Dejana Milovanovic 37-ig jutptt, de Katrinnak eggyel kevesebb meccse van, majd a Vipers elleni találkozóval lesz ugyanannyija. Hazai BL-átlagánál négy góllal kevesebbel is visszavenné a vezetést, ugyanis a Metznek 12, a Podravkának 11 gólt szórt Érden…)
A Fradi eddig háromból kétszer alulmaradt, egyszer ikszelt a kristiansandi csapattal. Most már éppen itt az ideje a harmadik fajta eredmény kialakulásának is…

Aki még ennyi kézilabdától sem telítődik el teljesen, annak szeretettel ajánljuk a Vardar–Kielce csoportrangadót, amelyet a Veszprém B-jelű nyolcasában vívnak meg. A két csapatot sajnos éppen a magyar rekordbajnok „köti össze”: előbbi az idén, utóbbi három éve győzte le a Bajnokok Ligája döntőjében Nagy Lászlóékat…

NŐI ÉS FÉRFI EURÓPAI KUPAMÉRKŐZÉSEK. Sport1 12:45 IK Sävehof–Győri Audi ETO KC női BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető : Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport2 13:00 Kasztamonu Bekediyesi GSK–Váci NKSE női EHF-kupa selejtező, 3. forduló (kommentátor: Bartha Zoltán, szakértő: Borsos Attila); Sport1 15:15 DVSC Schaeffler–ZSORK Jagodina  női EHF-kupa selejtező, 3. forduló (kommentátor-riporter: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Rózsa, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 17:15 HK Meskov Breszt–Telekom Veszprém KC férfi BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1 19:15  DTC-Rail Cargo Hunfaria–Vipers Kristiansand női BL-csoportmérkőzés  (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport2 23:45 RK Vardar Szkopje–PGE Viva Kielce férfi BL-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)