Soha ne add fel! • SportTV

Soha ne add fel!

2019. 11. 24. 10:33    
Olvasási idő: 2 perc

Olyat tett a Chicago Bulls tegnap este a Charlotte Hornets ellen, amire alapesetben jóformán semmi esély nem volt. Az utolsó percet több mint 8 pontot hátránnyal kezdte, mégis megnyerte a meccset.

LaVine és a meccsnyerő. (Fotó: @chicagobulls/twitter)

Megvan az a jelenet a Dumb és Dumberből, amikor Jim Carrey hosszú próbálkozás után kinyögi minden idők legkirályabb csajozós szövegét: „Oly régóta kívánok egy iskolás fiút!”? Majd a monológ után ezt kérdezi Mary Swansontól, hogy mennyi esélye van nála. De minek írok le mindent, beszéljen magáért a jelenet:

A lényeg: „Ezek szerint van esélyem!!!”

Valahogy így érezhette magát tegnap a Chicago Bulls a Charlotte Hornets ellen 108-100-as állásnál. Az NBA-ben 0,059 százalék esélye van meccset nyerni annak a csapatnak, amely az utolsó perc kezdetekor legalább 8 pontos hátrányban van. Ha úgy vesszük, ez azt jelenti, hogy legalább 3 mezőnykosarat kell dobnom az ikszhez (2 tripla, 1 dupla) és a győzelemhez (3 tripla), ráadásul úgy, hogy az ellenfél egyszer sem talál be ezalatt. A Bulls 108-100-nál megpörgette ezt a matematikai szerencsekereket, és sokkal bonyolultabb módját választotta a megoldásnak. Egész pontosan ez történt:

Elég menő, nem? Az elmúlt 20 évben az NBA-ben 15266 meccsen volt legalább 8 közte az utolsó perc előtt, és kilencszer tudott csak nyerni az akkor hátrányban lévő csapat. Szóval a Chicago Bulls az 59:100000-hez esélyébe kapaszkodott bele, és nyert 116:115-be. Arra nincs statisztika, mi van akkor, ha 8 van közte 45 másoperccel a vége előtt is, illetve ha 7 van közte 30 másodpercnél.

Egy perc alatt tehát összesen 23 pontot dobtak a csapatok, ebből a Bulls 16-ot, Zach LaVine pedig kilencet, amelyben a meccsnyerő is benne van.

LaVine teljesítménye azért is érdekes volt, mert összesen 49-et dobott, 13 hárompontost süllyesztett el, amivel Steph Curry mellé ült a „minden idők második legtöbb bedobott triplája egy meccsen” rekordereknek fenntartott székre.

Ráadásul volt úgymond törleszteni valója is, mert edzője, Jim Boylen pénteken büntetésből a padra ültette a Miami Heat ellen, ezt azzal indokolta, hogy többet vár tőle. Úgy tűnik, működött Boylen módszere, mert LaVine-ból ezek szerint ez hozta ki a maximumot. A meccs utáni interjújában picit meg is cirógatta az edző a saját pedagógiai érzékét azzal, hogy azt mondta, néha ilyen nehéz helyzetek, kellemetlen szituációk kellenek ahhoz, hogy valaki jobb legyen.

Mindenesetre LaVine az első Bulls játékos Derrick Rose óta, aki meccsnyerő triplát dobott az utolsó másodpercben. Rose a 2015-ös rájátszásban:

Alapszakaszban utoljára Michael Jordan mutatta be ezt a bravúrt 1997-ben, akkor is a Hornets volt az áldozat (az a csapat, amelynek épp Jordan a tulajdonosa):